2022-10-11 1395 瀏覽
之前 慶祝老公生日所以揀咗呢間價錢超貴,問佢生日可否準備甜品,要另外加錢 仲要話唔可以寫字服務超級差,疫情期間日本師傅仲要唔戴口罩,同當晚全程黑面 我坐吧枱位, 當晚另外有兩pair 情侶。 我同先生點了seasonal set (好似$1700 pp) 正常set $3000 pp。 個所謂男經理簡直不知所謂。明明我個set 同隔離嗰set唔同 但每一碟餸的介紹係會集體講,有時根本聽唔到佢講乜。最過分係佢在我們每一道菜上菜前都會重複話我哋唔應該揀呢一個set,應該揀貴個一set ,成晚就不斷侮辱我哋,令到我同老公勁掃興,講到好似我好cheap,冇揀$3000一個人個set . 明明係你餐廳出呢個set 但就好似我嘅錯咁。 講一次都算佢真係成晚講咗10幾次。到我哋走嗰時仲要再提多我哋一次,叫我哋下次揀貴嗰個set啦。 想話絕對冇下次囉,我哋亦都好慶幸冇揀貴set, 只係俾佢劏咗接近$4000 唔係$7000囉! 重點:難食‼️份量少‼️性價比極低‼️仲要食唔飽‼️只係叫你可以refill 佢啲日本米喎 😡🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♂️
之前 慶祝老公生日所以揀咗呢間

服務超級差,疫情期間日本師傅仲要唔戴口罩,同當晚全程黑面

個所謂男經理簡直不知所謂。

😡🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♂️

$2000
生日
懷石料理係日本最高級嘅Fine Dining⛩開始上菜前師傅會同我地介紹一下懷石料理嘅傳統同由來🇯🇵,包括上菜次序同意思,就連筷子設計都有特別嘅意思,超有儀式感!😳💓喺京都食過一次傳統懷石料理,而Omakase 形式嘅真係第一次試🤔食得出懷石料理嘅用枓的確特別而且用心👍🏻好多食材都用好多時間去醃製或燻焗,味道非常特別,平時日式餐廳唔會食到,所以可能用嘅調味都未必好符合大眾口味,但個人係欣賞師傅嘅心機喺食物有展示到👏🏻 師傅整左好多唔同烹調手法嘅熟食魚類,但個人中意食魚生多D🤣所以我就覺得還好。而全晚我最中意嘅都係海膽卷,滿滿嘅海膽勁鮮甜Creamy,超滿足🥹總括而言無我想像中好食😳始終價錢都幾貴💸但係就無果種齒頰留香,回味無窮嘅感覺🤔無疑係一個幾特別嘅體驗,食物好精緻👍🏻不過就唔會回頭,試過就好開開眼介🎐

2022-03-22 3744 瀏覽
今日堂食令我好不安心,全程見日本師傅和日本藉客人交談,中途見師傅不停用手調整口罩,之後無清潔雙手再而接觸準備給客人的碗碟,最大問題是師傅多次拉開一邊口罩試味時也同時和客人交談,完全無防疫意識和保護在座的客人,感覺令我不太舒服,下次還是等疫情完結後才考慮堂食。
2022-03-15
2022-01-04 4045 瀏覽
2021年,大家過得好嗎?應該不太好吧?我也是。「世界壞,也別讓肚子壞」是我的格言,就找間好餐廳,來個懷石料理總結這一年吧。不是首次來到富小路やま岸,但確是有段日子沒有來過,就想試試質素有沒有下降。準時六時抵埗,其他客人都坐好了,而我們的位置亦已經準備好提前預訂的香箱蟹。師傅手巧地把蟹肉拆好,完美地把它們鋪在蟹蓋上,蟹蓋內除了蟹肉,還有滿滿的蟹籽蟹膏。把蟹肉、蟹籽和蟹膏倒進調過味的醋內,撈勻再吃,實在是人間美食。蟹醋預先調過味,為香箱蟹提鮮,醋內另外混入了柚子肉和水雲,帶出了香氣以及海水味,與香箱蟹十分配合,加上是蟹肉、蟹籽、蟹膏一起吃,可以同時吃到滑、爽、咬口三種口感,以此道香箱蟹作為起步,實在已經是一個大拋離了。來到主菜單了,前菜高湯車海老、菜枝花、大根、蝦夷鮑魚、以及一小片海蔘腸。第一次吃海蔘腸,是風乾了的版本,味道頗鹹,要與其他食材一起吃會較好。如果自己那一片來烤當下酒菜應該也蠻不錯。蝦夷鮑魚不是全年都能吃到的,每年十月至四月才能捕捉,真的是不時不吃,鮑魚慢煮了六小時,口感爽脆,鮮甜之餘亦吃到淡淡海水味。刺身有三款,包括鰆魚、金目鯛和針魷魚,金目鯛經「湯引」處理,即汆燙後再冷卻

