2019-04-14
喺始創中心嘅夏麵館開業左幾個月,平時晏晝都冇嚟試過,今晚反而約人食咗晚飯,晚飯時間好多人幫襯,要排隊入坐。但都係等左10分鐘左右,唔算好耐,座位都算幾寬敞,兩個人唔會覺得好迫,張枱又幾大。我哋今日點左好多小食類,有夏味燻蛋,花雕醉雞,蟹粉小籠包,干扁四季豆,炸銀絲卷同埋菜肉餛飩麵。夏味燻蛋1隻$13一開二,呈糖芯狀,有明顯嘅煙燻香味,同埋少許醬油味,味道幾特別唔錯花雕醉雞$66小碗上,大約有十件左右,花雕酒味非常濃郁,滲透晒入雞肉,而雞肉又唔鞋,鍾意酒香味重嘅朋友啱晒。蟹粉小籠包2隻$38即蒸即上枱即食,咬落去有熱辣辣湯汁,蟹粉味唔算特別明顯,而且略嫌果皮有少少厚。干扁四季豆$58港式製作,唔會太辣同太乾,適合香港人,加埋啲肉碎同蝦米都幾香,份量適中,用嚟送下飯、送下麵都唔錯菜肉餛飩麵$50好大碗有四粒雲吞麵有多要兩個人先食得晒,厚皮餛飩大大粒,有菜肉香味,抵食。埋單$300,兩個人每人百零蚊,捧住個肚走抵食到爛。