2023-10-12 111 瀏覽
最近成日都心思思想去日本,見到幾抵食,所以就試咗呢間喺康城嘅日式燒肉店午餐,順便止止我屋企長老嘅旅行癮!☄️Suki燒定食($98)壽喜燒雜菜鍋裡面超足料,有冬菇、金菇、娃娃菜、菠菜同煎豆腐!豆腐煎過之後冇咁易散,我完全唔記得咗佢,留到最後食都仲係完整一舊!肉方面係日本牛胸腹肉,食落有咬口得嚟又唔會靭。秋冬季節食完暖笠笠就啱哂啦!☄️牛之味定食($118)除咗枱面上嘅調味料,燒肉定食隨餐跟三種醬,包括鹽醬、生蒜同泡菜醬。三款都非常惹味,同燒肉超夾!燒肉定食有牛板肩同牛胸腹兩種肉。牛板肩油脂分佈明顯,相反牛胸腹就比較平均同有咬口。但兩款都幾重牛味!兩款定食都包有麵豉湯、沙律、中華沙律、飯同飲品。麵豉湯亦配料十足,入面有幾隻蜆仔!當日仲有埋甜品雙色日式蕨餅。一款係原味黃豆粉,另一款係抹茶粉。食落唔會太甜,抹茶味又解到油脂!飲品除咗汽水之外,仲有舖頭自家嘅樽裝冷泡茶,飲唔哂都可以拎走慢慢飲!總括嚟講,$100左右有咁嘅份量,個人嚟講真係十分抵食!嚟開康城嘅朋友不妨去試下!

☄️Suki燒定食($98)

☄️牛之味定食($118)

2023-09-14