餐廳: 旺記冰室
資訊:

2021-01-02 95 瀏覽
今日與家人行山出發前見網上很多人都會來旺記冰室食個早餐~我們十點多到前面都有人排緊隊~早餐選擇都算丰富!我哋選擇B餐同埋C4餐轉咖央~炒蛋相當鮮滑,面包好松軟,通粉几特別湯汁好好飲~最驚喜是現烘三明治,有生菜咖央兔治牛肉和炒蛋,層次分明又好夹!咖啡同絲襪奶茶都係遠超一般茶餐廳水准!總體來講非常值得推介!

早餐選擇都算丰富!我哋選擇B餐同埋C4餐轉咖央~

2020-12-26 69 瀏覽
Boxing Day 魔鈴,同老婆去嘆返個靚☀️🍽,突然好想食通粉,所以去搵🍵記。以前好多茶餐廳既通粉都係用忌廉🐔湯底,但越來越少了,而旺記係其中一間,所以目標🔒定!為於大本型大食代既旺記冰室,入面有座位但唔多,好在可以坐埋food court 啲位,所以唔駛排隊🥳。林雪講過,去🍵餐廳要講英文,所以我叫左左B同D⋯早B:鮮忌廉🐔湯 鮑魚火腿絲 通粉配 鮮牛油麥🍞多士,4.3🥛炒滑蛋早D:招牌沙嗲🐮肉 雞湯 公仔麵配 鮮🧈麥包多士,4.3牛奶炒滑🥚茶記黎講,旺記算高班,尤其是滑🥚系列,比起其他同級連鎖🍵餐廳,我更喜歡佢。雖然選擇唔多,但質素好到位,所以佢成功係有原因的👍🏻!

林雪講過,去🍵餐廳要講英文,所以我叫左左B同D⋯

早B:鮮忌廉🐔湯 鮑魚火腿絲 通粉
配 鮮牛油麥🍞多士,4.3🥛炒滑蛋

早D:招牌沙嗲🐮肉 雞湯 公仔麵
配 鮮🧈麥包多士,4.3牛奶炒滑🥚

早🅱️
☀️D

2020-12-26
$38 (早餐)
早🅱️
☀️D
  • 鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉
2020-10-26 278 瀏覽
又係油塘大本型嘅旺記冰室食午餐呀呢次叫著滑蛋叉燒飯套餐跟嘢飲56紋滑蛋整得幾好幾香滑,叉燒口感就有哋乾身,但同蛋一起食都淋,最衰就叉燒無咩肉味(叉燒話係餐廳自製,食落就差左哋,味道好過普通嘅燒味餐廳少少)呢個價錢來講就見人見智啦,如果味道差少少,小女子就唔會再試第二次嘢飲熱奶茶都差少少,茶味唔出奶較多,呢次叫左少奶,味道都係奶味重過茶味,證明哋茶好普通,喜歡飲奶茶嘅你要注意啦**另呢次午餐味道就可以,但性價比就唔值
又係油塘大本型嘅旺記冰室食午餐呀

呢次叫著滑蛋叉燒飯套餐跟嘢飲56紋

另呢次午餐味道就可以,但性價比就唔值
2020-10-24 70 瀏覽
幾特別嘅早餐~比起其他西餐廳叫著兩個早餐早c餐 旺記烘麥包三文治四重奏C1 咸牛肉 雞蛋 咖央 生菜 (熱咖啡)32紋三文治味道因選著咖央味,味道甜甜哋,無咁重口味,除著咸牛肉少著哋,味道幾特別,唔錯 熱咖啡都合格32紋來講,呢個餐抵食早D 招牌沙爹牛肉 雞湯 公仔麵配鮮牛油麥包弘多士4.3牛奶炒滑蛋 熱奶茶多士滑蛋OK 無咩特別,沙爹牛味道唔錯幾特別,(其他餐廳嘅沙爹牛多數偏鹹)而旺記牛肉偏甜同辣,牛肉味會出哋,好味果然係招牌 熱奶茶合格,奶味蓋過茶味,如下次叫會少奶(但唔知有無幫助,因可能茶無咩味)38紋來講,呢個餐合理,值得一試
幾特別嘅早餐~比起其他西餐廳

