2019-01-03 149 瀏覽
和朋友嘅第一餐嘅聖誕飯,來了這間位於尖沙咀日本餐廳,Order 了每位$1300嘅Omakasa先來小食,係炸河蝦,細細隻,一啖一隻,好香口前菜有三小碟,先來海膽豆腐,好滑,又酸酸哋,仲有立魚卷魚春,口感好特別,最後係希靈魚魚子,入口索索聲,廚師話無加工,係由新鮮魚子清洗後浸醋製成,上面仲有少少木魚碎,好開胃之後開紿食刺身,先來一碟三款嘅刺身,分別係深海池魚卷安康魚肝、剥皮魚同金目鯛厚切嘅深海池魚卷著安康魚肝,上面仲有少少紫菜,原來深海池魚同安康魚肝係咁夾嘅,仲有餘韻厚切嘅剥皮魚,剥皮魚最值錢嘅就係佢嘅魚肝,魚肉本身無咩味,點番佢嘅魚肝,鮮味立刻提升厚切金目鯛再燒過,魚油出晒,上面仲有炸蘿蔔絲,魚皮好脆,又香口最特別嘅係碟上面有隻炸蟹仔,好可愛,其實唔捨得食佢,不過廚師都好細心,提醒我哋要先食手腳,以免食時弄損口腔,最後食埋浸了冧酒嘅蕃茄仔來清清口腔北海道蠔配土佐啫喱及柚子,清甜爽口北海道蠔之後來一碟赤貝及粒貝及白子赤貝及粒貝,加了柚子汁,再配上淡雪鹽,平時刺身如果配海鹽都係得少少,今次就異常的多,廚師仲叫我哋唔洗擔心,可以點多些,因為呢款鹽係混入咗粘米粉,在高溫下使用特殊乾燥法製成,

先來小食,係炸河蝦,細細隻,一啖一隻,好香口
炸河蝦

深海池魚卷著安康魚肝

剥皮魚

金目鯛

炸蟹仔

北海道蠔配土佐啫喱及柚子,清甜爽口北海道蠔
北海道蠔

之後來一碟赤貝及粒貝及白子
赤貝及粒貝及白子

赤貝及粒貝,加了柚子汁,再配上淡雪鹽,平時刺身如果配海鹽都係得少少,今次就異常的多,廚師仲叫我哋唔洗擔心,可以點多些,因為呢款鹽係混入咗粘米粉,在高溫下使用特殊乾燥法製成,咸度好低,的確唔咸又爽口
赤貝及粒貝

白子清洗得好乾淨,加入酸汁,入口好滑
白子

碟上仲有浸咗醋嘅北海道苦瓜,唔苦仲好甘

煙燻鰹魚
鰹魚放入碗內,再煙燻,一打開蓋就有煙升上來,好有視覺效果,魚上面仲放了蔥絲、薑絲同洋蔥絲,加入醬汁,酸酸哋有又帶少少辣

中toro
一片紫菜,上面先放一大片中toro,再放上紫蘇葉BB 及岩鹽,入口肥美,可能加了紫蘇葉,所以唔覺得膩

燒帶子
北海道帶子,先浸醬油,再輕輕燒過,入口一絲絲,味道濃郁

廚師精選料理一
係A4 和牛,賣相好靚,可以選擇貼芥末醬或由梅同紅酒製成嘅醬汁,好Juicy,仲有兩大粒粟子,食完最後食返粒甜甜哋嘅洋莓清清口腔
A4 和牛

廚師精選料理二
香箱蟹
香箱蟹係雌性松葉蟹,其精髓在於牠的蟹籽和蟹膏。這種蟹的蟹籽分為「內子」和「外子」,橙色嘅係未成熟的的蟹卵,即係「內子」,而「外子」就係成熟後流出卵巢並呈啡色的蟹卵。呢隻蟹一般只有約200克重,身形較雄性松葉蟹嬌小得多。日本政府規定每年只在11月初至翌年的1月初才可以捕捉,所以唔係成日有得食,今次嘅食法係先把蟹膏、蟹籽和蟹肉起出,蟹蓋上先放蟹肉,再在上面一邊放蟹膏,一邊放蟹籽,食時再加入Lime Jelly,酸酸哋,仲好鮮甜

壽司
北海道縞蝦,大大隻,色澤紅潤又鮮甜
北海道縞蝦

大大片Toro,係肚腩位,塗上醬汁,肥美又無筋Toro
Toro

北海道馬糞海膽,多到不得了,先嚐一口,好清甜
馬糞海膽

北海道BB銀鱈魚,輕輕燒過,有些炭燒味,同平時食開嘅好唔同
BB銀鱈魚

赤鮭魚,燒過後,魚油出晒來,魚味濃,上面再放上紅蘿蔔絲
赤鮭魚

又係Toro,今次係筋,繞過後,放在紫菜上,再配上漬蘿蔔絲,好肥美
Toro

白魚湯,好清甜,仲有大大隻蜆,不過我就覺得太多蔥了
白魚湯

甜品
食飽再埋一口芝士蛋糕同蜜瓜,大滿足
2018-12-17
炸河蝦