2019-05-19
今日放假同女朋友出街,入左元朗個頭行,到夜晚咁上下搵野食,上openrice搵到呢間邊爐幾特別,行宮廷風,就同女朋友去試食,食餐好既,so far 食完都唔錯,同大家分享下haha內外既裝潢都十分古色古香,企係出面既服務女生都係著旗袍食物既種類好多,而且有d幾特別,出邊打邊爐都未必會見到有,我地都叫左幾款邊爐湯底都有成十幾款,我最後試左卜卜蜆鍋(見人地叫左冬瓜瑤柱鍋,好霸氣,同好特別,我已經決定下次要試下)唔好睇佢好似好少咁,成個湯入面都係蜆,我地應該至少食左過百隻😂佢主要有兩種蜆,兩隻都好新鮮,細個隻清甜d,前期吐沙亦做足,基本上隻隻都啖啖肉老闆叫我地可以試下個湯,可以飲本身我都怕會腥,但出奇地清甜鮮味,一d腥味都冇,最後飲左兩碗!火鍋料方面,我覺得呢幾隻大家都可以試下,個人食完覺得都十分不錯!即炸黃金響鈴 & 豬頸肉鹹蛋黃配上響鈴,頗新鮮既配搭,而且係即炸,十分鬆脆。就咁食就好重鹹蛋黃味,不過浸一浸蜆鍋既湯底,冇咁咸之餘又帶點清甜,一舊響鈴,兩種食法豬頸肉上碟已經好靚,將肉排成花既形狀,未食已經加分,當然食落都幾好瑤柱乾貝滑平時打邊爐一定有蝦滑同墨魚滑,呢個反而特別d有呢樣,所以叫
內外既裝潢都十分古色古香,企係出面既服務女生都係著旗袍
邊爐湯底都有成十幾款,我最後試左卜卜蜆鍋
老闆叫我地可以試下個湯,可以飲
即炸黃金響鈴 & 豬頸肉
瑤柱乾貝滑
平時打邊爐一定有蝦滑同墨魚滑,呢個反而特別d有呢樣,所以叫黎試下,食落幾有口感,幾爽口彈牙,不錯不錯
手打肉丸拼盤
佢總共有10粒,分別牛、墨魚、蝦丸(近排豬瘟所以冇豬肉丸),應該係手打既關係,肉丸特別彈牙鮮味,而且粒粒都好飽滿,值得叫黎試下
我打邊爐通常會叫d去火清涼既野飲,而我叫左竹蔗茅根,50幾蚊有一大揸,而我覺得佢個種甜度適中,出邊好多飲落都好假,得個甜字,而呢個唔會郝喉,係幾好飲
最後仲有甜品一人一客,都幾好食,特別係雪梨糖水
而最後我覺得佢地服務好,主動去收野、介紹野食、有時候幫我地斟嘢飲、加湯等,甚至幫忙撈湯面上既飄浮物,有d皇帝式服務既感覺,幾迎合佢地既宮廷風
總括黎講,食物、服務、環境既質素都十分不錯,我已經諗住下次黎試下個冬瓜瑤柱鍋!