2020-10-15
『新匯聚』都幾啱鍾意食大排檔小炒,潮式打冷或中菜的朋友們。 當然日頭就回歸於打工仔嘅茶餐廳食堂。小店喺區內都好出名, 星期日晚,接近七點也差不多滿座, 疫情之下算係相當熱鬧, 深得食客嘅支持! 背後嘅大廚功不可沒~椒鹽豆腐$60小食嘅份量都算係好大碟~ 放上炸蒜嘅椒鹽豆腐 相當惹味! 外皮輕輕炸過沾上適量椒鹽, 外脆內軟, 豆腐還相當嫩滑!! 很久沒有來現在晚市竟然有特惠套餐, 相當抵食! 包括是日冇味精老火湯,小菜一款,白飯和甜品晚市二人餐$180濃湯粉絲雜菜煲熱辣辣嘅雜菜煲, 湯底果然夠濃郁鮮甜~👍 大大隻色澤鮮艷嘅蝦乾,蝦米, 味道鹹鮮也帶出雜菜鮮味!欖角骨店家推介嘅菜式, 香嫩嘅一字骨用欖角調味再炸, 肉質有咬囗並唔乾, 表面一層薄薄的蜜糖少少甜, 可口美味!薑蔥魚腩煲這個小鐵鑊就如沙煲咁熱, 要小心!薑蔥爆得好香口惹味, 魚腩炸過才落鐵鍋, 外皮 少少脆肉質仲保持好嫩滑。粟米湯冇味精老火湯竟然係粟米湯~ 味道都唔錯熱辣辣, 呢個我buy 因為自己好少飲粟米湯, 總好過冇味嘅例湯~😂飯後甜品—椰汁紅豆糕。估唔到咁好食,椰汁奶味同樣濃郁。原來隔離甜品店係姐妹店, 食完晚飯再來個糖
椒鹽豆腐
欖角骨
欖角骨
薑蔥魚腩煲
薑蔥魚腩煲
這個小鐵鑊就如沙煲咁熱, 要小心!
粟米湯
飯後甜品—椰汁紅豆糕。
估唔到咁好食,椰汁奶味同樣濃郁。
原來隔離甜品店係姐妹店, 食完晚飯再來個糖水 慳返時間唔使再出去搵地方食糖水😋😍
老闆偶爾都會同客人吹吓水,打成一片~
推介之下,下次一定要試炸乳鴿和蝦子柚皮特色菜!
餐廳冇加一 , 印像中食物都冇乜加價 ,喺呢個艱難時刻有實力不欺場嘅小店一定要多多支持💪💪