蝦夷鮑魚

刺身有三款,包括鰆魚、金目鯛和針魷魚,金目鯛經「湯引」處理,即汆燙後再冷卻,令魚皮不會太過韌口,連同針蔥、紫蘇花等一起吃,令口腔內香氣四溢,基本上不用沾醬油了都夠好吃了。

日本餐廳附上碗物,總是會連蓋上,目的是希望客人享受打開碗蓋時香氣撲鼻的一刻。這裡當然不例外,打開碗蓋,清湯的氣味已經隨之傳來,湯頭用鰹魚乾和吞拿魚乾煮,清晰如白開水,一片油也看不到,但味道卻十分豐富,清甜無比。師傅以松葉蟹肉與白身魚魚肉混合,吃下去仍能分到兩者口感,而非將兩者打成膠,是用心的作品。
烤九繪魚

今晚的燒物不是和牛,而是九繪魚。九繪魚是斑的一種,在日本有幻之魚的名號,冬季吃最佳。魚肉厚實鮮味,汆燙已夠好吃,師傅這次則以醬油漬它十分鐘,再放在烤爐上烤,魚肉過熟便必定變成橡膠,少點工夫都會失手,這裡價錢不便宜,這點事當然沒問題,烤九繪魚片配上京都九条蔥和中藥獨活來吃,除了吃到魚的鮮味外,那種回甘之味也是難忘。
海膽熱狗

之後是海膽手卷,由於北海道紅潮,影響了海膽質素,甚至來年北海道也未必會產出海膽了,所以這晚改用了墨西哥的紫海膽,相對馬冀海膽,這款味道當然較淡了,但海水味則會較重一點,這個打卡好用,但技巧相對要求不高,只要海膽新鮮便會好吃了。
海老芋

然後到野菜環節,冬天當然是吃芋了,今晚吃的是海老芋,是芋頭界的貴族,也是知名的京野菜。海老芋質地厚實,即使煮的時間長了也不會散碎,不少燉菜和關東煮也會用上海老芋,令次師傅把它切成鑽石形狀(很靚!),略炸後配上魚子醬來吃。我一向不愛吃芋頭,但這個真的百吃不厭,雖然用油炸過,但一點都不油膩,吃得清爽。隨碟附上的青檸是專為魚子醬所設,中和魚子醬的鹹味,再配上芋頭可以說是完美,對不好芋頭的我也愛不釋手,可惜都只是每人一片。
鮟鱇魚肝

接下來是鮟鱇魚肝,漬過的魚肝甜度很高,甚至有點甜到漏,所以師傅為魚肝配上味辛的九条蔥和酸鹹的醃菜和大根,中和甜度之餘亦能吃到鮮而不腥的味道,又一道手工菜,處理得稍不乾淨,鮮也變臭了。

迎接新一年,餐廳亦特意為我們準備了長壽麵,是鯖魚高湯配上海苔碎,另佐以大根蓉,由於這種大根味道較為苦澀,可按喜好程度加入去,我就按師傅建議全都加進去了,味道頗特別的,會吃到一點辛辣,寫到這裡突然來個感性mode,人生就似這碗麵一樣,有甜有鹹也有苦有辣,最緊要用心感受過。

廢話完,再來,煮物是雕魚來的,是在炭爐上烤過,在放到湯內煮,湯頭是白味噌與溫泉水煮成的,加上一點胡椒和九条蔥來吃。這個湯真是不得了,有點像忌廉湯的質感,喝下去則是甜甜的味噌味道,甚至我覺得主角是湯而不是魚了。至於墊在底的蕪菁也切得很精緻,除了切成三角形,每條邊也再批了邊,令它看起來更立體!

