平時打邊爐所有人都會諗起去旺角,但今日介紹嘅呢間邊爐係位於尖沙咀。雖然最近少咗時間打下食評,但回想起總有幾間必須要Recap番介紹下。醉胡爐位於尖咀柯士甸路,前排做緊1蚊椰青雞湯,所以就去咗試。個人覺得食物種類都算多,除咗火鍋野之外,仲有刺身同小食選擇,但我嘅建議係都係專攻火鍋。因為專心啲睇,同朋友夾錢食都可能食嘅種類都唔多。所以稍後我會推介幾款我覺得必食嘅食物。首先講下湯底,雖然做推廣1蚊椰青雞湯,但一啲都唔hea,侍應放齊湯料兼準備埋雞煲,即場整湯底好似特別表演咁,唔係得個樣,湯底煮好後真係非常清甜仲有微微saka酒嘅味道,就咁嘅湯底,我同行嘅朋友都盛咗幾碗齋飲湯。整完醬料,野食物陸續登場,有一個鋪內嘅隱藏安排,係必須一讚,我地都不其然地發現食物有依序上菜,由於肉類會大大破壞湯底嘅味道,所以肉類係較後期先到達。就依我所講,所以一開始分別都係:冬瓜片、雙拼餃、雙拼滑、蔬菜拼盤、午餐肉、白鱔片、冰豆腐、芝士腸等等,份量如照片一樣,大家可以自行參考下需要再柯打。湯底其實真係好夾,冬瓜片、冰豆腐等等非常入味,另外又唔會令人覺得好漏,岩岩好。食到咁上下,胡爐牛拼盤同胡爐豚拼盤雙雙到齊,大家同
醬介
午餐肉
白鱔片、冰豆腐、紅薯粉
雙拼滑、蔬菜拼盤
冬瓜片、雙拼餃
芝士腸
食到咁上下,胡爐牛拼盤同胡爐豚拼盤雙雙到齊,大家同意之下,我地開始烚最邪惡嘅肉類。先講個豚拼盤分別有4款肉(西班牙黑毛豬肉、豚肉眼根、秘製蝴蝶腩、豬頸肉),有幾款肉係好神奇(分唔出),因為個種口感太嫩真入口即融,而令我地一度誤會呢碟究竟係牛定係豬,所以大家都一致覺得佢真係絕對唔遜色於牛肉。值得一叫!咁就可以食哂咁多款。
胡爐豚拼盤
而牛拼盤分別有5款肉(牛舌芯、金錢展、極上手切肥牛、日本和牛、牛粒),食過每款後,每款水準參次,但日本和牛係我地一致認為最好食。
胡爐牛拼盤
於是我地後來仲多叫一碟「飛驒和牛肉眼A5(大)」,誠實建議除非真係好想食拼盤,但事實叫兩碟和牛肉眼更好。眼見肉身靚紋,唔需要焯太耐,入口即融,唔需要多講太多,真係好好食。
飛驒和牛肉眼A5(大)
當然最後唔少得食番幾啖麵作結,紅薯粉、稻庭烏冬同手唧鮮魚麵比較。一致覺得要食就揀烏冬。
稻庭烏冬、手唧鮮魚麵
總結一整晚,椰青雞湯底一流,豬肉拼盤必叫,其次飛驒和牛肉眼A5,其他配料可以因需要而柯打。