2018-07-29 50 瀏覽
好奈都無食過咁有水準既籠仔蒸蝦飯,以前每蓬星期日同屋企人去樓下間酒樓飲茶都會點一個籠仔蒸蝦飯食。 酒樓做既籠仔蒸蝦飯 , 海蝦新鮮 , 飯底有炒過 , 調味汁非常吊味 . 之後因為領展要番新商埸 , 酒樓及附近店舖亦相繼結業 . 之後每當到中式食店食飯 , 都會點籠仔蒸蝦飯 , 想尋回以往既味道 。但試左咁多次 , 始終都係食唔返 . 唔係海蝦唔夠新鮮 , 就係飯底太濕 , 太軟 , 太硬 . 但係今次終於比我搵到啦 ! 朋友一路都係屯門住開,所以佢今次帶左我去熟食市場,唔係住開呢區真係唔識除左籠仔蒸蝦飯之外,朋友仲推介左乳鴿同啫啫介菜煲。雖然呢到似大排檔,但係唔算太熱,唔會食到出唒汗!妙齡乳鴿比起平時食開既都算大隻,所以都比較多肉食肉質好juicy 皮亦烤得剛剛好非常脆口 好開胃!啫啫介菜煲本身無打算叫,因為我唔係太鐘意食介菜。但係朋友不停話介菜唔難食,好啦,咁我試下啦。介菜同其他菜唔同既地方就係苦苦地甘甘地咁,所以唔係人人都岩食!雖然係咁,味道都唔差,間唔中食一兩次都無問題仲炒得幾惹味添!最後就到是晚主角喇 籠仔蒸蝦飯 😍海蝦肉質實淨 , 味道鮮美 , 蒸飯有先加蛋炒底 , 飯乾濕

但係今次終於比我搵到啦 !

除左籠仔蒸蝦飯之外,朋友仲推介左乳鴿同啫啫介菜煲。

雖然呢到似大排檔,但係唔算太熱,唔會食到出唒汗!

妙齡乳鴿
比起平時食開既都算大隻,所以都比較多肉食
肉質好juicy 皮亦烤得剛剛好

妙齡乳鴿

非常脆口 好開胃!

啫啫介菜煲

芥菜煲

仲炒得幾惹味添!

最後就到是晚主角喇

籠仔蒸蝦飯 😍

籠仔蒸蝦飯

海蝦肉質實淨 , 味道鮮美 , 蒸飯有先加蛋炒底 , 飯乾濕度、軟硬度適中,再配上建榮廚子既醬汁 , 種種條件,令到我尋回惜日同家人食過既籠仔蒸蝦飯。

籠仔蒸蝦飯

一定會再黎幫襯!

2018-07-27
芥菜煲