2024-05-02 75 瀏覽
今日同朋友去中環做運動同兌換日元,做完之後就去食晚飯,行過巴士站見到個廣告,寫住錦麗終於返嚟港島喇,錦麗係越南餐廳,之前我喺東涌行山後食過一次,記得好食好抵食,竟然喺香港島都有分店,有好嘢食我哋當然有興趣即刻去食啦。錦麗上環餐廳位於上環干諾道中168-200號順德中心3樓322-323號舖,港鐵上環站D出口,行幾分鐘就到,十分方便。餐廳個位置非常好,喺出境搭船嘅門口對面,我見好多客人去搭船之前,或者搭完船返嚟之後,都嚟呢度食嘢,餐廳內裝修好新淨,天花有竹製的燈罩,又有越南的斗笠,亦有越南女人嘅衣着牆畫,好有越南特色,地方寬敞光猛整潔,有卡位同梳化位,座位都坐得很舒服,職員服務態度都好,亦用QR code落單方便快捷,來這裏食真係唔錯。我上次喺東涌食係食午餐,今次嚟上環就係食晚餐,晚餐原來係有晚市套餐,有一人煮意同風味二人套餐,價錢都唔貴,一人煮意可任選越南煮食一款、風味小食一款、風味飲品一杯,而風味二人套餐可任選越南煮食兩款、特色小食拼盤、風味飲品兩杯,亦都可以追加小食同甜品,我哋一於選二人套餐,越南煮食我就叫咗正宗越南牛骨湯粉嘅火車頭河粉,我朋友就揀咗越式蟹肉餅番茄湯檬粉,風味飲品就

我上次喺東涌食係食午餐,今次嚟上環就係食晚餐,晚餐原來係有晚市套餐,有一人煮意同風味二人套餐,價錢都唔貴,一人煮意可任選越南煮食一款、風味小食一款、風味飲品一杯,而風味二人套餐可任選越南煮食兩款、特色小食拼盤、風味飲品兩杯,亦都可以追加小食同甜品,我哋一於選二人套餐,越南煮食我就叫咗正宗越南牛骨湯粉嘅火車頭河粉,我朋友就揀咗越式蟹肉餅番茄湯檬粉,風味飲品就叫咗椰汁紅豆冰同埋椰汁三色冰,亦追加左個小食蔬菜春卷和甜品椰青椰汁糕。

首接下來是主食,是火車頭河粉,正宗越南牛骨湯,先飲一啖相當香濃鮮甜,再配上安格斯牛小排、牛筋、扎肉、熱牛肉及牛丸,牛小排、熟牛肉好鮮嫩,牛筋大大塊好淋滑,牛丸超彈牙多汁,扎肉大大塊,有黑胡椒香濃味,令人口感豐富,河粉煮得剛好,不會太淋,好配合個湯,非常好味。越式蟹肉餅番茄湯檬粉,好足料,有豆卜,蟹肉餅,蔥同芽菜,蟹肉餅好吃,好有蟹味,檬粉好有粉絲口感,湯底以番茄、蟹肉、蟹膏製成,蕃茄加海鮮味湯底,真令人好開胃。

而特色小食拼盤,裡面有金絲網蝦春卷、法式蒜蓉牛油雞翼、香茅豬扒同越式蔗蝦,份量十分豐富,成個小食拼盤非常搶眼, 顏色靚味道正。 越式蔗蝦肉爽鮮甜彈牙, 有蔗嘅甜味,金絲網蝦春卷炸到超脆,蝦肉鮮嫩, 蒜蓉牛油雞翼皮脆肉嫩, 蒜香味濃 ,香茅豬扒大大塊,炸得啱啱好,金黃多汁,連同追加小食蔬菜春卷,點埋甜酸辣醬,同埋酸蘿蔔絲一齊食,令每樣小食都食得更出色。

最後梗係要食甜品, 兩舊心形嘅椰汁糕 ,清香爽甜 ,尤其是椰青糕多啲,食到椰子肉,淋上椰奶,整體不錯不會太甜,椰青好清香,真係好食。飲品嘅椰汁紅豆冰同椰汁三色冰都有大大粒紅豆,而椰汁三色冰仲有綠豆同綠色的珍多條,十分足料,兩杯飲品都飲到好清香嘅椰汁味,令人口感豐富,香甜解渴,好夾食越式嘅食品。

錦麗好值得推薦俾大家,食得好滋味,又好抵食,價錢又唔貴,我哋下次會再來試食其他食品。