2019-06-04
星期日想食返個悠閒午餐,上網搵到呢間位於尖沙咀赫德道的「蜜庵本膳」,係一間日本和風料理店,裝潢設計甚具日本家庭風味,感覺好溫馨餐牌上的食物以和食料理為主,有價值$128自選配搭的料理套餐,可以從多款主菜裡任選三款,跟餐有餐湯同沙律,仲有埋甜品添,都幾抵食架塩麴三文魚牛油果香芒沙律芒果同牛油果都好新鮮香甜,三文魚夠肥美油潤,成個沙律都好清新開胃蟹肉忌廉薯餅金黃香脆又邪惡的薯餅,內裏係滿滿的忌廉薯肉餡,蟹肉嘅份量唔算多,所以忌廉味比較重季節野菜鍋呢個野菜鍋小巧迷你,裏面有豐富的蔬菜例如日本南瓜、蘿蔔、鮮菇等等,味道清淡唔油膩,夠晒健康!飯的種類可以選擇白飯或者十穀飯,健康又有益,而且飯粒粒分明,有嚼勁同米香香煎胡麻豆腐蓉拌菠菜菠菜同豆腐蓉混為一體,口感特別,豆味濃郁塩燒安格斯肉眼安格斯肉眼牛扒呈七成熟,牛肉味頗香濃,配上芥茉醬後更加滋味西京赤豚汁味增豚汁香濃美味,裏面仲有五花豬腩肉、蘿蔔、豆腐等等配菜,材料炆煮得非常入味,用黎送飯就啱晒熱拿鐵咖啡味濃厚醇香,鮮奶好香滑,好出色的一杯咖啡沉默搖籃曲呢杯茶係由甘草、有機金盞花、洋甘菊、薑、菊花所組成,帶有菊花同薑嘅香味,清肝明目,入口好舒服咖啡
塩麴三文魚牛油果香芒沙律
蟹肉忌廉薯餅
季節野菜鍋
香煎胡麻豆腐蓉拌菠菜
菠菜同豆腐蓉混為一體,口感特別,豆味濃郁
塩燒安格斯肉眼
安格斯肉眼牛扒呈七成熟,牛肉味頗香濃,配上芥茉醬後更加滋味
西京赤豚汁
熱拿鐵
咖啡味濃厚醇香,鮮奶好香滑,好出色的一杯咖啡
沉默搖籃曲
咖啡焙茶雪糕
最後甜品仲有咖啡焙茶雪糕,我另外加咗$15要加大版。雪糕有咖啡同焙茶嘅香味,同時亦有奶香,唔會太甜,非常好食呀!