2019-03-10 1052 瀏覽
油塘大本型中發現有幾間新餐廳,今日午餐去到其中一間在 Food court 大食代旁邊的【旺記冰室】。在門口等位,客人不太多,但要人齊才可以入坐。等待期間,見到「日本雞蛋使用」「日本メニューあり」…… 莫非這家冰室從日本引入?當然不是!只不過是宣傳技倆罷了!上網一查才發現【旺記冰室】不是來自大型連鎖集團,反而是一間有歴史的冰室。冰室起源於秀茂坪屋邨,以扒爐沙爹牛肉包馳名,但1976年一場山泥傾瀉令冰室結業。 Food court 「大食代」跟【旺記】後人及相熟的員工商討,建議讓冰室出山,最終雙方一拍即合,逾30年老店重出江湖。【旺記冰室】食物種類只有幾款口味,早餐午餐就係通粉、蛋……茶餐多左多士揀。菜式不太豐富,但勝在快、靚、正!款式少可能跟這裡環境有關。【旺記冰室】沒有廚房,只見到阿姐用電磁爐炒蛋炒叉燒,而且有抛獲,失敬失敬!餐廳標榜湯頭用鮮雞製作,非常有heart!【鮮薑汁豬潤鮮雞湯通粉 $46】當然試啖湯,鮮雞湯內加入薑汁,薑汁味重越食越辣。喜歡薑汁的人應該非常喜愛這個,不過不是人人能夠接受,特別對小朋友來說太嗆喉。另外,薑汁味道太强烈,蓋過鮮雞的味道。不過老實說,湯頭不覺有味精
上網一查才發現【旺記冰室】不是來自大型連鎖集團,反而是一間有歴史的冰室。冰室起源於秀茂坪屋邨,以扒爐沙爹牛肉包馳名,但1976年一場山泥傾瀉令冰室結業。 Food court 「大食代」【旺記】後人及相熟的員工商討,建議讓冰室出山,最終雙方一拍即合,逾30年老店重出江湖。【旺記冰室】食物種類只有幾款口味,早餐午餐就係通粉、蛋……茶餐多左多士揀。菜式不太豐富,但勝在快、靚、正!
餐廳標榜湯頭用鮮雞製作,非常有heart!
【鮮薑汁豬潤鮮雞湯通粉 $46】當然試啖湯,鮮雞湯內加入薑汁,薑汁味重越食越辣。喜歡薑汁的人應該非常喜愛這個,不過不是人人能夠接受,特別對小朋友來說太嗆喉。另外,薑汁味道太强烈,蓋過鮮雞的味道。不過老實說,湯頭不覺有味精,食完沒有口渴的情況。今時今日已經很少茶餐廳會用豬潤炮製出品,一來唔係人人鍾意食,而且脂肪及膽固醇超高,唔係健康食品;不過鍾意食豬潤的人就會覺得美味無窮。雖然採用了新鮮豬潤,但質素就麻麻地。唔係奢求黃沙潤,因為可遇不可求;只不過處理手法一般,啤水時間唔夠、淥豬潤時間亦過火,雖然未至於粗嚡有渣,但唔夠爽滑。
鮮薑汁豬潤鮮雞湯通粉
通粉跟餐配搭【牛油麥包多士及4.3牛奶炒日本滑蛋】,4.3代表有4.3%的乳脂含量;數字越高,其奶脂的百分比亦越高,牛奶味道也更濃更甜了。用來炒蛋當然口感更加滑而且帶點甜。麥包比較健康,但味道不及白麵包,而且烘出來效果也不夠好。
滑蛋叉燒飯是這裡的招牌菜,一定要試下!【滑蛋叉燒飯 $56】用上日本蛋,顏色金黄,但略嫌蛋味不夠香。估計加入牛奶炒至七成熟,因此口感特別嫩滑。秘製豉油汁以蔬菜湯加入日本豉油製成,有一股獨特的清甜味。
滑蛋叉燒飯
餐牌只有滑蛋叉燒、滑蛋蝦仁、通粉,變化不太。難得是日午餐是【三葱豉油雞扒飯 $57】有少許不同,就試下!
三葱豉油雞扒飯
雞扒大件厚身,份量足料。雞扒表面煎香,略嫌沒有帶脆口感,雞扒肉味不足,幸好小小juicy。沾上秘製豉油汁補不足。秘製豉油汁以蔬菜湯加入日本豉油製成,有一股獨特的清甜味,加上䓤粒更能帶出鮮味。
奶茶有大排檔風味,茶香奶滑。
【旺記冰室】有別一般的茶餐,炒粉麵飯小菜樣樣有些。食物變化不多,但味道比想像中好,不能每日來,但每周到都可以呢。
2019-01-13
滑蛋叉燒飯
2019-02-24 286 瀏覽
今日約左個喺觀塘返工嘅朋友食飯,小編就喺東區放工,大家都肚餓所以就諗住搵個中間點醫一醫肚先。小編想試左旺記個滑蛋飯好耐,又知道油塘最近開左間旺記,地點咁啱我地所以就拉埋朋友去食。旺記開左喺大食代門口,好搶眼。本身以為係坐foodcourt枱,原來佢地係劃開左自己一間舖嘅座位。入面D枱櫈唔會好迫,有D卡位,同埋有bb櫈方便居民帶埋小朋友落黎食飯。小編冇乜做research就黎左旺記,發現原來仲有好多其他好吸引嘅野食,見倒個menu諗唔到揀咩好。本身都想試下個烏冬,但諗住一場黎到食,都係揀返自己一路想試嘅滑蛋飯。其實一路都想試叉蛋飯,點知見menu冇,上返openrice見到d人講話18:00前先有得食,傷心左幾秒,只能怪自己冇做好research先黎食。好彩都有小編其次鍾意(配滑蛋飯)嘅蝦揀。好多野食選擇,唔怕唔啱心水。小編嘅飯黎到喇!好靚好吸睛 仲有好多蔥,啱哂小編呀!果然唔係浪得虛名,真係好好食!個蛋一片好整齊咁蒲上面,整得好均勻,唔會一度好薄一度好厚咁。個䜴油menu上面寫話係間舖特製嘅,少少甜,唔會太咸,果然係好夾個蛋同飯。啲蝦亦都好大隻同好新鮮,夠爽口,唔會霉。真係好滿意 料固