最終便吃飯了,用阿蘇火山的水來煮長野產的米,說實在我不太清楚火山水有何特別,但煮出來的飯粒粒分明,吃起來是黏黏的,很好吃,配料有明太子、山椒小魚和煮金菇可選,全都是任添的,由於是新年,師傅另外送了個煮和牛給我們佐飯,好開心!

不知不覺來到尾聲了,先是水果,有梨、橙和士多啤梨,甜品方面,也配合新年的關係,所以是年糕紅豆湯!說是年糕,但這裡換了為麵麩,也是先烤到脹卜卜,再放落紅豆湯內,在日本過年吃這個,其實代表著在寒天中吃到暖甜的幸福。

最後,一道抹茶為整餐劃上句號,像人生,簡簡單單,甘苦與共,這餐懷石料理以此作結也十分滿足。

2021年捱過了,2022年不見得會轉好,大家加油,見字飲水,對自己和身邊人好一點,一起捱過去。
蝦夷鮑魚
烤九繪魚
海膽熱狗
海老芋
鮟鱇魚肝
2021-12-06 3991 瀏覽
提前一個月訂的富小路,今天終於到日子了。進門便是滿目花草、石階和屏風的裝飾,立刻被淡雅禪意的日式風包圍,仿佛踏進京都巷子裏的小院。坐定之後,主廚在店員翻譯的協助之下,大致向我們介紹了今天的料理和建議搭配的餐酒,便開始上菜了。作為先付之一的芋頭龍蝦湯羹,炸過的芋頭沈浸在米湯一般濃稠的的龍蝦羹中,這道湯羹並不突顯海味的鮮,溫潤而內斂,溫暖整個胃。正值秋季,日式料理少不了松葉蟹的蹤影,第二道前菜便是冷盤的松葉蟹肉和蟹黃,配上草本啫喱、海藻及紫蘇花提鮮,極為清爽開胃。緊接著的高湯伊勢龍蝦球,看似簡單平淡,卻相當鮮甜可口,軟糯的龍蝦泥配上不加任何調味料的木魚花高湯,恰到好處地還原了食材本身的質感和味道,並相互輝映提升,或許便是追求umami的最好表現形式。兩道魚各有千秋,鯛魚搭配小棠菜和醋醬油,Q彈清甜,而表面略微炙烤過的馬鮫魚帶著飄香的炭火味,軟糯可口。接下來這道組合菜式,包括了白燒鰻魚、零余子蒸及醬漬秋刀魚,集合了脆、爽和軟的復雜口感,主廚另以柿葉和藕片搭配,呈現出秋天豐收時節的飽滿和豐盛。最負盛名的海膽手卷終於在千呼萬喚中出場了,海膽鮮甜爽滑,入口即化,實為享受。緊接的鯖魚紫蘇芝麻壽司卷則
提前一個月訂的富小路,今天終於到日子了。

最負盛名的海膽手卷終於在千呼萬喚中出場了,海膽鮮甜爽滑,入口即化,實為享受。緊接的鯖魚紫蘇芝麻壽司卷則是海味的另一種表達方式,濃縮了新鮮海產的腥甜,一口仿佛帶你來到正值收獲時節的漁港邊。

順序上接下來便是這一道迷你火鍋了,集合了梭子魚、牡蠣和菌菇,用樸樹葉子隔熱及提升清香味道,加以勾芡,望著這紅泥小火爐上升騰的白煙,仿佛置身在飄雪的京都,品嘗這道菜肴。

兩道集合田園元素的菜式,甜薯鰻魚蛋羹和核桃醬雜菜,用清新樸實的食材幫飽嘗了豐盛海味的食客調整了口味。晚餐接近尾聲,迎來了另一道經典菜式——和牛。炙烤過的宮崎A5和牛再用蕪菁鰹魚湯煮透,撒上柚皮提味,猶帶韌勁的牛肉配上鮮香的湯頭,簡單又不失為一道硬菜。

甜點是牛奶雪芭配上秋天的果子——柿子,清甜爽口,結束今天13道菜的晚餐。

懷石料理可追溯到400多年前,僧人聽禪時懷抱一塊石頭以抵禦饑餓得名,歷經歲月演變,成為聞名四海的高級料理,不變的是其取材為先的原則,追求以多種製作方式烹煮豐富的時令食材,帶出其鮮味。同時也通過食肆的裝飾和器皿的選擇突出四季時節的變換,使得食客得以貼近自然,享受美味。

