2018-05-14 702 瀏覽
見有谷反推介過,自己又鍾意食餃子,今日黎開天水圍順便試下先。一踏入間舖,阿姐即刻問食啲咩,又真係好個個都唔使諗即答喎,睇黎全場都係熟客。叫完野即刻要比錢,作為一間小店,我都覺得咁係有效率啲嘅。阿姐心算超強,無論你係雙併,加麵,加菜或外賣,完全無難度,一落單即刻計到個總數係幾多,快過用計數機,強落完單等食,因為要左煎餃子,阿姐話要等十五至廿十分鐘,無所謂,等就等。枱上有辣醬同餃子醋,本來呢兩樣醬料配餃子真係好正的,但外於個樽實在太多野飛飛下,完全唔想申手去拎。點了餃子加上海麵,湯底梗係要大受歡迎嘅魚膠淮山翅骨粟米紅蘿蔔豬骨湯啦,湯名好長呀真係好好飲喎,湯淡但鮮味,飲哂全碗都無口渴,果然係靚湯黎食完碗麵啲餃子終於煎好啦,要左韮菜餃六隻,煎到金黃色,十分香脆。皮薄但隻隻脹卜卜,餡料極多,菜肉比例各佔一半,已調味,咬落爆汁,味道滿分。餃子有好幾款,小食都不少,有選擇困難症請先在門外諗清楚。價錢平,味道好,本來真係好正㗎,但食一碗麵打死左四、五隻飛飛下,佢地係咁偷襲我啲餃子,外於衞生問題,不建議坐銀色枱櫈位置,店外坐位應該好一點。

真係好好飲喎,湯淡但鮮味,飲哂全碗都無口渴,果然係靚湯黎

餃子有好幾款,小食都不少,有選擇困難症請先在門外諗清楚。

2018-05-14