餐廳: 茶園
資訊:

依家好多酒店、餐廳都推出外賣下午茶,茶園呢間價錢都幾抵食,$438/2位!(價格會因應節日而調整)⚠️ 記得最好要提早兩日訂,我就係提早一日訂嘅,見到官方網站賣完,之後我嘗試打電話order,結果酒店都盡量安排到👍🏻去到等咗9分鐘左右就拎到!我係喺香港君悅酒店茶園入口附近位置拎嘅👇🏻外賣盒造型型格,一打開好似裝滿寶石嘅寶盒!😍 入面5款鹹點、8款甜點 & Scones,仲有兩包茶同3款醬(Lemon curd, Clotted cream & Strawberry jam)!今次就唔逐樣評價啦!整體鹹點比甜點出色,甜點略嫌甜咗啲!😙🔸 Scone合格,拎到返屋企依然外脆內軟,做到鬆餅嘅鬆。Citrus scone 味道特別,食到少少柑橘皮,食落甘甘哋但柑橘味唔算濃烈!🔸 芝士火腿牛角包好酥脆,芝士火腿好夾,芝士味反而味道較淡唔會搶咗火腿嘅味道,配搭穩陣。🔸 甜點當中日本煎茶朱古力歌劇院蛋糕(左下)較為突出,中間有層幼滑朱古力夾層,整體唔會太死甜。餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)食落當然無堂食咁高質,但勝在價錢非常吸引,好抵食呀!😆 如果買嚟去野餐都幾方便,打卡一流😉

今次就唔逐樣評價啦!整體鹹點比甜點出色,甜點略嫌甜咗啲!😙

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
2021-01-29
9 分鐘 (外賣自取)