🥢餐廳每個月換一次餐單,讓食客體驗不同時節的料理,想去的話記得提前一個月預定上。
2021-09-19 4952 瀏覽
日籍師傅對食材、對客戶的尊重態度無可挑剔,充分展現專業精神,每個月更換菜單,配合季節加入應景主題,非常用心,食材藉由日本空運而來,雖然人均很高但非常值得再次前往品嚐日式在地美食,就當作不用花機票就可以享用就划算了,據說京都本店需要二個月前預訂,我已是第二次享用晚餐,食過這家日料就把其他日料店比下去,這裡水平不是用CP值來看待,師傅的一手一足都在在展現日本職人精神,對各方面的執著、追求完美。很難得一見
2021-09-11 4151 瀏覽
來之前完全唔知道會有啲咩食,但係可能就係因為咁所以每道菜來都有驚喜。舖頭坐位唔多,呢次來足足提前兩個月book位,第一道菜嚟就知道係有個主題,因為係南瓜蓉配魚湯,好似月亮咁,我諗係因為就嚟到中秋節?🌝今次一共有12道菜,餐廳係會用時令食材去做每一道餸,因為太專注食同影無仔細記住每一碟係用咗咩材料,大家可以參考下相,而且佢一兩個月會轉menu一次,所以今次去同下次去個菜單又會唔同左。不過整體來講其實服務、環境都幾好,只係咁啱當日坐我哋隔離有四個好嘈嘅男人影響咗氣氛,除此之外都幾好,雖然係有啲貴,但如果係紀念日都值得試一試。鹿兒島和牛飯,個飯好香好好食,同埋佢會有白飯魚、明太子同菇做配菜,仲可以添飯😆係略嫌個生果份量有啲少⋯⋯黑糖糕,好特別😋-因為慶祝生日嘅關係,餐廳最後安排咗麻薯喺碟寫上happy birthday比我女朋友,總括來講佢都幾滿意😌

紫海膽
鰻魚白味噌湯

係略嫌個生果份量有啲少⋯⋯

黑糖糕,好特別😋
2021-09-07
生日
2021-07-03 6238 瀏覽
我都是第一次寫食評,因為之前就算食過好伏既野都係幾百蚊,未至於需要為佢寫篇食評。但呢間富小路人均消費差不多成$3000一位,我實在唔忍心見到有人再中伏,所以決定寫人生第一篇食評。本來都知道懷石料理有別於omakase,心諗米芝蓮餐廳喎,$2500蚊位,差極有限掛,點知原來都幾超乎想像。-第一道菜,日本糭,第一次試,似鹼水糭。菜式特別,味道正常。-第二道菜,好期待的,因為一入餐廳就見到大廚預備左一碟鱔,心諗正啦,我自己本身好鐘意食燒膳的,而我又見到佢又拎左個好靚既日式炭爐出黎,諗住正野啦。點知原來個日式炭爐係做裝飾,佢竟然就咁拎支gas火槍燒幾野條鱔就上菜(我心諗鱔可以唔熟嘅咩)真定假呀? 最後又唔想質疑師傅底下,就食左啦....佢預備左兩隻醬汁,一碟梅醬汁,一碟wasabi 醬油。 口感霉霉地...-牛柳木魚湯,好清,牛肉好淋好軟,呢道菜幾好的。-燒魚仔,每人一條,似多春魚,幾好食,不過魚頭苦苦地。-鮑魚,呢間餐廳好識得捉緊香港人鐘意post 上社交平台呃like既心理。每一道菜將最精彩既一part係上菜前讓各食客影完相先再分食物比各食客進食。呢味鮑魚好大隻,先給我們影相,我心諗正啦,

-牛柳木魚湯,好清,牛肉好淋好軟,呢道菜幾好的。

-燒魚仔,每人一條,似多春魚,幾好食,不過魚頭苦苦地。

-鮑魚,呢間餐廳好識得捉緊香港人鐘意post 上社交平台呃like既心理。每一道菜將最精彩既一part係上菜前讓各食客影完相先再分食物比各食客進食。呢味鮑魚好大隻,先給我們影相,我心諗正啦,但原來最後每人分得兩片鮑魚...真係多謝晒。

-去到佢地招牌菜,海膽熱狗,其實我覺得一間咁出名既懷石料理菜,要用到海膽去做signature, 我真心覺得有啲奇怪,其他壽司餐廳入一板高質海膽係咪就可以成為招牌菜呢?