好多野食選擇,唔怕唔啱心水。

小編嘅飯黎到喇!好靚好吸睛
 仲有好多蔥,啱哂小編呀!
爽口蝦仁日本滑蛋飯

料固然重要,但個飯亦同樣重要,如果乾爭爭上面啲料幾好食都冇用。個飯夠濕潤,又唔會太濕搞到好痴,啲飯粒係啱啱好黏貼到大家

個飯加多$2就有杯凍飲,小編叫左杯好立克,唔會沖得好甜又夠味,今餐真係好滿足。

晚餐呢個價錢食到呢D野算係抵食,而且地點都幾方便,又坐得舒服。小編早去唔洗排隊,差唔多食完已經有條人龍,果然受歡迎。
爽口蝦仁日本滑蛋飯
今日同朋友放左工,近近地搵左食旺記冰室(油塘區)。本身係灣仔分店食過王牌餐「叉燒.蝦仁雙併日本滑蛋飯(午餐)」,每次去到排曬長龍。朋友未食過,就帶佢黎試下!餐廳內外今次黎到油塘餐廳既旺記冰室,佢位於大本營Food Court大食代入面。因為黎到既時候六點幾,唔太多人。食物選擇晚市選擇唔多,但岩我胃口就得滑牛肉.蝦仁雙併滑蛋飯 $58 (包飲品)今次試下新野,揀左「滑牛肉.蝦仁雙併滑蛋飯」,同埋豬扒炒蛋印尼雙撈麵。兩個都份量十足,滑蛋飯色澤不錯,汁唔會太多。滑蛋熟度岩岩好,口感好滑,不過牛肉稍為遜色,有啲韌,但勝在細塊,咀嚼幾啖就可以呑入口,蝦仁有兩三粒,幾大粒幾爽口。豉油點少得!原來係餐廳自己秘製,帶少許甜,令個飯唔會太乾,又唔會太咸。豬扒炒蛋印尼雙撈麵 $54(包飲品)至於豬扒炒蛋印尼雙撈麵,配搭雖似簡單易整,但豬扒炒蛋要整得好食,都好考廚師功夫。豬扒很juicy,厚身,但都好易入口、唔韌,炒蛋幾滑。印尼撈麵可能攤左幾分鐘都未食,比較乾身,微辣,如果多少少汁就會好啲,或者建議上完菜即刻食,唔會咁乾。飲品--忌廉梳打同熱忌廉咖啡野飲都有其他選擇,如果過 $16既野飲需補上差價,其他唔洗

