2021-08-27 727 瀏覽
估唔到北角馬寶商場有個咁有宮廷氣派既餐廳,專食火鍋,大約7點黎到已經好多人食緊。康熙花膠雞湯鍋,會有店員幫忙開爐,鍋料有半隻黃油雞(大概已有8成熟)上面舖上一層花膠,等湯滾起後,店員會再次黎到幫客人剪花膠放入湯底,更話俾我地聽可以先飲左花膠湯,再落雞同淥野食。花膠雞湯既花膠好滑溜,個湯亦好甜,食完成個鍋都唔覺好口乾,值得一讚,雞亦啖啖肉。清酒鮮牛肉,擺盤好靚好grand,每片牛既紋理都好靚,脂肪同肉既比例都均勻,放係湯拖十秒左右就岩岩好,非常嫩滑。魚皮響鈴雙拼,唔係一般火鍋店既質素,每塊魚皮都係完整大大塊,就咁食香脆有魚香味,浸一浸雞湯食又有另一番風味。響鈴亦係大大條,有種鬆化既感覺。牛柏葉洗得乾淨,淥既時間唔好太耐,就會有爽口既感覺。再沾少少自己配既豉油,更吊出味道來。最後2人share 左個白飯同埋雞蛋,撈湯食又正,配下牛肉同雞食又正,非常滿足既一餐,店員既服務亦都非常周到,真係好似有宮廷既享受咁。