2019-07-19 2610 瀏覽
-今日男友🧑特別帶我去食好西😋,就係佢之前同fd去過嘅私房菜,話好有鑊氣🥘、海鮮好鮮甜。講到咁,小妹一定要試真啲先得。原來係觀塘嘅工廈🏬, 裏面都係有大有小嘅圓枱, 枱與枱之間嘅空間都好夠、坐得夠舒服。男友一早就打📞咗嚟book 位,book 埋食花膠扒羊肚菌餐[2位用 ],食材都準備好哂, 等埋我地揀其中2款餸菜點烹調啫。手撕雞🐔[一份]麻辣入哂味青瓜絲🥒爽口、雞肉咁嫩滑鹵水鵝例牌[一份]例牌都有咁大份, 可以夠4人share 都得👍大蜆什菌豆腐湯見到Milky 色,就知大蜆鮮味夠喇。薑沖炆龍躉腩🐟龍躉入哂薑沖屈嘅味道, 如果多幾舊就好喇。四川香辣🌶️炒大肉蟹🦀[1隻]身為辣妹嘅我,當然食四川香辣炒🌶️喇。辣味夠香口, 唔會蓋過蟹🦀嘅鮮味,反而更加帶出鮮甜味。大肉蟹🦀果然唔同, 啖啖肉😆!!仲有其他煮法架,可以選花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑沖炒,胡椒炒咁。流沙黃金蝦🦐[2隻]炸到好香口, 連蝦殼🐜一齊食仲正!!! 士多啤梨🍓骨🐷Strawberry 🍓味超出!!! 甜甜地,好醒胃。花膠扒羊肚菌🍄花膠就無得頂喇,口感夠哂膠。羊肚菌就咁食有啲啲苦味嘅, 但夾埋花膠一齊入口, 2款好合拍。蟹油

手撕雞🐔[一份]
麻辣入哂味
青瓜絲🥒爽口、雞肉咁嫩滑

鹵水鵝例牌[一份]
例牌都有咁大份, 可以夠4人share 都得👍

大蜆什菌豆腐湯
見到Milky 色,就知大蜆鮮味夠喇。

薑沖炆龍躉腩🐟
龍躉入哂薑沖屈嘅味道, 如果多幾舊就好喇。

四川香辣🌶️炒大肉蟹🦀[1隻]
身為辣妹嘅我,當然食四川香辣炒🌶️喇。
辣味夠香口, 唔會蓋過蟹🦀嘅鮮味,反而更加帶出鮮甜味。

大肉蟹🦀果然唔同, 啖啖肉😆!!

流沙黃金蝦🦐[2隻]
炸到好香口, 連蝦殼🐜一齊食仲正!!!

士多啤梨🍓骨🐷
Strawberry 🍓味超出!!! 甜甜地,好醒胃。

花膠扒羊肚菌🍄
花膠就無得頂喇,口感夠哂膠。

蟹油銀芽炒麵🥢
小妹最like 食炒麵架喇,仲要夾哂啲麵嚟食,淨底啲配料比男友仔食🙊🙊

甜品:芒果布丁
侍應甜品有芒果布丁,芝士布丁,雲呢拿布丁或椰汁紅豆糕嘅。
只係當日上咩款,就要睇師傅👨當晚預備咗咩比客人喇。

食到超飽,捧住個肚走。 私房菜果然唔同嘢食有質素。

==========

御膳