餐廳內外

食物選擇

晚市選擇唔多,但岩我胃口就得

滑牛肉.蝦仁雙併滑蛋飯 $58 (包飲品)
滑牛肉.蝦仁雙併滑蛋飯 (包飲品)
滑牛肉.蝦仁雙併滑蛋飯 (包飲品)

豬扒炒蛋印尼雙撈麵 $54(包飲品)

飲品--忌廉梳打同熱忌廉咖啡
餐飲

野飲都有其他選擇,如果過 $16既野飲需補上差價,其他唔洗。

走果時八點左右已經全院滿座!好彩早黎~

餐配飲品都係五十幾蚊一個,兩人食左 $112。佢價格同午市差不多,以晚市價錢來算十分便宜。總括黎講,呢度既食物性價比高,值得再黎。
2019-01-11
2019-01-10 809 瀏覽
香港愈開愈多冰室,而且啲名都好易令人地混淆,因為太似,但有一間一直係我個List入面好想黎試,就係「旺記冰室」,人氣超勁!次次中午時分都爆哂棚,同友人特登揀左油塘分店,加上早來,避開要等位既繁忙時間。環境其實幾搞笑,呢間分店唔係獨立一間,而係位於係Food Court「大食代」入面,不過都係以獨立一間餐廳咁經營,唔係Food Court得個Counter買野食果種。坐位十分寬敞,一定坐得舒服,仲有開放式廚房添。餐牌晚上主要得11款選擇,估唔到Dinner都有做晚餐,以人氣冰室黎講,佢其實可以只做單點,但咁高人氣照樣有set,相對上抵食好多。滑牛肉.蝦仁雙拼日本滑蛋飯(包熱飲) $58有啲唔開心,其實一心最想係試佢個叉燒滑蛋飯,點知……原來叉燒滑蛋係18:00前先供應!18:00後係供應滑牛肉滑蛋,唉……咁都冇辨法,就叫左個雙拼,滑牛肉拼蝦仁滑蛋飯,同埋包餐飲,都唔算貴,包熱飲,凍飲加$2,又或者$16以下既飲品都唔洗補錢(主要係汽水)。食物好快上枱,幾靚仔,全碟色水唔錯,滑蛋覆蓋哂飯底,上面佈滿滑牛肉,蝦仁就有大約3-4隻,先食一口滑蛋,蛋身做至7成熟左右,唔算好生,偏薄身,味道岩岩好

餐牌

滑牛肉.蝦仁雙拼日本滑蛋飯(包熱飲) $58
滑牛肉.蝦仁雙拼日本滑蛋飯(包熱飲)

有啲唔開心,其實一心最想係試佢個叉燒滑蛋飯,點知……原來叉燒滑蛋係18:00前先供應!18:00後係供應滑牛肉滑蛋,唉……咁都冇辨法,就叫左個雙拼,滑牛肉拼蝦仁滑蛋飯,同埋包餐飲,都唔算貴,包熱飲,凍飲加$2,又或者$16以下既飲品都唔洗補錢(主要係汽水)。食物好快上枱,幾靚仔,全碟色水唔錯,滑蛋覆蓋哂飯底,上面佈滿滑牛肉,蝦仁就有大約3-4隻,先食一口滑蛋,蛋身做至7成熟左右,唔算好生,偏薄身,味道岩岩好,唔會太咸,滑牛肉就比我預期差左少少,唔夠滑,有少少渣同韌,蝦仁反而唔錯,好彈牙,而精髓同絕不能少既當然就係碟頭飯既靈魂----秘製甜豉油!甜度適中,唔錯,我就好中意食豉油,嫌佢比得太少。

跟餐--熱忌廉咖啡
熱忌廉咖啡
有層奶泡咁樣係最面果層,飲落唔苦澀,奶味較重,一杯好易入口既咖啡。

大滿足啖啖肉豬扒炒蛋印尼雙撈麵(包熱飲)  $54
大滿足啖啖肉豬扒炒蛋印尼雙撈麵(包熱飲)

