2022-10-11
估唔到諾士佛台尾,再上少少山坡,寶生酒店內有間勁靚嘅日式居酒屋。 未上去入到門口已見到日本園林設計嘅裝修,再行樓梯上去,就係一間隱世嘅居酒屋。 樓底超高非常舒服,以水泥灰作主調嘅裝修,非常型格。 再行樓梯上去,就係一間隱世嘅居酒屋。 樓底超高非常舒服,以水泥灰作主調嘅裝修,非常型格。 鰻魚飯 $108鰻魚非常肥美,口感滑嫩, 鰻魚燒到金黃色。非常入味, 每粒白飯深入鰻魚嘅味道,非常好食。海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $108用空嘅蟹蓋,裝住海膽同松葉蟹膏。 在網上燒熟入面嘅材料。 超濃嘅海膽同蟹膏味。另跟上鹹味梳打餅。將海膽蟹糕擦在梳打餅上,超好味。 燒日本魷魚一夜干 $98入到居酒屋必點嘅燒魷魚一夜干,估唔到呢間居酒屋真係比足一條魷魚🦑我哋,好足料。 非常重魷魚味。燒汁牛肋 $68 牛肋燒到剛剛好,肉質唔會太老,非常鮮嫩。超有牛味! 厚切牛脷芯 $78外觀唔知以為係一口和牛粒。原來係厚切嘅牛脷,比起平時出邊食到嘅牛脷片厚三倍。 燒到外脆內軟,食落非常爽口。自家製免治雞肉軟骨 $48雞肉軟骨非常重雞味,外觀似雞肉串。 仲有蛋汁比你點。蛋再將雞味提鮮,超好味。 雞皮餃子 $48 用咗傳統入式餃子去
鰻魚飯 $108
海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $108
燒日本魷魚一夜干 $98
燒汁牛肋 $68
牛肋燒到剛剛好,肉質唔會太老,非常鮮嫩。超有牛味!
厚切牛脷芯 $78
自家製免治雞肉軟骨 $48
雞皮餃子 $48
用咗傳統入式餃子去燒燒完後嘅餃子外脆內軟,唔會食濟。
金皮紫蘇蝦卷 $48
用紫蘇葉包住一隻新鮮嘅蝦再攞去燒非常特別嘅串燒平時喺居酒屋好少見到呢款串燒值得再叫。
荔枝豬肉卷 $32
荔枝肉清甜爽口,再比燒香左嘅豬肉皮包住,鹹中帶點甜,荔枝吸收豬肉嘅油份,食起嚟冇咁肥膩冇禁濟,簡直係完美配搭。
蟹膏豆腐 $58 (3粒豆腐)
三粒豆腐上面都放咗蟹肉,再分別配上原味蟹子、綠色蟹子及魚子。叫來打卡非常值。 蟹肉真係超從蟹味再配上淡淡嘅豆腐,濃中帶點清淡,感覺特別。
酢漬水母 $58
檸檬柚子浸水母,水母好爽口。幾特別值得一叫。 好少地方有水母食。
我哋仲叫了枝日本sake飲,好重米香,入口滑溜,不確喉。 第一次見餐廳用個咁靚嘅玻璃兜裝住三枝玻璃樽,超靚。每個玻璃樽可裝100ml sake, 下面有好多冰去令sake 長期keep 住冰涼嘅口感。