老實講今次係我第一次寫食評,亦都應該係唯一一次。首先一直都好期待去呢間餐廳食飯,個人亦都十分喜歡懷石料理。先講一下呢間餐廳book 位嗰陣每位客人要俾$500留位費(個人覺得好合理,前提係食材保證新鮮的話)去到先同帶位女士說明會使用K11 coupon,Reception女士面色明顯不爽,可能覺得我地cheap但係由於我地係K11 長期客戶,亦無理由唔用coupon。咁我地先作簡單登記然後準備入座,因為我哋有位朋友因為交通擠塞可能遲多5分鐘先可以到達(其實亦都未到我哋正式入座時間)當時帶位女士已經問第一次剩低個位客人大概幾耐到,我哋好清楚講明係樓下上緊來。然後我哋正式坐低後個位女士亦再次過嚟問我哋最後一位客人是否5分鐘內到達,我哋回答佢只是在升降機上緊來。再過多1分鐘呢位帶位女士指示另外一位員工問我哋剩低第一位客人確實地點喺邊度能否盡快上來。我當場簡直驚呆!點解米芝蓮一星餐廳可以有咁嘅服務態度,需要直接知道客人嘅詳細地點,食過咁多間米芝蓮嘅餐廳/高級酒店都未見過人係咁催客。同場另一個客人因為遲到,廚師決定唔等佢哋直接上菜,此舉亦都真係未曾見過。食物亦非常普通完全無特別,唯一係賣相唔錯。

食物亦非常普通完全無特別,唯一係賣相唔錯。大部分海鮮都唔係好新鮮,亦比普遍omakase遜色。唯一期待嘅海膽卷亦都非常腥同孱。成餐飯有驚喜嘅地方只有燒鰻魚,外脆內軟,同場有廚師相熟嘅顧客佢哋食鰻魚就係可以獲得中間魚腩位而且比較大的份量我哋一行五人就食魚頭同魚尾部位,老實講作為一間高級餐廳此舉極為不應該。成餐飯都係啲極為普通嘅食材同煮法,收$2500一位真係一啲都唔值得。好多湯物一係就極鹹一係就毫無味道。甜品份量亦極為細小。佢哋最基本嘅米飯亦都未合格!頭嗰幾碗飯質感都算唔錯但係下面已經開始見水,成碗飯亦唔覺有米香最後嗰幾道菜餐廳亦都係好趕嘅速度同時間之下完成,俾啲咁嘅價錢冇諗過要食得咁趕亦都唔係舒適。

另外一個亦都係比較嚴重嘅問題就係依間餐廳入邊竟然有蚊蟲。日本餐廳最講究嘅就係衛生,作為米芝蓮一星及高級日本餐廳我亦都係第一次感受到有蚊喺旁邊一直飛來飛去,完全對成個experience大打折扣。如果要我比分,滿分100分的話呢餐飯應該只有20分,下次亦唔會再幫襯因為用咗$2500一個人食飯都唔知食咗啲乜嘢,亦冇一款
餸菜才可以留低深刻印象。
2021-06-11