相約朋友尖沙咀晚飯,知我鍾意食日本菜,就帶我去一間上樓隱世居酒屋。「京都鐵板居酒屋」主打鐵板燒同Omakase。一出電梯,環境感覺都幾有情調,餐廳劃分幾個區域,有露台位置,掛滿日式燈籠同𣄃仔佈置,昏黃燈光,盡覽赫德道熱鬧街景,好有氣氛。設有鐵板燒房間,私隱度高,同一班朋友可盡慶一晚。睇到餐牌款式多都好吸引,唔想諗就直接可以交俾廚師發辦,下次一定要嚟試吓鐵板燒。今晚選擇坐壽司吧枱,想食壽司同朋友傾吓偈。店員親切友善,一坐低就送上前菜,醃漬蘿蔔爽脆、漬牛蒡味道回甘。❁煙三文魚沙律先食個沙律,胡麻醬汁清新開胃。❁醃山藥餐廳自家醃製,切成大丁狀,入口非常爽脆,食到山藥天然嘅清甜。❁鱈魚乾 $38薄薄的烤得香脆,入口脆到似薯片碎開,濃濃烤魚香味,配沙律醬,佐酒一流。❁壽司十貫 $398直接交俾師傅發辦十款時令壽司,非常享受坐喺壽司吧枱,望住師傅為我新鮮製作。整好即刻放到我哋面前,賣相好靚,十件壽司十件都高質,壽司飯軟硬適中,緊實有彈性,完全唔會失望,性價比高。⊙大拖羅壽司~係刺身中嘅極品,油脂比例多,入口即溶勁肥美,魚油香喺口中擴散,回味無窮。⊙中拖羅壽司~口感柔軟,油脂豐富,魚味濃郁。⊙左口魚
煙三文魚沙律
❁煙三文魚沙律
先食個沙律,胡麻醬汁清新開胃。
醃山藥
❁醃山藥
鱈魚乾
❁鱈魚乾 $38
壽司十貫
壽司十貫 $398
⊙中拖羅壽司~口感柔軟,油脂豐富,魚味濃郁。
⊙左口魚邊壽司~睇住師傅炙燒左口魚邊,口感柔嫩有嚼勁,魚油香慢慢滲出。
⊙帶子壽司~厚肉大隻,勁鮮甜。
⊙三文魚壽司~肥美爽滑有彈性。
⊙赤蝦壽司~ 口感鮮爽得帶點黏潤,味道甘甜。
⊙生蠔軍艦~口感爽滑,上面加上蘿蔔蓉好fresh。
⊙三文魚子軍艦~粒粒晶瑩飽滿,咬破薄衣爆出海味魚子汁,鮮味十足。
⊙海膽軍艦~最愛係要留返最後食,選用木村馬糞海膽,濃郁甜度高,口感creamy入口即溶。
串燒拼盤
❁串燒併盤 $128
廚師精選有三款肉類加兩款野菜串燒,呢個價錢都幾抵食:
⊙汁燒雞肉串~掃上甜甜醬汁燒,入口有肉汁。
⊙燒雞軟骨~ 表面焦香,軟骨有咬口,佐酒一流。
⊙鹽燒黑豚腩肉~腩肉同脂肪分佈平均,一咬落去油香四溢,黑豚腩肉香嫩,簡單用鹽燒已經好惹味,愈食愈香。
⊙燒冬菇~經燒過後,菇味更濃。
⊙燒翠肉瓜~清爽香甜,食一啖肉再食一啖翠肉瓜可減肉膩。
味噌湯
❁味噌湯
熱辣辣,有蜆肉,唔會太鹹。
焦糖牛乳布甸、蕨餅
❁焦糖牛乳布甸、蕨餅
布甸奶味超香濃,口感綿密滑溜。蕨餅口感煙韌軟熟。
❁特飲
寒冷嘅天氣送上一杯熱嘅特飲,聞到陣陣熱嘅檸檬香氣,飲落好舒服。應該有百香果、青檸同薄荷。
#京都鐡板居酒屋
地址:尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