2019-09-19 92 瀏覽
爲食熊上個禮拜做跟得男友兼攝影師,大熱天時係幫女友一個景影幾百張,好彩下午茶時間食左個好正嘅旺記茶餐,先至補得翻體力。我地去嘅旺記冰室係喺油塘大食代入面,呢間應該係新開嘅。之前主要幫襯尖沙咀分店,但由於近旅客區,所以通常都要排隊排到天荒地老先有得食。今日好好彩,都係等左5-10分鐘就有位。我叫左個叉燒滑蛋飯,配凍檸水。旺記呢個滑蛋飯真係個食過最好嘅,唔講佢個叉燒啦,佢個叉燒一定係做到基本要求啦。要欣賞嘅係佢個蛋,煮得超級滑,入口係即溶個種,勁似soufflé 嘅texture ; 加埋個甜醬油真係不得了,個甜醬油係成碟飯嘅靈魂,有種說不出聲嘅好食啊! 女友個蝦仁滑蛋都正,個蝦仁係超爽口。

2019-09-15
  • 滑蛋叉燒飯