另一碟就試下佢既印尼撈麵,一上枱見到塊豬扒幾有驚喜,因為佢唔似我地平時係茶記食開果啲煎到微微焦既豬扒,而係有點用左西式既煮法,豬扒顏色偏白身,有啲似食Slow Cook果種,完全唔係茶記果款,加上都幾厚身,係煮到岩岩熟,豬味濃厚,肉質鬆軟,我覺得茶記食到一塊似西餐廳煮出黎既豬扒,幾高質。至於印尼雙撈麵就大家都知咩味,唔洗點形容,但略為乾身左啲,佢有落辣醬落去撈,所以辣辣地咁,不過只係微微辣,唔食辣既朋友都會食到。炒蛋份量唔算好多,味道正正常常。

總括黎講,以價錢、人氣、食物質素黎講,性價比其實都ok,今次只係試到佢晚市既滑牛肉滑蛋飯,我唔滿足!一定要18:00前黎食佢招牌中的招牌叉燒滑蛋飯!
題外話/補充資料: 留意:叉燒滑蛋飯18:00前先有,18:00冇叉燒滑蛋,只供滑牛肉滑蛋。
2019-01-09
21小時前 0 瀏覽
2019年6月22日約左上朋友屋企玩。所以就諗住是旦食啲野就算。上去food court 同行友人話旺記個滑蛋叉燒飯好好食。見佢唔多人。我地就去左排隊。由於我地每一個人都係叫同一個。所以我冇乜點影相。好似燻蹄嘅叉燒可能因為我係食肉獸,所以好正!不過我覺得如果多啲汁,應該會更好食。我下次再食既話要叫多汁。如果第一次食。可以叫左原本咁試左先。凍檸茶。不過不失。正常野。本身諗住佢人咁多。啲野飲會唔凍。點知都夠凍
2019年6月22日
約左上朋友屋企玩。
所以就諗住是旦食啲野就算。
見佢唔多人。我地就去左排隊。
由於我地每一個人都係叫同一個。
所以我冇乜點影相。

好似燻蹄嘅叉燒

可能因為我係食肉獸,所以好正!
不過我覺得如果多啲汁,應該會更好食。
我下次再食既話要叫多汁。
如果第一次食。可以叫左原本咁試左先。
凍檸茶。不過不失。正常野。
本身諗住佢人咁多。
啲野飲會唔凍。
點知都夠凍
4天前
之前睇過某Youtuber嘅影片介紹過旺記冰室馳名嘅炒滑蛋一直都好想試奈何家住觀塘區,旺記冰室嘅分店同屋企都有點距離,加上佢哋嘅位置都幾吊腳幸好,今日有機會去油塘自取之前網購買嘅戰利品,而油塘又有旺記冰室嘅分店。仲洗諗?拎完戰利品即時去旺記試下我最愛嘅炒蛋!旺記設於頂樓個層嘅大食代美食廣場出面位置,都幾開揚,座位唔算多。但幸運地當時都有一半空位,可以唔洗等即時入座一早聞說叉燒滑蛋係晚市前先有供應,好彩問左侍應都仲有得叫等左5分鐘就到啦炒蛋部份整得幾滑,同埋聽聞係用日本蛋整,蛋香味好濃郁。叉燒肉質都幾鬆軟好食,蝦仁就普通雪藏貨品質。配上餐廳自家製既豉油甜甜地,仲有蔥花點綴,成個飯值90分

仲洗諗?拎完戰利品即時去旺記試下我最愛嘅炒蛋!

