2018-07-28 381 瀏覽
住過黃大仙一排竟然未食過哩間小店,今日特登返去試一試!炸醬麵放低果陣我o左咀,竟然有四塊薄豬頸肉!正常餐廳,無論係韓式定中式,炸醬麵都只係得肉碎,配埋肉令我非常驚訝味道都唔差嫁!麵質方面,麵質唔係煙韌果種,偏淋身。但係食落十分滑溜,一吸就入到口,好順口既麵質!麵質淋身幫到佢掛醬汁,每一啖都撈左啲醬,味道好平均配料方面,有四塊薄豬頸肉、原粒花生、肉醬、酸菜、芽菜、蔥花、芫茜;豬頸肉因為薄切,欠缺口感同肉味;花生都尚算爽脆;肉醬味道調得唔錯,肉碎都幾大粒,瘦肉比例較多,食落有咬口、係有實感既肉碎但份量就較少;酸菜撈勻後無食到;芽菜無味,但保持到爽口,增加口感;醬料方面,炸醬麵底有大量麻醬、花生醬,撈埋左辣油,因為醬汁既關係,炸醬麵食落其實有啲似乾撈版擔擔麵無論配料定醬汁味道都係!麻醬花生醬雖然都幾多,不過食落唔會漏,味道唔算太濃郁,帶有將口既感覺,唔錯加埋辣油有辣勁,會好開胃,一啖接一啖,好快就清左碟炸醬麵整體味道比我預期中好,以為會好多油,事實係冇!加左大量醬汁都唔會勁油膩,哩點做得出色,可以一試蒸餃好靚呀紋理同包法係香港好少見餃子新鮮蒸起,熱辣辣,加上兔子咁既賣相,非常吸引!餃子皮方面
住過黃大仙一排竟然未食過哩間小店,今日特登返去試一試!
炸醬麵

炸醬麵放低果陣我o左咀,竟然有四塊薄豬頸肉!

味道都唔差嫁!
麵質淋身幫到佢掛醬汁,每一啖都撈左啲醬,味道好平均

豬頸肉因為薄切,欠缺口感同肉味;
花生都尚算爽脆;
但份量就較少;
酸菜撈勻後無食到;
芽菜無味,但保持到爽口,增加口感;

醬料方面,炸醬麵底有大量麻醬、花生醬,撈埋左辣油,
因為醬汁既關係,炸醬麵食落其實有啲似乾撈版擔擔麵
無論配料定醬汁味道都係!

加埋辣油有辣勁,會好開胃,一啖接一啖,好快就清左碟

炸醬麵整體味道比我預期中好,以為會好多油,事實係冇!
加左大量醬汁都唔會勁油膩,哩點做得出色,可以一試

蒸餃

蒸餃好靚呀
紋理同包法係香港好少見
餃子新鮮蒸起,熱辣辣,加上兔子咁既賣相,非常吸引!

餃子皮方面,外皮略嫌有啲乾身;皮厚度適中,食落帶煙韌感

餡料方面,餡料比例唔算多,亦唔係以肉為主,所以唔會似食緊肉丸咁。
有豬肉、紅蘿蔔粒、蔥碎,成個配搭幾清爽,口感亦豐富,兩個人叫左兩籠蒸餃都無食到好漏。

平時無論食小籠包定餃子都好,我都唔中意點醋,覺得醋味道太酸,會蓋過食味本身味道,
但係哩到自家制既醋汁聞落定食落都冇果種刺鼻既醋味同酸味,反而酸酸甜甜咁,好清爽,仲帶微辣,一次過帶左好多種味道出黎

新鮮出爐既蒸餃配上自家調制既醋汁,味道酸甜帶微辣,十分開胃,令蒸餃整體味覺層次提升,同時減少食餃子膩既感覺。
自家調制既醋汁先係成件事既精髓,一定要點黎食呀

除左餃子外皮較乾身外,餃子入面冇汁係另一個要改善既地方。
如果可以做到帶少少肉汁,會令餃子更亦入口同juicy,有待改善。

整體而言,蒸餃好有地方風味!
賣相吸引,調味適中,可以一試!

不過,環境、衛生同服務就麻麻啦!
行入去就好似入左大陸既小食店咁(雖然佢係
)見到唔少講普通話既人黎哩到揾家鄉風味
仲有蚊仔係到飛

入去自己揾位坐,老闆係唔會理你嫁!
反而廚房女工既服務仲殷勤過老闆><
但食物方面的確做得唔差,無期望下有驚喜,
加上性價比高,8隻蒸餃只係$26,炸醬麵先$29,今時今日係香港邊到揾呀?
可以再encore
2018-07-28