2017-11-14 150 瀏覽
《泰式生蝦剌身》HKD145。雖然差唔多百五蚊先得八隻蝦 不過亦都比我例入左必食食物。 游水生蝦肉質爽口彈牙兼肥大肉厚 入口冰凍新鮮 配合表面嘅生蒜同辣椒。特製醬汁似加咗青檸汁同魚辣得嚟帶少少酸香《椰汁雞湯》HKD88。上枱嘅時候本來有啲失望 都怪自己睇錯字睇錯咗係椰子雞 (我真係好熱愛椰子雞😢 今次係椰汁雞 我從來都未食過 都好好奇係咩味。一大兜熱辣辣嘅椰汁味液體 見到佢熱到出曬煙 本來打算攤凍佢少少先再飲 但係佢都冇變凍過 睇真啲原來佢下面放咗個蠟燭保溫㗎! 好貼心。 聞起上來濃厚椰香撲鼻 撈一撈湯底就會見到配料好充足 主要都係有秀珍菇 雞柳等等 亦都有一啲我講唔出名嘅配料。 不過飲起上嚟就冇雞味呀 我同朋友都過得佢嘅香茅同椰汁味比較突出 亦都有少少似冬陰功 不過冇咁辣《五味拼盤》HKD105。 別有 香葉包雞 炸蝦餅 炸魚餅 春捲 粟米南瓜餅。 香葉包雞重香料比較鹹 炸蝦餅魚餅都香軟可口。 粟米南瓜餅好少見 充滿童真 我見隔離枱個細路仔淨係食佢唔食其他四樣。。 嘅飲品種類都真係幾多 但我同朋友就想飲返啲較傳統嘅泰式飲品《龍眼冰》HKD26。龍眼甘香 冰凍止渴《三色冰》HKD26
《泰式生蝦剌身》HKD145
。雖然差唔多百五蚊先得八隻蝦 不過亦都比我例入左必食食物
。特製醬汁似加咗青檸汁同魚辣得嚟帶少少酸香
《椰汁雞湯》HKD88
《五味拼盤》HKD105
。 別有 香葉包雞 炸蝦餅 炸魚餅 春捲 粟米南瓜餅
。 香葉包雞重香料比較鹹 炸蝦餅魚餅都香軟可口

《龍眼冰》HKD26
。龍眼甘香 冰凍止渴
《三色冰》HKD26
。 一杯充滿椰味嘅飲品 造型嚟講連埋白色有四種顏色 啲細路仔一定鍾意