但幸運地當時都有一半空位,可以唔洗等即時入座

一早聞說叉燒滑蛋係晚市前先有供應,好彩問左侍應都仲有得叫

等左5分鐘就到啦

炒蛋部份整得幾滑,同埋聽聞係用日本蛋整,蛋香味好濃郁。
叉燒肉質都幾鬆軟好食,蝦仁就普通雪藏貨品質。
配上餐廳自家製既豉油甜甜地,仲有蔥花點綴,成個飯值90分
2019-06-15
  • 炒蛋
2019-06-14 0 瀏覽
約左同事去上司屋企探佢個初生BB,第一次踏足油塘,原來佢地個大本型商場都幾大下,不過得個大字無乜野好行食肆都唔算多,數得出有邊幾間。本身想同同事去食丸龜,但見佢個場都幾多蚊仔飛黎飛去,加上炸物得返兩三款仲要唔啱食既....所以同同事行左去food court個層睇下food court門口有間旺記冰室,之前一直想試佢個叉燒滑蛋飯,見佢又唔洗等位,就拉埋同事入去坐啦餐牌唔多選擇,主打係炒滑蛋,同埋其實佢既豉油汁都聽聞好出色。本來想試叉燒滑蛋飯但職員話賣哂,咁就退而求其次揀左滑牛肉蝦仁滑蛋飯啦碟飯等左5分鐘就到嘩,炒蛋份量好多好多,係蓋過哂成個飯底牛肉同蝦仁份量都多,牛肉好滑無筋唔鞋口,而蝦仁就有腌過,有少少蒜味咁。餐廳標榜係用日本雞蛋,果然食落好濃好重蛋香味!同埋應該有落牛奶或者忌廉炒,食落好順滑炒蛋炒至七至八成熟,偏向薄身少少,但份量真係好足,我食完個飯底都仲有炒蛋剩個白飯底都煮得啱啱好,食呢類有汁有蛋既碟頭飯個飯底好重要!如果煮得太濕就影響哂成碟飯既質素同口感。個豉油汁原來係店鋪自家特製,食落少少甜,配合炒蛋同白飯食真係一流無得輸既餐廳環境普通,講真係美食廣場既環境就要求唔洗太高既,
食肆都唔算多,數得出有邊幾間。

碟飯等左5分鐘就到
嘩,炒蛋份量好多好多,係蓋過哂成個飯底

餐廳環境普通,講真係美食廣場既環境就要求唔洗太高既,都算乾淨企理。
之後上網睇返資料,原來叉燒滑蛋飯係6pm前先會有
下次有機會再試下先!
2019-06-13
  • 炒蛋
2019-06-09 20 瀏覽
閒日放假同啲要番工嘅人一齊食就係要早啲搵位,呢間一去到唔駛排,可能仲早,但朋友多次提我要早少少,我果下係諗駛唔駛咁緊張...點知過咗唔夠十五分鐘,坐滿,出面要排隊,堅料!望望餐牌,見到不停sell靚蛋,就試佢個芙容蛋飯,一試驚人,估唔到佢整得咁好食,難怪咁多人排隊。反而係個朋友食早餐,不過早餐都係正嘅,隻蛋特別正!通粉同牛連埋湯勁夾,可以再試

2019-06-04 21 瀏覽
放假訓到晏一晏直接食下午茶當早午餐諗起夜晚又約左人綠色線食飯於是就走遠啲 搵好野食今次搵食搵到去油塘 一睇相就俾佢個少滑蛋吸引住啦呢間冰室藏於大食代入面但佢有自己既間隔唔駛同人搭枱同人迫food court食物選擇貴精不貴多 但其實已經好夠一定揀到想食既野餐廳好有心思 除左常有既餐 仲會有期間額外餐單呢個拼盤有大有細 店員會細心提醒最後我揀左茶餐A 轉奶油豬 鮮薑汁奶茶先講奶茶 薑汁咪濃 好有驚喜 一飲就知唔係粉沖 如果怕太薑 啲冰融融下 就變左奶茶咪濃但又散發淡淡薑汁味奶油豬 奶油份量剛剛好 唔會太油 而且仲好脆個滑蛋真係不得了一睇就知幾爆蛋汁 超滑餐廳寫明係用日本雞蛋 唔怪得蛋味又濃又滑啦到左蕃茄濃湯通粉午餐肉係炸過既 超有心思又大粒厚切蕃茄湯濃郁好明顯用鮮蕃茄煲出黎 所以有茄醬感覺通常質感剛好 唔會太硬太淋唔怪得下午茶時間都坐滿人啦呢間冰室真係 特登入黎食都值門票價
放假訓到晏一晏