配鮮牛油麥包弘多士
4.3牛奶炒滑蛋 熱奶茶
38紋來講,呢個餐合理,值得一試

2020-10-23 170 瀏覽
自從搬離 #鰂魚涌 之後,#小秘書 都已經好少有機會幫襯「旺記冰室」喇😚 係間唔中過開嚟 #油塘 睇 #中醫 先會路過 #大本型分店。早兩日又見有兩聲咳,又過嚟搵 #醫師 #把把脈,無飯家庭嘅我... 順理成章喺商場附近醫埋個肚先返屋企!見 #旺記 出咗個 #特餐,又經 #侍應 嘅推薦後,等我又試吓佢哋個 #秘製三蔥豉油雞扒飯。#師傅 將兩大塊 #雞扒 放喺 #飯面 #好宏偉🤩 另上一碟 #豉油 + #蔥粒 做 #醬汁,心諗味道應該鹹鹹地幾香口。不過原來醬汁味道比我想像中有啲甜,而飯粒嘅口感有啲似 #糯米飯... 定係啲飯根本未熟呢?😅 點都好... 味道的確唔錯,雞扒煎得好香口又入味,配埋伴碟嘅 #沙律菜 一齊食,又可以中和一下油膩感🤤 $59包埋仲 #餐飲,算係 #食平啲啲 嘅好選擇💙

2020-10-20
2020-10-04 254 瀏覽
假日訓晏咗起身就想去茶餐廳坐吓, 延續懶洋洋的一天。嚟到大本型嘅『旺記冰室』, 既然係推首选,要試試『自家製叉燒日本滑蛋飯』 出名嘅係佢自家製甜豉油。份量覺得偏細, 男生可能唔夠飽~ 因為我哋唔算大食但係都可以成碟ko!日本蛋夠滑,不過唔夠蛋香。 飯夠軟熟,唔算黏口。 叉燒少少肥,都ok嘅唔會好乾。整體唔錯但又未至於有太大驚喜。Follow IG 可以加大 飲品. 可以看見這杯加大嘅凍奶茶和另一杯標準size😂😋 相差都好遠。鮮茄濃湯五餐肉粉通粉。 餐肉嘅外皮好奇怪, 唔似係煎香,好似係炸過定係微波爐叮到咁呢? 比較喜歡傳統一塊。 鮮茄濃湯味道單調了一點, 偏酸唔太濃郁嘅蕃茄味。還好通粉唔會煮得好冧。厚麥多士烤過都好鬆軟, 薄薄的牛油多士配炒滑蛋就是茶餐的精髓!鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲茶餐有點似忌廉罐頭忌廉湯加雞湯的稀釋板~ 正正常常湯底冇咩驚喜。留意呢度嘅茶餐要成三點先開始。埋單三位盛惠近150蚊, 新派冰室嘅起步價 ( 下午茶時段), 也不知從何時開始習慣了~

假日訓晏咗起身就想去茶餐廳坐吓, 延續懶洋洋的一天。

整體唔錯但又未至於有太大驚喜。

Follow IG 可以加大 飲品.

鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲茶餐

留意呢度嘅茶餐要成三點先開始。

2020-07-31 433 瀏覽
是次去輕鬆行魔鬼山, 行山前在油塘大本型Food court搵野食,已經睇中左想試呢間餐廳中午12:30左右已經好多人排隊我地堂食,但係拎出去Food court桌子食,唔坐0係餐廳裡面食好大份, 而且午餐肉好厚身,非常juicy湯底非常濃郁的番茄味, 好杰身,炒蛋好滑呀, 燕麥多士咬口很好

