有日同朋友食飯,朋友話佢妹妹食過有間尖沙咀韓國菜好正宗🤔,禁我地就決定去試下。餐廳係韓國街附近既諾士佛臺既大廈入面,唔熟既話都要睇下地圖先搵到。餐廳入面韓國風十足,甚至有啲Tatami座位,幾有風情。韓式包豬肉:朋友妹妹大推既菜色!食法係用生菜包住豬五花肉同各種配料(韮菜、包飯醬、醃蘿白絲等),豬肉肥瘦相間,爽口唔un,加上靈魂生蒜頭、生菜同泡菜一齊食,完全唔會膩。底下有爐火熱住,最好襯熱食,因為凍左完全冇禁好食😂。呢個菜唔係間間韓國餐廳都有,值得一試!辣泡菜湯:因為好想食個韓式湯配飯,所以嗌左最basic既辣泡菜湯,夠辣!濃味!豆腐嫩!餸飯一流🔥。雖然佢冇乜肉,不過因為夠好味所以都推薦。海鮮蔥餅:唔會預佢好多海鮮,但冇一般出面餐廳禁油/禁重油益味,香口飽肚,會跟魚露俾你點,個人認為有驚喜(可能俾出面既韓國餐廳伏得太多)。性價比:我地嗌左3個菜加1個白飯,冇嗌野飲,人均約$250。份量算多但價錢偏貴💰(香港韓式餐廳既通病) 。兩個人黎食就食唔到好多款,建議多人聚餐會好啲,氣氛都適合👯‍♂️。另外,係Openrice見有人反映侍應態度唔好,但我地當日又冇遇到/冇呢種感覺,唔知係禁啱/好彩定

韓式包豬肉

辣泡菜湯

(可能俾出面既韓國餐廳伏得太多)。
海鮮蔥餅

性價比:我地嗌左3個菜加1個白飯,冇嗌野飲,人均約$250。份量算多但價錢偏貴💰(香港韓式餐廳既通病) 。兩個人黎食就食唔到好多款,建議多人聚餐會好啲,氣氛都適合👯‍♂️。另外,係Openrice見有人反映侍應態度唔好,但我地當日又冇遇到/冇呢種感覺,唔知係禁啱/好彩定點。

回頭度:值得一試🐥
韓式包豬肉