2024-02-25 1323 瀏覽
之前喺澳洲好多時食越南野,因為好多越南人移民過來,所以都食過不少正宗越南野。今次又去北帝街搵食,見到呢間越南小店都幾多人,一於試下。喺澳洲時讀大學為左慳錢,成日食Banh mi,貪佢夠平又好味又夠飽今次難得見到,一定要嗌,烤豬肉片肥瘦適中,香茅味重,燒得乾身但不過硬,配上酸蘿蔔、青瓜、肝醬十分夾!法包十分脆但略嫌太脆,有d𠝹口建議可以不用對半切左再去烘,可先烘再切,保留一點包包軟熟口感更好!又嫌少少太乾,私心覺得可以學澳洲加少少蒜味美奶滋,就perfect蒸粉包好似腸粉!但口感較彈牙,覺得唔算太特別。佢個豬頸肉燒得香,油份已被燒得七七八八,所以不會過膩,檬粉好滑。但個魚露汁可以減少少甜多少少鹹味同酸味。仲叫左個蟹膏湯飯,湯都幾鮮,不過提議可以將飯同湯分開上唔會浸到d飯太淋,同加上食到最尾有點咸係幾滿意的一餐

蒸粉包好似腸粉!但口感較彈牙,覺得唔算太特別。

係幾滿意的一餐
越式烤豬肉法包