通常質感剛好 唔會太硬太淋
唔怪得下午茶時間都坐滿人啦
呢間冰室真係 特登入黎食都值門票價
2019-06-01 17 瀏覽
行完油塘石礦場,友人提議旺記冰室食晚餐。原來冰室係food court到,好易搵,油塘大本營三樓就係啦。個人幾鐘意以木為主調顏色的設計,顯得時尚感。我地被安排入座卡位,寬敞舒服。欣賞餐廳餐具和水杯整齊有序,井井有條。聽聞滑蛋牛肉飯好味餐牌食物選擇唔算多,我地輕鬆地決定點了4樣野。熱檸樂煲薑(跟餐加$8) 4/5檸檬可樂薑混合體會係咩味,唔係怪味,而係出奇地好味,甜度剛好,夠薑味,少少帶甘個人看法認為呢類飲品用陶瓷杯盛載味道更正。雙拼滑牛蝦蛋飯$58 4/5嚐一口先,蛋的確幾滑,牛肉也比想像滑蝦有四只,雖然不大,但勝在新鮮。🐔扒忌廉烏冬($58)餐廳指湯底是雞湯,味道的確不錯,烏冬帶韌性,係道庭烏冬,而雞扒煎得熱度熟度剛好,肉質嫩滑。個人比較喜歡係烏冬或雞扒加d麻辣油 ,味道更滋味。話說冰室,廣州話用以稱呼冷飲舖頭,主要售賣冷飲、雪糕及沙冰等凍嘢飲嘅食肆,喺省城起源發跡。香港嘅冰室喺1950年代開始興起,舊時都有好多冰室,但隨住1970到80年代賣埋粉麵飯嘅茶餐廳興起,冰室已經慢慢式微,但宜家開心見到唔少冰室都經營得很好,食物烹飪得好,管理完善,為我地添口福😋對於冰室美食,歡迎大家與

行完油塘石礦場,友人提議旺記冰室食晚餐。

欣賞餐廳餐具和水杯整齊有序,井井有條。

聽聞滑蛋牛肉飯好味

餐牌食物選擇唔算多,我地輕鬆地決定點了4樣野。

熱檸樂煲薑(跟餐加$8) 4/5

個人看法認為呢類飲品用陶瓷杯盛載味道更正。

雙拼滑牛蝦飯

雙拼滑牛蝦蛋飯$58 4/5
嚐一口先,蛋的確幾滑,牛肉也比想像滑
蝦有四只,雖然不大,但勝在新鮮。

🐔扒忌廉烏冬($58)

對於冰室美食,歡迎大家與我交流分享

與人彼此分享美食是最開心的

雙拼滑牛蝦飯
  • 熱檸樂煲薑
  • 滑蛋叉燒蝦仁飯
話說已經有一整年沒有嚟過油塘「大本營」,咁啱今日係油塘附近參加完一個行山活動⛰⛰,有山友👥話試過商場裏面嘅「旺記冰室」幾唔錯,於是抱住一試無妨嘅心態,跟住山友👥嚟到呢度搵食。「旺記冰室」屬於商場美食坊「大食代」裏面嘅其中一間餐廳,位處商場三樓,門面位置非常吸睛👀👀,在「大食代」嘅最當眼處。由於剛行完山,消耗左好多體力,去到餐廳門外,見到餐牌,已經流哂口水。🤤🤤服務員安排了卡位座給我們,坐得幾鬆動舒服,座位編號牌亦設計得很時尚,細心一看,原來餐廳英文名叫「Mon Kee」,我想因為名字跟「Monkey🐵🐵」諧音相似,餐廳特意用了一隻「Monkey🐒🐒」馬騮仔圖案做logo,連服務員💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️的服裝亦都印有這個Logo,感覺年輕活潑。環顧四周,餐廳裏面仲有兒童椅供應,非常貼心。💝💝餐廳嘅食品主要有十幾樣,基本上,係餐牌最後一頁已經可以看到,餐牌內就附設圖片參考。見餐廳有告示,指湯底用鮮雞製作,看來很吸引,於是就點了雞扒忌廉麵豉湯讚岐烏冬!🍲🍲食物上枱賣相非常好,🐥雞扒煎得香口,🐣🥚蛋嫩滑,配埋洋蔥、木耳、青椒、紅蘿蔔🥕、椰菜、粟米🌽、芽菜及香菇配料,營養十足。湯底有鮮雞及金寶湯味,令