呢轉海膽有一幕令我有少少疑惑,一如其他菜式,佢預備定兩板日文寫住北海道xxx既海膽比我地影相,影完之後佢收埋呢兩板海膽,佢再拎另一牌子(冇寫北海道)既海膽比我哋食。當然我唔知另外果一款係唔係靚啲定係差啲,但呢個換包行為比我感覺唔太好。

-之後日本白飯。大開眼界。真係白飯,佢仲準備左少少白飯魚,明太子,油漬金菇比我餸飯漆.....佢地既白飯係好有飯香,係好好食,不過比幾千蚊食白飯有少少超出我預期姐

-跟住清雞湯,入面有兩舊雞,好似話係咩知日本邊個地區既走地雞,肉質結實,幾好食,唔錯,不過一餐飯飲兩款湯,又係有啲出乎預期。

跟住經理姐姐仲好好人問我夠唔夠飽,問我洗唔洗添白飯,不過食完白飯飲完碗湯當時有啲飽,所以禮貌地回絕了她。

-最後甜品,一粒日本糕點,兩小塊桃,一塊芒果,完。

是晚叫左兩杯酒,每杯$158。跟手經理問我地要唔要茶,我地話好。後尾睇番張單,原來飲杯茶都要$48杯

最後連埋落訂的$1000 合共$6000埋單。
感覺好像被人水了咁。

感覺成餐飯都好多蔬菜類配菜,主菜佔小小,用料有啲孤寒,我食完出到海傍行左幾分鐘就開始肚餓了

希望唔會有第二次寫食評既機會吧,多謝收看。

(以上食評全為個人感覺,絕無冒犯之意)

2021-06-30
老實講今次係我第一次寫食評,亦都應該係唯一一次。首先一直都好期待去呢間餐廳食飯,個人亦都十分喜歡懷石料理。先講一下呢間餐廳book 位嗰陣每位客人要俾$500留位費(個人覺得好合理,前提係食材保證新鮮的話)去到先同帶位女士說明會使用K11 coupon,Reception女士面色明顯不爽,可能覺得我地cheap但係由於我地係K11 長期客戶,亦無理由唔用coupon。咁我地先作簡單登記然後準備入座,因為我哋有位朋友因為交通擠塞可能遲多5分鐘先可以到達(其實亦都未到我哋正式入座時間)當時帶位女士已經問第一次剩低個位客人大概幾耐到,我哋好清楚講明係樓下上緊來。然後我哋正式坐低後個位女士亦再次過嚟問我哋最後一位客人是否5分鐘內到達,我哋回答佢只是在升降機上緊來。再過多1分鐘呢位帶位女士指示另外一位員工問我哋剩低第一位客人確實地點喺邊度能否盡快上來。我當場簡直驚呆!點解米芝蓮一星餐廳可以有咁嘅服務態度,需要直接知道客人嘅詳細地點,食過咁多間米芝蓮嘅餐廳/高級酒店都未見過人係咁催客。同場另一個客人因為遲到,廚師決定唔等佢哋直接上菜,此舉亦都真係未曾見過。食物亦非常普通完全無特別,唯一係賣相唔錯。

食物亦非常普通完全無特別,唯一係賣相唔錯。大部分海鮮都唔係好新鮮,亦比普遍omakase遜色。唯一期待嘅海膽卷亦都非常腥同孱。成餐飯有驚喜嘅地方只有燒鰻魚,外脆內軟,同場有廚師相熟嘅顧客佢哋食鰻魚就係可以獲得中間魚腩位而且比較大的份量我哋一行五人就食魚頭同魚尾部位,老實講作為一間高級餐廳此舉極為不應該。成餐飯都係啲極為普通嘅食材同煮法,收$2500一位真係一啲都唔值得。好多湯物一係就極鹹一係就毫無味道。甜品份量亦極為細小。佢哋最基本嘅米飯亦都未合格!頭嗰幾碗飯質感都算唔錯但係下面已經開始見水,成碗飯亦唔覺有米香最後嗰幾道菜餐廳亦都係好趕嘅速度同時間之下完成,俾啲咁嘅價錢冇諗過要食得咁趕亦都唔係舒適。

