2018-08-05
上星期又係一個悠閒的周末,老公話出cwb行下街食下野!呵,唔知又會單我食咩好野呢?我地係Time Square行左個圈之後,衰佬話肚餓,想去食野!佢話想去食日本野,上次食過鍋處雪舟好難望,好想再encore! 所以一於再去食好野!難得既周末,可以食高級日本料理,係好優雅的享受! 剛坐底後,店員就遞上熱毛巾擦手,以及送上熱茶,依然係好貼心的服態度,like!今次望見menu,見有somthing special, 果然menu係有定期update, 唔錯! 不過黎到雪舟又點可以唔食出名既"飛驒牛"火鍋呢?所以係必點既! 除此以外,今次老公點左"陶板燒御膳"!! 原來呢個set可以有3種肉選擇: 豚肩肉,牛小排,黑毛和牛", 我個咁好既老公當然選左最貴既和牛啦,真係識食前菜3點雪舟的前菜就算是lunch set都做得非常精緻:分別有醃茄子凍食,汁煮牛腩,南瓜蓉沙律!茄子其實煮得好入味,咬落去非常juicy,配埋木魚碎凍野,好特別! 至於牛腩就非常非常好淋,連平時少食牛腩既我都覺得好好味! 不想精髓係紅蘿蔔度,給滿牛腩汁,好好味! 而南瓜蓉沙律就非常fresh,南瓜蓉裡面有提子干&果仁,咬落
前菜3點
前菜3點
茄子其實煮得好入味,咬落去非常juicy,配埋木魚碎凍野,好特別! 至於牛腩就非常非常好淋,連平時少食牛腩既我都覺得好好味! 不想精髓係紅蘿蔔度,給滿牛腩汁,好好味! 而南瓜蓉沙律就非常fresh,南瓜蓉裡面有提子干&果仁,咬落有軟有硬,清新得來好有口感!
陶板燒御膳 - 九洲黑毛和牛set
食陶板燒之前先有一個刺身3點,有吞拿魚,池魚同油甘魚,樣樣都好新鮮,好味!
刺身3點
好野!終於到陶板燒啦,都係第一次食咋!原來佢係用明火熱架,而且個火燒得好旺! 店員話係用火酒膏燒既,所以個火先燒得夠旺盛!
九洲黑毛和牛,都有好多片,每塊都好有肉地,並唔係薄燒,上面有好靚既雪花紋,牛肉比較深紅色,好靚,配菜有南瓜,辣招仔同茄子,可以一齊燒!
九洲黑毛和牛
可以燒啦,其實陶板燒傳熱好快,基本上和牛放上去,每邊燒幾秒,已經食得啦!
黑毛和牛果然好重牛味,已經切到入口size,成塊牛肉係口入面既感覺無得彈! 燒過既和牛唔係入口即溶果種,係越嚼越有牛味,彈牙果種!陶板燒,正!配埋碗珍珠米白飯,好滿足既呢!
飛驒牛火鍋set
另一個set當然係我最愛既飛驒牛啦,之前食過一試難忘,飛驒牛就係有別于一般牛肉,特別好食! 牛肉切得好薄,表面係好嫩既粉紅色,雪花紋非常細密,好靚好精緻,見到就係顧住影相,唔捨得食!
飛驒牛火鍋
火鍋除左飛驒牛外,仲有一籃野菜,有豆腐,芋絲,冬菇,野菇,雜菜! 好多選擇
火鍋個湯底係清湯底,因為咁樣先食到牛既鮮味,飛驒牛真係好肥美,酌兩下已經食得,牛肉好嫩,入口即溶!係即溶架! 不過唔同既係,陶板燒既黑毛和牛較濃味,飛驒牛就淡少少,但就係食鮮嫩既口感,配麻醬食又得,配特調既酸汁,牛肉更加鮮味!配埋白飯一齊食,真係好滿足!
食完牛牛再食埋d野菜,呢個set真係好豐富!飽得肯添
不想最估唔到食完正餐之後,個甜品都好正!係北海道牛奶奶凍! 果陣牛奶味真係特濃,一食就知係北海道牛奶!食完奶凍真係好透心涼,好正!
北海道牛奶奶凍
周末食完餐咁正既一餐,之後又可以去行街街shopping, 好爽呀