環顧四周,餐廳裏面仲有兒童椅供應,非常貼心。💝💝

雞扒忌廉麵豉湯讚岐烏冬

食物上枱賣相非常好,🐥雞扒煎得香口,🐣🥚蛋嫩滑,配埋洋蔥、木耳、青椒、紅蘿蔔🥕、椰菜、粟米🌽、芽菜及香菇配料,營養十足。湯底有鮮雞及金寶湯味,令人聯想起兒時媽媽煮嘅愛心通心粉。💕💕

另外,飲品方面,由於我們坐的位置接近水吧,坐低已經聞到陣陣茶香😌,按捺不住跟友人說:咁香噴噴,一定要試吓呢到嘅奶茶!喺餐牌上,發現唔單止有普通奶茶,仲有薑汁奶茶㖭!記得上一次飲薑汁奶茶,已經係一年前喺馬來西亞旅行嘅時候,咁難得見到,決定一於試吓!

奶茶用金屬隔層保溫杯上,聞落都幾香,飲落有薑味,入口尚算順滑,但個人喜好,始終覺得奶茶用瓦杯☕️或玻璃杯🥛盛載會較好飲,另匙羹用不鏽鋼羮🥄比膠羹好。

整體而言,食物味道好,價錢合理,值得推介。
  • 雞扒忌廉麵豉湯讚岐烏冬
2019-05-20 21 瀏覽
平時去油塘唔知有咩好食,嚟嚟去去都係果間,但今日行嘅時候比我發現咗原來有好出名嘅旺記冰室,咁緊係要去試下啦,位置又方便,一出地鐵站嘅大本型三樓。其實門口已經有個電子餐牌,可以睇下d野啱唔啱食不過講真,嚟得都相信係募名嚟食滑蛋叉燒飯,而且餐廳款式不多,所謂貴精不貴多仲好貼心咁有英文餐牌等我比大家睇下e個咁靚嘅滑蛋叉燒飯,蛋真係好滑,但唔會另人覺得一口油,配埋秘制醬油,掂呀👍🏻講真,份量真係好多,男仔唔怕食唔飽女仔細食嘅 兩個share一個都得但我今次要重點推介嘅,係佢地薑汁豬潤通粉,本身無聽過人推介,順粹見餐牌有個👍🏻,就決定試下,點知好有驚喜可能鐘意食豬潤嘅人唔多 所以無人察覺同佢,但我想講係我食過最好食嘅豬潤,無誇張,因為真係超超超超好味,唔鞋,仲好爽口,食過再想食,強烈推薦大家一試!

其實門口已經有個電子餐牌,可以睇下d野啱唔啱食

仲好貼心咁有英文餐牌

講真,份量真係好多,男仔唔怕食唔飽

女仔細食嘅 兩個share一個都得

2019-05-20 30 瀏覽
今日難得有Event出到油塘大本型附近,當然要搵搵呢到嘅人氣食店食返個豐富茶餐!每次睇blog經常見到灣仔一個非常吸睛的叉燒滑蛋飯,以及碟面印有旺記冰室已好想一試難得大本型大食代有分店,獨立舖位,檯面細心地有紙巾提供👍 由於這星期豬瘟問題,豬潤暫停,所以目標明確地決定試下同樣是旺記signature的下午茶餐主打: 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉整個下午茶餐份量滿多。脆炸午餐肉大大粒,脆卜卜而且香口,外脆內軟口感,是邪惡茶餐中的主菜,茄蓉味道濃郁,坑紋通粉既彈牙又吸味,每啖都滲入了茄醬汁的濃湯味,意外地比之前標榜蕃茄濃湯專門店還要濃!值得推介。另外只需加多5蚊便可轉奶油豬仔包包身烤得好脆、牛油同煉奶合二為一,上檯一刻那層煉奶超級迷人,見證住融入豬仔飽的過程👍4.3牛奶炒日本滑蛋,滑蛋帶甜味應該是加了明治牛奶一齊炒得香滑可口。最後一路喝著鐵杯保持冰凍的凍朱古力,下午茶餐飽足非常,能保持冰室質素又仍然受大眾歡迎的旺記下次一定要試試你的叉燒滑蛋飯😋👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

整個下午茶餐份量滿多。

另外只需加多5蚊便可轉奶油豬仔包

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5