另外一個亦都係比較嚴重嘅問題就係依間餐廳入邊竟然有蚊蟲。日本餐廳最講究嘅就係衛生,作為米芝蓮一星及高級日本餐廳我亦都係第一次感受到有蚊喺旁邊一直飛來飛去,完全對成個experience大打折扣。如果要我比分,滿分100分的話呢餐飯應該只有20分,下次亦唔會再幫襯因為用咗$2500一個人食飯都唔知食咗啲乜嘢,亦冇一款
餸菜才可以留低深刻印象。
2021-06-11
2021-04-15 4230 瀏覽
Food is decent (but nothing spectacular) but the service quality puts its star to shame and the Kaiseki food category in general. I was rushed to finish 2-3 courses as the waitress / chef just put the next dish right in front of me, while I’m still working on the previous dish. Seriously, even other less “famous” eateries in HK do much better than this.In addition, I was celebrating my birthday so asked that some sort of congratulatory plate to be arranged for the dessert. Didn’t happen. Come on

In addition, I was celebrating my birthday so asked that some sort of congratulatory plate to be arranged for the dessert. Didn’t happen. Come on, do better for a 8-seat kaiseki restaurant.

In general I feel like the Kaiseki experience in HK just doesn’t measure up to what you get in Kyoto / Tokyo by a fat margin.....
2021-03-20 3885 瀏覽
由於冇左晚市關係,之前book左既晚市omakase只能改做喺中午食😣😣😣😣😣餐廳主打京都懷石料理,所以菜式都係以熟食為主,每道菜式都整得好精緻,而經理都有每道菜式講解一下👍🏻👍🏻👍🏻😁一入到去環境唔錯,座位坐得幾舒服~野食先係重點,每道菜都係用時令既食材,而整法都幾講究,味道唔濃,咁先食到食材本身既鮮味👍🏻👍🏻👍🏻 最欣賞係個椀物😋😋😋😋成個set都好夠飽⋯到最後我食到和牛已經停左,因為實在太飽啦!經理話每個月都轉一次新menu!下個月會再試下!

一入到去環境唔錯,座位坐得幾舒服~

最欣賞係個椀物😋😋😋😋

成個set都好夠飽⋯
到最後我食到和牛已經停左,因為實在太飽啦!

經理話每個月都轉一次新menu!
下個月會再試下!

食物環境值得一試,但有一點令我非常反感!!女副經理服務是高級餐廳質素,她介紹菜式好長篇大論同背書方式,寧願你介紹好過及同介紹個商場文化。我同朋友呆了!只係想一試菜式與朋友聚會,但停騷擾,最激怒我一點,我同朋友傾計,她竟然搭嘴極無禮貌。我忍住問師父她是誰,貴公司認真訓練一下。
2021-01-11 8796 瀏覽
餐厅京都店只有1星,却很有名,我有点不理解为什么。香港店周围朋友几乎都来过了,其中那贯海胆热狗的照片看了很多遍,来之前的预期不是很高。整体菜品从食材到味道皆是中规中矩,除了海胆一贯,其它几道吃完无法让人留下深刻的印象。和前阵子吃过的uchitsu和kaiseki den,从各个方面都差了不少。菜单每月都换,我赶上了日本新年菜单,很多食材都有新年的寓意。但有些食材重复用了好多次,比如鱼籽、柚子、芋头、带子等。海胆手卷肯定是整餐亮点,与其说这贯手卷美味,不如说是大份量的海胆让人满足。这家我应该不会主动回访了,但如果朋友选了,也不排斥再来吃。——————第一道是糯米黑豆搭配龙虾、带子、乌鱼子。整道暖暖的,味道咸鲜,很开胃。先付:蒸蕪菁(大头菜)搭配蛤向付:九绘鱼刺身,搭配辣大根、九条葱、和一块鱼肝鱼皮制成的啫喱。这道味道不错。酱油渍鲣鱼搭配干鱼籽,个人觉得酱汁过于粘稠,味道太厚重了。京都白味增杂煮,里面有鸡肉、芋头饼、年糕等。也是汤汁很粘稠。吉祥八寸,每种食材都暗预着新年的各种寓意,但味道普通。椿鱼搭配甜洋葱和甜洋葱酱,这道味道还不错。海胆热狗,加500可以多加一条海胆,满足感十足。大根搭配
餐厅京都店只有1星,却很有名,我有点不理解为什么。

