2017-06-27
獅子座的生日飯絕不能馬虎選一間吃的, 所以刨了一整天OP決定來這間日式有居酒屋feel來個Dinner. 貼心的我當然一早reserve好枱啦. Menu的選擇多, 貪心地每樣也想試試, 問過portion不會太大, 這餐就自我放題吧!熱成咁即刻叫杯Suntory the Premium Malt's, 勁大杯只係$78, 突然見到一個有趣的啤酒牌子, haha! Mango Frozen Daiquiri 朋友怕啤酒會肥&易飽所以要Mango Frozen Daiquiri, Cocktail都是酒嘛(笑), 試左一啖, 像芒果smoothie, 酒精不太勁, 大大杯好抵飲.炸蕃薯條 剛從東京回來, 在當地街市買了兩條百幾yen的蕃薯回家焗, 超甜. 所以好肯定今晚這個蕃薯是來自日本的. 每次吃甜薯條總會附上一小碟醬汁, 個人認為這個甜薯不需要, 稍sprinkle小小鹽已提昇了本身甜味, 而且是我最愛的厚切. 是日本的味道啊.海膽帆立貝殼燒 剛剛入黎時見到斟啤酒部機旁有一盆每隻都成隻手掌般大的生蠔, 好想食, 但見到另一張menu好多個活字覺得好吸引, 用黎燒會不會浪費了?係勁鮮甜
Mango Frozen Daiquiri
Mango Frozen Daiquiri
炸蕃薯條
炸蕃薯條*宮崎蕃薯 *
海膽帆立貝殼燒
勁大隻生蠔
剛剛入黎時見到斟啤酒部機旁有一盆每隻都成隻手掌般大的生蠔, 好想食, 但見到另一張menu好多個活字覺得好吸引, 用黎燒會不會浪費了?係勁鮮甜的, 海膽都是即開呢! 一滴汁底精華都無浪費到全往嘴裏送.
Firebird 火焰雞
Firebird火焰雞
Firebird火焰雞
鐵板上已熟的雞, 加枝火槍係咪玩法?相機出動左先, 抱著'不要問,只要影'的精神movie on. 好正呀!睇住d火將雞皮燒得勁crispy, 食落仲要係皮薄肉厚好彈牙, 結實而不韌. 有別於一向吃雞肉的感覺, 正好多. 雖然份量是半隻雞, 但好大隻, 好肉地. 一啲都唔肥膩, 食多幾件都唔怕.
火山熔岩鮭魚卷
除左食物美味, 員工服務很貼心呢!