早排放工唔想煮,所以同老公去左屋企附近食飯,雖然我住左係TKO咁多年,但發現原來有D店我都未食過😂今次幫襯左一間台式店鋪《桂花小幸》💛,覺得真係幾好食👍🏻果晚我地大約7pm到,但都要等一陣位先有得入,店鋪唔算大,但係地方都乾淨同舒服😉當然入去前都係要量體溫同寫紙仔😷店鋪入面裝修都令人舒適,有種小清新既感覺🥰留意番依度係自己係位睇完餐牌再出去收銀度落單比錢,所以記得出去前望一望自己係咩枱號⚠️落完單之後大約8-10分鐘內都上餐,餐就唔洗自己拎,會有職員拎比我地😉今次我地嗌左兩個晚餐定食再加一個小食🤤:🌀鹽酥雞排滷肉飯定食 🐔$76因為我同老公都好中意食鹽酥雞排,所以依個係我地食台灣野多數必點既🤣佢個鹽酥雞排真係好正😍唔會好厚粉,好酥香,雞扒醃得入味,重點肉質嫩滑,唔會「鞋」👍🏻配埋個滷肉飯食真係好惹味,個飯仲要係用我中意食既珍珠米飯😍所以我會加分推介🤣因爲係定食所以配埋湯同菜,湯唔係一般既味精餐湯😏而係原盎燉湯,果晚我地係紅蘿蔔椰子雞燉湯🥕🥥🐓,都幾足料,清甜👍🏻而菜就係上湯娃娃菜,夠味!唔會係水煮菜咁😉我覺得個定食份量真係好足夠,如果我一個人食唔洗額外再叫小食都好飽🤣🌀煲仔.塔香三杯雞定

店鋪入面裝修都令人舒適,有種小清新既感覺🥰

今次我地嗌左兩個晚餐定食再加一個小食🤤:

🌀鹽酥雞排滷肉飯定食 🐔$76

🌀煲仔.塔香三杯雞定食 $88🐓
因為三杯雞係台灣名菜,所以我都想試下依度好唔好食🤤可能係要即煮,所以餐牌都寫明要耐心等候,但其實我都唔算等好耐😉

賣相幾吸引,因為配料有洋蔥同九層塔,所以係好香😍雞既肉質雖然無鹽酥雞扒咁嫩滑,但係都夠入味👍🏻餸飯一流,如果有多D汁就更好😂另外都係配原盎燉湯同上湯娃娃菜😎

🌀麻辣紅油水餃(4件)$28
我地額外叫左依個小食,中意食辣既我都覺得夠哂辣🌶🌶但我老公就食唔到覺得太辣😂所以食唔到辣既朋友就要留意🤣

由於我地定食已經有湯,所以係無包野飲既,但可以加$6/$8加餐飲,但我地覺得食得台灣野當然唔少得飲台式特飲💛佢地有得選擇加配茶研社既特飲😍😍仲有得正價減$5‼️😎

所以我同老公就叫左兩杯特飲:
🌀涷香濃珍珠奶茶🧋(原價:$22)
🌀熱日式紅豆抹茶🍵(原價:$26)

佢地茶研社特飲係外賣杯上既,我覺得幾好又可以飲唔哂拎走,唔洗迫自己要趕住飲👍🏻想讚下個熱飲杯好靚😂

其實餐廳外有個茶研社飲品既小賣部,所以有時如果唔係食野但想買杯野飲,都可以係外面買🧋

總括一下先,想食飯傾下計又坐得舒服,我覺得將軍澳依間《桂花小幸》都係一個唔錯既選擇🥰

食物方面,有好多唔同既選擇(我下次去會試下佢個紅燒牛肉麵或特濃蕃茄米線因為見隔離枱都食得好滋味😎),食物質素都唔錯,但價錢合理,份量都好夠👍🏻仲有唔洗加一😉

所以如果大家想食下台式野,真係可以去試下😉
推介比大家💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

• 鹽酥雞排滷肉飯