已經睇中左想試呢間餐廳

中午12:30左右已經好多人排隊

好大份, 而且午餐肉好厚身,非常juicy

湯底非常濃郁的番茄味, 好杰身,

炒蛋好滑呀, 燕麥多士咬口很好
番茄午餐肉通粉常餐
2020-06-12
番茄午餐肉通粉常餐
  • 番茄通粉
2020-06-16 392 瀏覽
放日同老公無事做落街食個午餐呢個蕃茄湯通粉加午餐肉竟然有驚喜,蕃茄味好濃郁再配埋炒蛋多士。炒蛋一定唔可以過熟,佢做到半生熟好滑冰室環境清潔都好好,又好食又安心。
放日同老公無事做落街食個午餐
呢個蕃茄湯通粉加午餐肉竟然有驚喜,蕃茄味好濃郁
再配埋炒蛋多士。炒蛋一定唔可以過熟,佢做到半生熟好滑
冰室環境清潔都好好,又好食又安心。
2020-06-01 312 瀏覽
大約下午1:45到達,無需等位,直接入店內坐低叫餐! 今次揀選了午5特濃蕃茄湯午餐肉通粉併多士,炒滑蛋改為炒熟蛋! 由於太肚餓忘記為多士同炒蛋影相! 味道同樣都係正常! 最期待係蕃茄濃湯,湯底真係正,並唔係一般水流流的紅湯做湯底! 至於餐肉厚切粒! 我覺得餐肉煎得未夠香! 同埋我覺得配牛肉粒可能更加夾! 同埋1:45去到,有些食物有可能賣晒! 好似今日是日午餐,聽到伙記哥哥話冇晒忌廉汁要轉做鼓油汁! 如果大家有特別餐真係想食,建議早點去食,免得白行一轉!
2020-06-01
  • 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉
2020-05-28 286 瀏覽
今日嚟到油塘大本營冒險樂園玩然後一家大細去大食代搵食見到呢間冰室好似好多好評一於試下佢嘅招牌菜,滑蛋蝦仁飯我朋友就食滑蛋牛肉飯一上菜大大碟,個蛋炒得好滑!份量勁大,鋪滿成個飯, 好正。蝦好彈牙,完全唔會梅。試左朋友既滑牛, 都唔錯😎聽講佢既醬油係用,日本材料調製而食甜甜地, 唔會太鹹,醬油既份量岩岩好~唔怪得係招牌菜,另外餐牌上面都有好多其他選擇。好似蕃茄牛肉通粉, 雞排公仔麵等等! 幾吸引呢個價錢 $60 包埋野飲都算抵
今日嚟到油塘大本營冒險樂園玩
然後一家大細去大食代搵食
見到呢間冰室好似好多好評
一於試下佢嘅招牌菜,滑蛋蝦仁飯
我朋友就食滑蛋牛肉飯
一上菜大大碟,個蛋炒得好滑!份量勁大,鋪滿成個飯, 好正。
蝦好彈牙,完全唔會梅。試左朋友既滑牛, 都唔錯😎
聽講佢既醬油係用,日本材料調製而食
甜甜地, 唔會太鹹,醬油既份量岩岩好~
呢個價錢 $60 包埋野飲都算抵
2020-04-27 342 瀏覽
下午茶時間,唔多講...去圖炸南乳雞髀併薯條,加多杯熱奶茶,經典!!即叫即做嘅生炸雞髀,嗌咗要等一等嘅,不過炸起上碟熱辣辣、層皮卜卜脆,正!不過食到最後感覺有啲咸,可能啲南乳太入味啦,所以對於喜歡南乳味又鍾意食炸雞髀嘅朋友嚟講真係Fit!其間仲嗌咗個「夾心西多士系列」,不過唔記得影相,西多士個價錢同炸雞髀餐一樣,開頭覺得有啲唔抵,但原來出到嚟哩個夾心西多士係巨型版嘅西多士,大到係兩個人食都絕對無問題。
下午茶時間,唔多講...去圖
炸南乳雞髀併薯條,加多杯熱奶茶,經典!!
炸南乳雞髀

