2024-02-13 63 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時講到食日本嘢,通常第一時間都會諗尖沙咀。今次倒返轉頭去塞到駿業里嘅觀塘。夜晚嘅觀塘人流唔係好多,多數上班族都已經返晒屋企。今次介紹嘅《菊月町》聽講係細舖轉大舖,餐廳設有魚缸去飼養新鮮嘅海產,見到佢哋拎龍蝦生猛識跳,絕對新鮮。沙律新鮮沙律菜配搭微酸嘅醬汁,令人更加開胃。茶碗蒸用高湯煮成嘅茶碗蒸,加入香菇,蛋身夠哂軟滑。銀鱈魚首先分離魚皮和魚肉。將魚皮和外伸展達到更薄更脆嘅效果,魚肉則肉厚嫩滑。廣島蠔蠔身出咗名夠大隻濃郁,有趣嘅係配搭蝦乾和煙肉,可以講返少少鹹香同埋油香出嚟。原隻虎蝦講到虎蝦一睇就知勁大隻,蝦身香煎到橙黃色,啖啖肉又彈牙。美國安格斯薄燒先將外層牛肉煎到深棕色,內層粉嫩嘅牛肉超多肉汁。炒飯充滿蛋香和煙肉味,夠哂火喉。最後食埋炒雜菜和抹茶蕨餅,食到超級飽。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯菊月町 (觀塘)觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

沙律
新鮮沙律菜配搭微酸嘅醬汁,令人更加開胃。

茶碗蒸
用高湯煮成嘅茶碗蒸,加入香菇,蛋身夠哂軟滑。

銀鱈魚

廣島蠔

原隻虎蝦
講到虎蝦一睇就知勁大隻,蝦身香煎到橙黃色,啖啖肉又彈牙。

美國安格斯薄燒
先將外層牛肉煎到深棕色,內層粉嫩嘅牛肉超多肉汁。

炒飯
充滿蛋香和煙肉味,夠哂火喉。

最後食埋炒雜菜和抹茶蕨餅,食到超級飽。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