2022-03-11 53 瀏覽
呢排因為疫情關係,好多時都係屋企煮飯。但係煮煮下就發現,四川菜真係好難喺屋企煮到嗰個味道。今日喺中環收工,上OpenRice搵吓有冇咩正外賣買返屋企食,就發現咗呢間瘋狂小面。最後決定咗叫佢個沸騰鱸魚套餐($258),佢本身跟咗兩個白飯,本身我都有擔心唔夠食,問店員使唔使再加啲嘢。然後佢話一般唔太大食兩個人都夠!另外讚一讚店員,因為我話怕太辣,問佢可唔可以小辣,佢同我解釋話小辣就真係冇咁好食,所以一律都唔會做比客人,鍾意舖頭嘅堅持!最後落完單嘅時候見到有冰粉賣,已經好耐冇食過,所以就加咗兩碗,加埋兩罐加多寶,total $318就埋單啦!欣賞呢一個外賣自取嘅setting,佢配埋加熱架、加熱器同圍裙。我係真係可以返到屋企沖完涼,慢慢再攤開啲嘢嚟食。拎出黎睇個鍋比我想像中仲要大,入面有大量旺菜、金針菇、蓮藕、薯仔、萵筍、午餐肉,當然仲有好多無骨嘅鱸魚片!唔知係咪因為我放咗成個鐘先至慢慢食,啲材料好似特別入味。乾辣椒香味好正,都夠麻🤤另外我哋發現咗一個新嘅食法,就係當佢火鍋咁食😂我哋差不多食晒個鍋啲料之後有少少意猶未盡,喺屋企搵咗啲芝士腸同埋蟹子丸放入去淥,發現佢比嗰個燃料真係好夠力,我地食

另外我哋發現咗一個新嘅食法,就係當佢火鍋咁食😂我哋差不多食晒個鍋啲料之後有少少意猶未盡,喺屋企搵咗啲芝士腸同埋蟹子丸放入去淥,發現佢比嗰個燃料真係好夠力,我地食足差唔多兩個鐘佢都仲未熄火!個沸騰鍋當佢係火鍋湯底咁食都唔錯,成件事即刻好抵

最後不得不提,佢個冰粉都幾正!好多人會將冰粉當飯後甜品咁食,但其實一路食辣,一路食住冰粉解辣先係正確做法😛唔信你真係試吓,佢嘅解辣能力比牛奶更高

好滿足嘅一餐!
2022-03-04
10 分鐘 (外賣自取)