2020-04-26
炸南乳雞髀
2020-04-24 196 瀏覽
#小秘書 嘅 腳傷舊患復發,又係時候要返去 #醫師 度 針針佢😏 掛號嘅時候,#姑娘 提醒我要食啲嘢先做治療,可惜 #早餐時間 又過咗,我唯有喺附近搵間餐廳食個 #早飯 再返去。人生路不熟,我只好行去 #水牌 望吓有冇相熟嘅餐廳,記起 #商場 樓上開咗間「旺記冰室」,忠心嘅我,當然揀佢啦。為咗節省時間,我就跟隔離個學生叫咗個 #忌廉汁雞扒飯。等咗大概10分鐘,大大碟嘅 #雞扒飯 送到我面前,#師傅將 #雞皮 煎得好香脆,雞扒肉剛剛熟,口感話我知件雞扒應該係 #生炸 嘅😋 配飯嘅 #忌廉汁 有好香嘅 #牛油忌廉味,絕對唔係 #學生餐 嘅「傳統白汁」#生粉溝水咁兒戲😅 估唔到簡簡單單一個 #是日精選套餐,都可以為 #小秘書 帶嚟一個驚喜。呢度樓底夠高,感覺好開陽,而且幾十蚊就可以埋單,確係平靚正嘅選擇👍🏻👍🏻

2020-04-20
2020-04-11 217 瀏覽
第一次黎食,聽講招牌菜係自家製叉燒滑蛋飯,但見到有滑蛋蝦仁好似仲吸引,何不雙併!終於叫左日本滑蛋蝦仁叉燒雙併飯,連熱檸水。叉燒唔會太厚,肉質算唔錯,不過唔算話好特別。精粹係滑蛋,餐牌話話係日本蛋,蛋味唔錯,最重要真係超滑,而且唔係好似一般茶餐廳咁落好多芡的煮法。佢煮法係冇咩芡,反而真係好滑。蝦仁亦有驚喜,蝦仁好大隻,係有蝦味,唔係用cheap貨,且有蒜香味幾香口。飯都幾大份,夠晒飽。熱檸水都ok,起碼檸檬唔會苦澀。餐牌:環境:
日本滑蛋叉燒蝦仁雙併飯+熱檸水

餐牌:

環境:

2020-04-11
日本滑蛋叉燒蝦仁雙併飯+熱檸水
  • 滑蛋叉燒蝦仁飯
2020-03-21 223 瀏覽
「叉烧滑蛋饭」非常好食而入味。喜歡吃可以吃雙併、叉燒、蝦新鮮。滑蛋都很滑而炒得岩岩好。再配上細滑奶茶,口感一流。环境:舒服優美,乾淨清潔。服务:和藹親切六十蚊的飯尚算值得,令我想起暗然銷魂叉燒飯這個稱號。叉燒厚切,口感一流。餐牌亦非常大眾化,而選擇眾多。每天更設有是日特餐,見到都流口水。不過我都係一如以往選擇我最鍾意食嘅招牌叉燒滑蛋飯。如果下次想快食,又想搵一間高質嘅冰室,呢間真係不二之選!
[薄荷]环境:
舒服優美,乾淨清潔。
[服务铃]服务:
和藹親切
叉燒蝦飯
叉燒蝦飯
2020-03-07 203 瀏覽
身為油塘仔, 旺記冰室就成日去幫襯。 係茶餐廳黎講,佢算係幾好食,價錢正常,味道唔錯炸南乳雞髀餐 HK$38雖然唔係炸雞脾,但佢算夠大隻,南乳味唔會蓋過雞髀味道。 而粗薯條就一般🙃一口奶醬西多士 HK$38食呢個好滿足,西多士分量多,一口一粒,連切都唔使。 每一粒西多士都點上奶醬。芝士洋蔥豬扒豬仔包 HK$38豬扒略為乾身,唔太食到芝士味,成個包黎講都略為乾身。 麻麻地呢個。 呢間d staff 服務態度幾好。 但坐位略為少。

炸南乳雞髀餐 HK$38

一口奶醬西多士 HK$38
食呢個好滿足,西多士分量多,一口一粒,連切都唔使。
每一粒西多士都點上奶醬。

芝士洋蔥豬扒豬仔包 HK$38

呢間d staff 服務態度幾好。 但坐位略為少。
2020-02-29
15 分鐘 (外賣自取)