2019-06-15
大陸朋友來港旅行,話想試下香港的火鍋,于是令我想起之前食過覺得很不錯的醉胡爐,我一早book左位,夜幕降臨就帶著朋友來食。餐廳入面裝修很大方,冷氣十足,朋友大贊夏天來食火鍋都不會怕熱。一坐低,店員就送上醬料,不同口味仼君選擇。服務態度超好的,總是笑臉迎人,很值得贊。我地點左招牌火焰龍蝦鍋,鍋底料豐富,不乏多種海鮮,店員先在鍋內淋酒炒海鮮,倒入龍蝦濃湯再點火,一番大陣仗之下已好成功收服朋友的心,佢地對火焰龍蝦鍋興趣極大,影相又拍片,火鍋賣相非常好。我們先飲湯食龍蝦,店員仲十分貼心的送上圍裙。龍蝦肉好鮮甜,肉好實,品質不錯。我地點左手工魚皮餃,一份有八粒,粒粒飽滿,比出面d魚皮餃大好多,在龍蝦湯里煮左一陣就有得食,餡飽滿相當入味。龍蝦湯㡳濃郁料足。紅薯粉口感爽滑,質感Q彈,我地食完一碟又再加,真系太好味了。蟹籽蝦丸,飽滿彈牙,蟹籽波波脆,口感好得意。食左咁多熱氣野,落d凍豆腐,可以消除熱氣,豆腐索晒龍蝦湯的精華,好鮮好夠味。懷山都系清熱气的好選擇,新鮮的懷山不但對身體有益又十分好味。
龍蝦湯㡳濃郁料足。
蟹籽蝦丸,飽滿彈牙,蟹籽波波脆,口感好得意。