2010-08-26 37 瀏覽
懶得煮飯,同老公屋企人出去食,選左潮江春,好似有coupon送一個翅。我地四個人,又唔餓,諗住唔想食咁飽。睇餐牌,叫了一個四小碟,再叫左一個咸肉炒芥蘭。本來諗住四小碟係四碟野,再加一碟菜即五碟,份量應該夠,原來四小碟真係好小碟,每碟只係得四件,真係岩晒四個人食唔駛爭。四小碟第一碟係炒蝦球,底有炸藕片伴底。蝦球幾爽,美心集團用料不用懷疑。但那藕片比蝦球更搶鏡,藕片甜而不膩,很好味呢。第二碟係炸墨魚條,炸得香口又彈牙,也是不錯的。第三碟係滷水鵝片伴滷火豆腐底,潮江春的滷水鵝片都係第一次食,因為實在係貴,但其實無乜特別,出面出名的可能更好食。滷水豆腐也是standard。第四碟係炸丸,炸乜丸真係食唔出,但肉質唔係咁彈牙,留番黎最後食真係有點後悔。咸肉炒芥蘭的芥蘭很好味,都係果句,美心集團用料唔會差。咸肉不會過咸,ok啦。雞絲翅也是正常,四個人食都有一碗既,份量一定唔會多,因為係食夠印花送的,美心都要靠呢d黎谷人氣,可見生意難撈。翅真係無乜,其實同飲"獻"汁無乜分別。食完唔係話好飽,但又唔想再叫,就此埋單了。味道是ok的,但份量真係細左d,如果無coupon真係未必會再黎呢。

第二碟係炸墨魚條,炸得香口又彈牙,也是不錯的。

四小碟
唔知炸乜丸