又係灣仔區,依間係新開嘅餐廳,開咗幾耐我哋唔清楚,不過今次係我哋第一次食。講講環境先,裝修方面非常之特別,好明顯佢係賣裝修嘅茶餐廳,舊香港Feel🤤,有張國榮歌聽既餐廳😍😍😍。店舖唔多大,大約只有十五個位,所以都見到有好多人等位,大家唔想等既可以買外賣,外賣仲有折。我地好好彩,今次十二點半左右去到唔洗等😗。我哋嗌左兩個餐。午餐一號 - 三色溶岩滑蛋飯 $68一望落去就知一邊係白汁,一邊係紅汁。首先講講忌廉汁裡面有蘑菇同雞粒,唔多蘑菇,反而雞粒好似仲多。雞粒方面好似煮耐左,有少少鞋口,不過味道方面幾好🥰!另一方面,紅汁裏面有蕃茄、牛腩粒。牛腩粒煮得好淋好入味,切到細細粒非常之容易食,一口一粒。番茄唔算係煮到淋晒,但係都可以接受,都係熟嘅。飯上面嘅蛋有少少熟,唔算係滑蛋🤧,因為已經無流心。飯既份量非常之多,一個女仔要完成晒成個餐係有啲困難,我食完真係飽到一個點😂😂。午餐四號 - 滑嘟嘟叉燒蝦仁炒飯 $60一開始黎到心諗,哇會唔會太大碟⋯⋯望落去好似太空館個半球體咁樣😂。一開始食左叉燒先,叉燒切得比平時食開既薄,不過切得好完整,唔會係碎濕濕咁樣,食落去無咩問題。蛋方面,比一號餐既蛋滑好多,真

我哋嗌左兩個餐。

午餐一號 - 三色溶岩滑蛋飯 $68
三色溶岩滑蛋飯

午餐四號 - 滑嘟嘟叉燒蝦仁炒飯 $60
一開始黎到心諗,哇會唔會太大碟⋯⋯望落去好似太空館個半球體咁樣😂。一開始食左叉燒先,叉燒切得比平時食開既薄,不過切得好完整,唔會係碎濕濕咁樣,食落去無咩問題。蛋方面,比一號餐既蛋滑好多,真係滑蛋,真係做到流心蛋嘅效果,炒得非常靚😍。因為朋友對蝦敏感,所以走左蝦,唔知啲蝦新唔新鮮。個飯好似落得太多豉油,所以有啲過鹹,希望廚房下次唔好落咁多。飯,真係好多,比起一號餐更多,朋友已經好努力都食唔晒🌝,所以一個女仔應該比較難完成到食個飯,啱晒男仔食。
滑嘟嘟叉燒蝦仁炒飯

飲品方面我哋分別嗌咗一杯凍朱古力,一杯熱朱古力。凍朱古力無咩問題,就算啲冰融左,都仲係好濃🥰!熱朱古力好甜,好似落左1/3杯朱古力粉去沖😂,甜到我飲咗一啖,已經要叫店員幫我加滾水。加完一次之後都唔係好掂,甜到一個地步我完成唔到。落到最底,仲有好多未溶既粉,我已經冇再叫店員佢加滾水,我放棄左🌝。依到既朱古力超級之好飲,但可以落少啲朱古力粉😂!
朱古力

埋單$128(無加一)
2020-11-11
三色溶岩滑蛋飯