2021-11-12
返工咁辛苦,當然要食返d好野慰勞下自己啦😋😋見好耐冇食Omakase,就同朋友黎到呢間尖沙咀新開既日本餐廳~~晚市Omakase有「晴」($880)同「空」($1180)兩款可以揀,我地就揀左「晴」試試❤️❤️-🍣晴 Omakase $880/位✨-🔅前菜📍磯煮鮑魚伴肝醬 磯煮鮑魚爽口彈牙,好有嚼勁~~配肝醬一齊食惹味開胃,更食出鮮味🤤🤤🔅刺身3點📍鰈魚簿切賣相好精緻!鰈魚裡面包住紫菜,口感特別~~旁邊仲有d香蔥,蘸一蘸酸汁食更滋味❤️❤️📍象拔蚌第一次食象拔蚌刺身,口感脆脆地有咬口😋😋配黑松露豉油一齊食又幾match~~📍令和の怪物呢隻生蠔望落特別有架勢呢😆😆面頭放上三文魚籽、海膽、魚子醬同金箔等高級食材~~生蠔鮮甜肥美,完全冇腥味,推介👍🏻👍🏻🔅和食📍炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩燒得啱啱好,好嫩滑❤️❤️用紫菜包住魚腩、紫蘇葉同山葵漬,味道層次豐富~~📍汁燒吞拿魚魚肉好厚實,咬落啖啖肉~~配菜有山葵、蘿蔔同冬菇,蘿蔔同冬菇都煮得好腍身,索哂醬汁好入味😋😋食完之後就可以食漬物清清味蕾👅👅-🔅壽司6貫📍油甘魚📍拖羅📍灸燒鰈魚📍左口魚📍馬糞海膽📍牡丹蝦一共有6款壽司,款款都好新鮮~油甘魚、拖羅厚切肥美,每啖
🍣晴 Omakase $880/位✨
🔅前菜
📍磯煮鮑魚伴肝醬
磯煮鮑魚爽口彈牙,好有嚼勁~~
配肝醬一齊食惹味開胃,更食出鮮味🤤🤤
🔅刺身3點
📍鰈魚簿切
賣相好精緻!鰈魚裡面包住紫菜,口感特別~~
旁邊仲有d香蔥,蘸一蘸酸汁食更滋味❤️❤️
📍象拔蚌
第一次食象拔蚌刺身,口感脆脆地有咬口😋😋
配黑松露豉油一齊食又幾match~~
📍令和の怪物
呢隻生蠔望落特別有架勢呢😆😆
面頭放上三文魚籽、海膽、魚子醬同金箔等高級食材~~
生蠔鮮甜肥美,完全冇腥味,推介👍🏻👍🏻
🔅和食
📍炙燒吞拿魚腩
吞拿魚腩燒得啱啱好,好嫩滑❤️❤️
用紫菜包住魚腩、紫蘇葉同山葵漬,味道層次豐富~~
📍汁燒吞拿魚
魚肉好厚實,咬落啖啖肉~~
食完之後就可以食漬物清清味蕾👅👅
🔅壽司6貫
📍油甘魚
📍拖羅
📍灸燒鰈魚
📍左口魚
📍馬糞海膽
📍牡丹蝦
一共有6款壽司,款款都好新鮮~油甘魚、拖羅厚切肥美,每啖充滿油脂香😋😋
馬糞海膽好足料!牡丹蝦肉飽滿,口感爽彈~~
灸燒鰈魚同左口魚都唔錯!味道鮮甜❤️❤️
🔅手卷
📍薑蔥吞拿魚腩手卷
吞拿魚蓉同飯既比例差唔多1:1,啖啖滋味~~
紫菜好爽脆,配上薑蔥更香口🤤🤤
🔅吸物
📍蜆清湯
食左咁多生野要飲返碗湯暖暖胃~~
蜆清湯味道清甜,裡面仲有隻大蜆,好新鮮~~
最特別係連海帶都切成花既形狀,好靚😍😍
🔅甜品
📍日本蜜瓜配抹茶奶凍
日本蜜瓜好鮮甜,入口即溶好好食🤤🤤
抹茶奶凍面頭有層抹茶醬,下面係牛奶布甸~就咁食會比較甜,撈勻後食就啱啱好❤️❤️
作為今餐完結真係好滿足,推介大家黎試試!!