餐廳: 金公館 (康怡廣場北座)
資訊:

2018-10-15 101 瀏覽
阿媽見我星期六冇人約,佢話唔想我咁宅🤭,所以要同我出街行下🙇🏻‍♀️。我地去左太古城睇戲同食晚飯。 知佢鍾意食中菜,好醒目既我一早訂左依間中菜餐廳同媽食飯。 -好多野都好想食呀,我地叫左好幾款雞絲粉皮 $62每次同媽食中菜,首選一定係最愛既雞絲粉皮。粉皮色澤光潔,半透明,質感有彈性韌性口感爽滑彈牙再加上份量適中既惹味麻醬,伴上雞絲及青瓜清新好味,最適合作頭盤。-青城山杏汁白肺湯 $55秋天天氣乾燥,最適合叫一些滋補養顏湯水杏汁白肺湯係媽媽既最愛,由於烹煮一碗白肺湯工序多而繁複,並非間間餐廳有得供應。所以今晚見到餐牌有,有點驚喜呢。一碗熱騰騰呈奶白色湯水端上來,陣陣杏香撲鼻而來,呷一口暖入心扉。一喝感覺很滑溜,杏仁味剛剛好,香氣突出但亦沒有蓋過其他材料的味道。-竹笙海皇蒸蛋白 $108賣相吸引,材料豐富有鮮蝦、竹笙、萵筍粒、帶子粒味道鮮甜;而且蛋白蒸得滑嘟嘟不會過熟-杏仁蛋白茶 $42 秋燥微涼的天氣,飯後想吃碗熱烘烘的滋潤甜品。來一碗滋陰潤肺及養顏蛋白杏仁茶😋杏仁的抗氧化及抗衰老功能非常好呢😆杏仁茶白滑細緻;杏香味濃

好多野都好想食呀,我地叫左好幾款
雞絲粉皮 $62

每次同媽食中菜,首選一定係最愛既雞絲粉皮。
粉皮色澤光潔,半透明,質感有彈性韌性
口感爽滑彈牙
再加上份量適中既惹味麻醬,伴上雞絲及青瓜
清新好味,最適合作頭盤。
青城山杏汁白肺湯 $55

秋天天氣乾燥,最適合叫一些滋補養顏湯水
竹笙海皇蒸蛋白 $108

賣相吸引,材料豐富
有鮮蝦、竹笙、萵筍粒、帶子粒
味道鮮甜;而且蛋白蒸得滑嘟嘟不會過熟
杏仁蛋白茶 $42