2018-01-11 549 瀏覽
這幾天突然天氣轉冷, 朋友生日不得不外出食飯, 決定一試大坑新開張不久的睿和牛燒肉原來有set 的, 二人和牛盛合 $988, 有4款和牛, 包括厚切和牛西冷, 和牛肉眼, 和牛肩胛, 和牛牛排肉, 及牛舌, 份量十分足夠, 且上碟擺切很美, 每款和牛約有4切, 和牛大小適中, 呈粉紅色, 亦附有少量蔬菜和牛放上爐上燒了不久便香氣洋溢, 試過每一款和牛口感都不同, 但有一個共通點, 都是入口即溶的隨了和牛盛合, 店員推介我們必食車海老, 他說車海老非常大隻, 好多肉好香好好食, 既然店員熱烈推介, 我們亦都想食海鮮, 便 order 了一隻居然隻車海老大到可以一隻蝦霸晒成隻爐, 它的 size 比我想像中還要巨形燒了一段時間後終於食得, 三個子, 啖啖肉, 絕對超值 !!隨了食燒肉燒蝦, 店肉可點選其他類型菜式, 包括壽司, 串燒等日式料理, 均由睿居酒屋 (與睿和牛燒肉相連的主店睿居酒屋)點了一份銀魚仔千切大根沙律, 大根即是日本蘿蔔, 沙律配上柑橘醋, 可幫助消滯我們亦試了份伊佐目薄切, 是比較濃味的白身魚刺身, 每片刺身都晶瑩剔透七味魚翅,  河豚魚干 及沙甸魚苗干是小食類別,

七味魚翅,  河豚魚干 及沙甸魚苗干是小食類別, 都好香口, 非常適合口痕揾野咀嚼

煙肉蝦露筍卷及煙肉蛋卷, 兩款配塔都好好, 好好食

最後試多兩款壽司, 是火炙和牛壽司, 估唔到火炙和牛配壽司飯都係咁好食

最後黎多件鰻魚壽司, 又是超巨形的說 !! 且鰻魚上撒了一層芝麻碎, 感覺幾特別

我同朋友都非常滿意這一頓晚飯 !!
2018-01-10