2015-01-24 2441 瀏覽
舊同學難得返港,幾個同學約埋一齊想回想那些年,因為有小朋友,所以揀中式酒樓好坐啲!又要食圍菜,本身已經唔多鍾意,呢度都未試過,離地鐵站比較遠,在工廠區內!門面唔覺眼(因為燈箱向住大馬路,唔起眼)上到見裝修簡潔,唔係金碧輝煌,簡約日式淺木傢俬!唔老土!坐在一間function room外,初時覺得呢個位幾靜,點知入面一開始派對就好嘈(間隔只係透明間板!)連傾偈都好難(入面爆咪玩遊戲),叫了一個半圍菜!人齊就開始上,菜式係例牌嗰啲! (我寧願散叫)即燒原隻奶豬--半隻,切口好粗糙(唔知係唔係剪刀剪開)皮都脆,肉比較厚,半肥瘦!上湯美國龍蝦天使麵--天使麵其實係幼意粉(唔係超幼嘅天使麵)有咬口,索晒汁好味,龍蝦肉幾爽口,但唔算多肉!米蘭焗釀鮑魚--一開始唔知係乜,睇番菜單先知,表面好似焗過,但唔香又唔脆,鮑魚粒幾煙韌但小,薯仔比較多,好似主角唔係鮑魚!只係覺得好膩好漏!唔好食!京蔥生爆南美遼參--呢個一上已經唔鍾意,個獻好杰,已經凍咗,遼參好散好泡!唔應該係呢個質感!荷蘭豆爽口但唔好食!唔好味!生拆蟹肉花膠魚翅--好腥腥腥!落醋都無用,差到同部長反映,佢話可能蟹肉處理上差咗啲係咁(邊有可
(我寧願散叫)
生拆蟹肉花膠生翅
生拆蟹肉花膠魚翅--好腥腥腥!落醋都無用,差到同部長反映,佢話可能蟹肉處理上差咗啲係咁(邊有可能?我都唔係第一日食翅!)而且有啲殻或骨嘅硬口嘢,好多碎片!差差差!
清蒸沙巴金花尾
清蒸沙巴金花尾--魚唔大,蒸得幾滑!配微甜蒸魚豉油!但青蔥好老!配上來唔好味!
腿蓉竹笙鴛鴦蔬
腿蓉竹生鴛鴦蔬--個草菇竹笙本來好味!草菇爽口,竹笙多但煮到淋晒,一啲都唔爽,敗筆在個獻汁又杰又好好好咸,令到整個菜都好咸,豆苗本來爽口,結果攬埋一齊難食!好可惜!
黑松露炸子雞
黑松露炸子雞--其實係普通炸子雞,皮脆但肉唔滑,無乜松露味!不如叫「炸子雞」就算喇!
香芋臘味炒飯
香芋臘味粒炒飯:呢個算係成餐飯最好味,炒飯好鬆,粒粒分明,臘腸粒幾香,食唔晒都拎走!
歐陸美點
歐陸美點:呢個蛋糕完全唔夾個餐,好似在附近餅店求其買番來頂住先!頂層藍莓啫喱味道好假!中間慕絲算滑!但好一般!
水果拼盤
鮮果拼盤:西瓜爽口,菠蘿酸甜!好味!

食物唔得,服務搭救!今餐啲員工好爽手,加茶上菜勤快之外,影相一皮樣無問題!廁所設備齊全之外,亦好乾淨,但食物真係唔得!唔係服務態度好都唔會返轉頭!

2015-01-23
香芋臘味炒飯