餐廳: 金祥排骨麵
資訊:

2021-12-11 624 瀏覽
收工時搭車經過,久唔久都會見餐廳出面有D人排緊隊等外賣或者等位,又聽過呢間餐廳好出名,D豬扒好好食😋終於,今日約左同事收工落去食排骨🐷到餐廳大概係六點九,慶幸唔洗等位,直接入座😏餐廳地方唔大,一眼睇晒。不過職員服務態度幾好,由帶位到落單,叫我地慢慢坐好、慢慢睇下食乜,成個過程都好舒服,完全估唔到😂上餐速度都幾快,同同事傾多陣計就上菜了😉🌼菊花茶 ($6)正價$12,但跟麵叫半價$6見餐牌寫住自家製,所以叫來試下😂菊花茶唔甜,幾好飲😊🥟酥炸雲吞 ($24)🐟鯪魚肉腐皮卷 ($21)🥟酥炸雲吞,本身餐牌係一份三隻,不過姐姐見我地四個人,就話可以俾四隻,價錢照計,幾貼心😃雲吞幾唔錯,個皮又脆又薄,餡係菜肉餡,點埋酸辣醬,幾好食,可以encore😙🐟鯪魚肉腐皮卷,幾有驚喜😝腐皮好薄,魚肉出奇地好彈牙~食落有D陳皮味,可以encore😋🐷排骨粗炒麵 ($47)之前聽過上枱會幾大份,所以同同事兩個share食😏豬扒炸粉幾薄身,夠味~但相對上面兩個小食來講,失色左少少……粗炒都冇其他地方咁濃味,我反而鍾意咁樣😂🍜菜膽排骨雲吞麵 ($47)呢個係同事食嘅😂聽佢講雲吞大隻好食~而且麵都幾多,所以最後食唔
又聽過呢間餐廳好出名,D豬扒好好食😋
終於,今日約左同事收工落去食排骨🐷

到餐廳大概係六點九,慶幸唔洗等位,直接入座😏
餐廳地方唔大,一眼睇晒。

上餐速度都幾快,同同事傾多陣計就上菜了😉

🌼菊花茶 ($6)
正價$12,但跟麵叫半價$6
見餐牌寫住自家製,所以叫來試下😂
菊花茶唔甜,幾好飲😊
菊花茶

🥟酥炸雲吞 ($24)
🐟鯪魚肉腐皮卷 ($21)

🥟酥炸雲吞,本身餐牌係一份三隻,
不過姐姐見我地四個人,就話可以俾四隻,價錢照計,幾貼心😃

雲吞幾唔錯,個皮又脆又薄,餡係菜肉餡,
點埋酸辣醬,幾好食,可以encore😙

🐟鯪魚肉腐皮卷,幾有驚喜😝
腐皮好薄,魚肉出奇地好彈牙~
食落有D陳皮味,可以encore😋
酥炸雲吞、鯪魚肉腐皮卷

🐷排骨粗炒麵 ($47)
之前聽過上枱會幾大份,所以同同事兩個share食😏
豬扒炸粉幾薄身,夠味~
但相對上面兩個小食來講,失色左少少……
粗炒都冇其他地方咁濃味,我反而鍾意咁樣😂
排骨粗炒麵

🍜菜膽排骨雲吞麵 ($47)
呢個係同事食嘅😂
聽佢講雲吞大隻好食~
而且麵都幾多,所以最後食唔晒😂
菜膽排骨雲吞麵

最後埋單,四條友總共 $199,每人五十蚊,幾抵👍

食飽之後我地仲傾左一輪先埋單走,
但期間老闆同姐姐都冇趕我地走,由我地慢慢坐🙈
作為小店,咁樣幾難得~
2021-12-10
菊花茶