这家我应该不会主动回访了,但如果朋友选了,也不排斥再来吃。

——————

先付:蒸蕪菁(大头菜)搭配蛤

酱油渍鲣鱼搭配干鱼籽,个人觉得酱汁过于粘稠,味道太厚重了。

吉祥八寸,每种食材都暗预着新年的各种寓意,但味道普通。

椿鱼搭配甜洋葱和甜洋葱酱,这道味道还不错。

海胆热狗,加500可以多加一条海胆,满足感十足。

大根搭配白柚子味增,大根很大一块,吃完感觉饱了。

平贝、螃蟹肉、搭配大根啫喱。其中带子口感一般 。

京都风格的寿喜烧,与东京不同的是,这里先煎肉和蔬菜,再制作汤汁浇到分好的肉和菜上。酱汁比较稠,重口味。

搭配的越光米和三种下饭菜不错,下饭小菜包括明太子、金针菇甘露煮、柚子胡椒小鱼。

甜品包括萨魔芋金饼、煮金桔、苹果、橙子。

最后每人一碗现做抹茶。
2020-12-26 3286 瀏覽
疫情下沒有得堂食,只好試吓他們的外賣,付小路的外賣這個套餐成為$2400,兩人套餐,份量看着不充足,但其實非常充足,款式不算多,但食材非常新鮮,重點當然是中間的蟹殼下面包括了蟹子蟹膏蟹肉和蟹腳然後第二樣想推介的必定是他們的說魚竿,但份量有點太多,有點你我們兩人也吃不完,然後我不知道為什麼這個套餐居然給非常多的芋頭,其實如果可以給點南瓜或者茄子會更好,因為整芋頭吃落也是非常飽肚魚肉有驚喜,刺身也不過不失
魚肉有驚喜,刺身也不過不失
外賣自取
【慶祝結婚周年】話咁快結婚年半,呢年幾過得特別快😆結婚周年紀念老公帶咗我去依間餐廳,喺京都試唔到,香港開一定嚟捧場🥰當時由於限聚令,餐廳人數有限制,全場得六個客,環境寬敞,所以都食得特別舒服😌食懷石料理嘅好,係可以品嚐到好多時令野之餘,唔同月份又會有不同主題,欣賞師傅對造食物嘅熱誠👍🏻事不宜遲~睇相回味一番🥰軟綿綿嘅日本米,配上超香嘅蝦米~~~☺️日式包糭,第一次食好特別😄唔使講~一睇就知爽甜😋本身魚已經好好食,仲要mix埋海膽,冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻栩栩如生嘅魚,加埋師傅包嘅靚糭,視覺享受😎熱食都唔輸蝕,魚嘅油份好高,加上烤過,將啲魚油迫晒出嚟,超香🤪全晚嘅重點🤩🤩🤩【海膽|馬糞、紫海膽】師傅問我揀邊種,唔使諗!兩種都要晒😋😋😋😋😋掛住食,無影手上嗰份🤪等咩跟住落嚟我都係沉醉喺海膽當中😌😌😌😌😌潛緊水🤣🤣🤣🤣🤣和牛超好食😊依?~~~點解我仲覺得有海膽味嘅😌😌😌😌成餐飯梗係要多謝老公嘅安排😘一路我都唔知食咩,直到係商場泊埋車,我就估到喇😍揀得好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💯記得有機會再帶我過嚟食🥺
【慶祝結婚周年】
話咁快結婚年半,呢年幾過得特別快😆

事不宜遲~睇相回味一番🥰

軟綿綿嘅日本米,配上超香嘅蝦米~~~☺️

日式包糭,第一次食好特別😄

唔使講~一睇就知爽甜😋

本身魚已經好好食,仲要mix埋海膽,冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻

栩栩如生嘅魚,加埋師傅包嘅靚糭,視覺享受😎

全晚嘅重點🤩🤩🤩【海膽|馬糞、紫海膽】

跟住落嚟我都係沉醉喺海膽當中😌😌😌😌😌
潛緊水🤣🤣🤣🤣🤣
和牛超好食😊
依?~~~點解我仲覺得有海膽味嘅😌😌😌😌

成餐飯梗係要多謝老公嘅安排😘
一路我都唔知食咩,直到係商場泊埋車,我就估到喇😍

揀得好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💯

記得有機會再帶我過嚟食🥺