2015-01-12
與知心好友聚頭,最好當然係晚飯後把酒談心的一刻。找一間好的餐廳,不但能分享美酒甜點,更可讓大家在美麗的環境下分享心事,記著這一瞬。選擇hotel icon的green,除左鍾意佢環境清靜夠private,座椅舒服而且戶外方便抽煙絕對係值得加分的優點。一去到已經被滿佈莓子的野莓mousse蛋糕($280)深深吸引,無論賣相顏色都一百分,從來被視覺控制一切既我地決定叫呢個一磅大既蛋糕四人分。紅莓草莓藍莓野莓色彩紛呈,原本都驚得個樣,但食落口發現好好食,唔會太甜,有士多啤梨味既同時食到慕絲的甜味,一啲都唔覺得漏,而且草莓甜甜酸酸的,容易入口又開胃。加上莓子好新鮮,令人一口一口的吃個不停。因為我地無將個蛋糕好禮讓咁分四份,所以五分鐘就已經將佢清左。唯一個人認為有點不足的是外層的白朱古力過甜,不過相信因人而異,因為我身邊的朋友就食得好滋味!食完蛋糕少不免要飲返杯cocktail/mocktail. 在bar tender的推介下我地點左幾杯不同的雞尾酒,一般都係偏向果味同較fresh,適合食完蛋糕後refresh喉嚨口腔。特別喜歡呢杯又fresh又清新的酒精類飲品。唔會太甜,沖淡蛋糕留在口腔的味
因為坐左好耐,加上大家都很回味個Berry Mousse Cake,所以就每人再選了一件自己喜愛的蛋糕再分甘同味。
綠茶蛋糕,藍莓蛋糕,芒果mousse同玫瑰草莓蛋糕,為呢晚的談心夜點晴。
四個蛋糕各有特色,綠茶味道清清啖啖,餅底好味又襯托到蛋糕的綠茶芝士,口感軟軟綿綿,食落去好溫柔的感覺,而且中間層的脆脆塊食到好有口感。
藍莓蛋糕,一向不愛酥皮的我食落口完全無油膩的感覺,好脆好鬆化,而且藍莓很開胃,令人不知不覺就食哂成舊。
芒果mousse,唔係太濃芒果味,質感軟熟好得意,同樣唔算太膩,不過可能唔係芒果當旺的季節,所以驚喜相對的少,但整體而言仍是酒店級水平。
玫瑰草莓蛋糕,淨係賣相已經滿分,顏色外形令我地幾個女仔心花怒放。食落去唔會甜,一洗「好吃甜品一定甜」的想法。有啲似啫喱又似慕絲的感覺,加上一瓣玫瑰,令人好elegant地陶醉在其中,忘掉一晚高卡路里的罪惡感。
整體而言,呢度既甜點飲料都係酒店級水準,但價錢卻不算貴,每件蛋糕都係$50-$60,而$280的Berry Mousse Cake更是超值。Bartender不但調出清新易入口的飲料,更貼心送上暖水。一百分的環境,一百分的甜品,一百分的服務,絕對係同知心好友聚頭的好選擇。