2023-06-19 134 瀏覽
每隔一段時間又要好好獎勵自己食啲好嘢~今晚就到中環A Lux 品嚐法式Fine Dinning 。🌟❣️🥂餐廳就喺經典的梯級、煤氣燈打卡位旁邊。餐廳冇華麗堂皇嘅裝飾,反而喜歡佢優雅古典嘅裝潢,環境浪漫雅緻,俾人感覺極有氣氛~晚餐每位$688起,包括頭盤、湯、意大利飯或意大利麵、主菜、甜品和咖啡或茶份量恰到好處,唔會好精緻。先來一客 溫暖的麵包~穀物麵包和脆片,沾上意大利醋和橄欖油別具風味😋頭盤選了海鮮類 [北海道刺身及帶子配芒果青檸汁]帶子甜美,配芒果和青檸醬汁有點東南亞嘅風味。龍蝦湯揀咗龍蝦湯,龍蝦湯本身已經好鮮甜好濃郁,蝦味好重,再打入乾邑、忌廉成份嘅泡沫,味道口感更有層次。松葉蟹忌廉芝士意大利飯Risotto,同醬汁嘅比例係啱啱好~帶點鹹香嘅芝士和忌廉融為一體好吃到不得了!主菜揀咗[西班牙豬面頰],以幾種形態展現,有豬肉餡批呈肉丸狀,厚切面頰肉香甜juicy。另有切成方形嘅燒乳豬~味道真有9成似,皮薄脆口,配着肥瘦相間的豬肉,好吃到不得了!旁邊嘅露荀燒得夠香。如不好甜品可選芝士拼盤~因朋友揀了另一款栗子tiramisu,新嘗試飯後食芝士拼盤😋最喜歡羊奶芝士柔軟得來仲有濃厚嘅羊奶香
餐廳就喺經典的梯級、煤氣燈打卡位旁邊。

份量恰到好處,唔會好精緻。
頭盤選了海鮮類 [北海道刺身及帶子配芒果青檸汁
帶子甜美,配芒果和青檸醬汁有點東南亞嘅風味。

松葉蟹忌廉芝士意大利飯
最喜歡羊奶芝士柔軟得來仲有濃厚嘅羊奶香味。

British Tea

茶具起超靚~用來盛載英國茶特別優雅☕️
食物有水準,有心思之餘,服務都是很讚~
不時都會留意枱面嘅狀況,睇吓有咩需要,細節位好decent 。感覺到對每一位客人都萬分重視,相信每個人都有賓至如歸嘅感覺。
北海道刺身及帶子配芒果青檸汁
北海道刺身及帶子配芒果青檸汁