2025-06-22 366 瀏覽
喺太古坊返工,要同個重要客人食晏,想搵間環境靜啲、坐得舒服、食物質素有返咁上下嘅中菜,真係唔易。今次試咗朋友介紹呢間「鏞鏞藝嚐館」,結果由環境到食物都令人滿意。餐廳裝修行高雅路線,座位之間有足夠距離,傾生意私隱度高。我們由一道精緻的「古早味蝦籽紮蹄」開始,豆香同蝦籽嘅鹹鮮搭配得啱啱好,接住道「花膠松茸燉響螺」火喉十足,湯色清澈但味道濃郁,飲得出用料靚,松茸的香氣畫龍點睛,連個客都讚不絕口。碧綠甫魚鱈魚球同樣出色,鱈魚球肉質嫩滑,配搭清爽的蔬菜和大地魚乾的鹹香,味道很有層次。我哋仲點咗道蔥香臘肉炊飯,飯粒索晒臘肉和蔥油的香味,但又不會過於油膩,恰到好處。成餐飯侍應加茶換碟時機都掌握得好,完全無打擾到我們傾嘢,下次有商務午膳都會再訂呢度。