2019-09-19 235 瀏覽
上週末特地從元朗去到鑽石山的志蓮淨苑,就是爲了拍一張IG-able 的相。從西邊到東邊,橫跨了半個香港,居然用了差不多兩小時的時間,這個時間也夠去一趟臺灣了。看一看手錶,現在3點3,正是下午餐時間,那就不如在拍照之前,改爲遲幾個站的油塘站落車,在地鐵附近的商場先嘆個茶餐才出發。一直搭扶手電梯去到商場頂層的Food Court,原來這裏有我最喜愛的茶記-旺記冰室。我去過灣仔總店和尖沙咀的分店,就算是平日都非常多人,大多時候都是排隊排到一半便不耐煩轉場了。油塘分店才等待5分鐘便能入座,實在幸運。 這裏的空間比灣仔和尖沙咀分店大,餐廳就在隔開開放式廚房和食客座位中間放了一排櫃,櫃上在放置一個“自助倒水區”。我點了蝦仁滑蛋飯。而男友則是點了個叉燒滑蛋飯。味道和我印象中吃過的味道一樣。 滑溜溜而且極具蛋香的滑蛋,配上旺記自家的甜醬汁,真是百吃不厭!蝦仁爽口,咬下去帶鮮甜味,扒一口佈滿滑溜蛋漿和香甜醬油的飯,咕嚕一下便吞進了肚裏面,嘗到了一萬份的幸福。
我點了蝦仁滑蛋飯。而男友則是點了個叉燒滑蛋飯
味道和我印象中吃過的味道一樣。
滑溜溜而且極具蛋香的滑蛋,配上旺記自家的甜醬汁,真是百吃不厭蝦仁爽口,咬下去帶鮮甜味,扒一口佈滿滑溜蛋漿和香甜醬油的飯,咕嚕一下便吞進了肚裏面,嘗到了一萬份的幸福。
2019-09-15
今日放假行下搵下有啲乜嘢食,之前經過見到呢間位於大本型foodcourt出面嘅旺記冰室都有唔少人食,仲聽聞啲滑蛋好好食,星期日都有下午茶餐,所以一於試下。🤣等咗一張枱就入得,週末下午都幾滿座,環境算幾舒服,啲枱都唔迫,侍應亦幾有禮貌。下午茶餐有7️⃣款揀,唔算太多選擇但都有唔同款式,價錢亦幾大眾化,餐已包熱飲。我就叫咗B餐嘅鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉餐($38),配鮮牛油麥包多士🍞同4.3牛奶炒日本滑蛋🥚。個通粉嘅質感好好味,一啲都唔淋,最重要係佢個湯真係好好飲,好正,雖然唔係creamy果種但好入味,佢寫湯頭係用鮮雞🐔淆製的,我亦都覺得真係無味精。多士同炒蛋都好食,多士特別在係用麥包,而且熱辣辣好鬆軟;炒蛋都好香好滑份量仲唔細。我呀爸呀媽就各自都叫咗F餐炸南乳雞髀餐配薯條($38),雞髀🍗Size都ok,唔算巨型,但略嫌乾身咗啲唔夠Juicy,味道我覺得都唔錯,偏淡嘅南乳味,不過我爸媽就嫌唔夠鹹。伴碟嘅炸薯條炸得好脆,而且仲有啲沙律🥗菜添。👍🏻👍🏻呀爸加咗$10要椰汁紅豆冰,佢話都唔錯,好濃椰汁🥥味,而且上面果啲好似係椰汁沙冰,夠哂冰涼。總括嚟講,大眾價錢,性價比高,回頭率大。😁😁😁

鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉

炸南乳雞髀餐
椰汁紅豆冰

總括嚟講,大眾價錢,性價比高,回頭率大。😁😁😁
2019-06-30
鮮忌廉雞湯鮑魚火腿絲通粉
炸南乳雞髀餐
2019-06-28 729 瀏覽
自從醫師搬走咗,#小秘書 已經有一段日子無嚟 大本型 (Domain)。呢日 #小秘書 約咗個住喺 #油塘 嘅 #朋友仔 食飯,佢話 #商場樓上 最近開咗間 #冰室,提議一齊去試吓😉 ... 原來係 Mon Kee Cafe Domain -旺記冰室 油塘大本營店- 開咗喺 #Republic 正門一個角落😌 #旺記 使用開放式嘅 #餐廳設計,就連 #廚房 都無遮無擋,好彩 #抽氣系統 做得唔錯,唔使食到 #小秘書 成頭煙💨💨💨呢間 #油塘旺記 嘅食物款式同 #鰂魚涌店 比,概念上有啲唔同,當然我哋依然喺 #餐牌 上仲搵到 #旺記最拿手 嘅 #豬潤通份、#叉燒炒蛋飯... 不過另外就多咗啲 #豉油西餐 嘅款式,例如我哋呢餐有份叫嘅 #什扒飯🍴 #餐牌上 📖大大隻字標明食物配以 #旺記自家製洋蔥汁,#小秘書 係有啲期待嘅... 不過實物就似 #師傅 落錯 #生粉水 煮到杰撻撻咁😅而且味道亦唔見得太好😅😅 #朋友仔 之後主動加單,加咗碟 #叉燒炒蛋飯,我覺得ok嘅,但係佢又話啲飯再煮得太濕🤪 #飯後甜品 就以$18正價加咗個 #奶油豬 嚟 #開心share😉 但係個包嘅質感又唔係咁似我平時

呢間 #油塘旺記 嘅食物款式同 #鰂魚涌店 比,概念上有啲唔同,當然我哋依然喺 #餐牌 上仲搵到 #旺記最拿手 嘅 #豬潤通份、#叉燒炒蛋飯... 不過另外就多咗啲 #豉油西餐 嘅款式,例如我哋呢餐有份叫嘅 #什扒飯🍴 #餐牌上 📖大大隻字標明食物配以 #旺記自家製洋蔥汁,#小秘書 係有啲期待嘅... 不過實物就似 #師傅 落錯 #生粉水 煮到杰撻撻咁😅而且味道亦唔見得太好😅😅 #朋友仔 之後主動加單,加咗碟 #叉燒炒蛋飯,我覺得ok嘅,但係佢又話啲飯再煮得太濕🤪 #飯後甜品 就以$18正價加咗個 #奶油豬 嚟 #開心share😉 但係個包嘅質感又唔係咁似我平時食開嗰隻,而且又唔夠 #煉奶,所以我覺得唔係咁好食🤪

成晚最得意嘅係店內嘅 #職員 大部份都好趕時間咁,就連 #收銀 嗰位阿姐都幾搞笑🤣 其實明明系統已經顯示喺我 #八達通 扣咗數,但係佢把口就依然keep住叫我拍卡拍大力啲... 仲話下次都要咁😆 hey 佢又知我實嚟幫襯... #笑死朕🤣🤣
2019-06-26
2019-06-01 103 瀏覽
行完油塘石礦場,友人提議旺記冰室食晚餐。原來冰室係food court到,好易搵,油塘大本營三樓就係啦。個人幾鐘意以木為主調顏色的設計,顯得時尚感。我地被安排入座卡位,寬敞舒服。欣賞餐廳餐具和水杯整齊有序,井井有條。聽聞滑蛋牛肉飯好味餐牌食物選擇唔算多,我地輕鬆地決定點了4樣野。熱檸樂煲薑(跟餐加$8) 4/5檸檬可樂薑混合體會係咩味,唔係怪味,而係出奇地好味,甜度剛好,夠薑味,少少帶甘個人看法認為呢類飲品用陶瓷杯盛載味道更正。雙拼滑牛蝦蛋飯$58 4/5嚐一口先,蛋的確幾滑,牛肉也比想像滑蝦有四只,雖然不大,但勝在新鮮。🐔扒忌廉烏冬($58)餐廳指湯底是雞湯,味道的確不錯,烏冬帶韌性,係道庭烏冬,而雞扒煎得熱度熟度剛好,肉質嫩滑。個人比較喜歡係烏冬或雞扒加d麻辣油 ,味道更滋味。話說冰室,廣州話用以稱呼冷飲舖頭,主要售賣冷飲、雪糕及沙冰等凍嘢飲嘅食肆,喺省城起源發跡。香港嘅冰室喺1950年代開始興起,舊時都有好多冰室,但隨住1970到80年代賣埋粉麵飯嘅茶餐廳興起,冰室已經慢慢式微,但宜家開心見到唔少冰室都經營得很好,食物烹飪得好,管理完善,為我地添口福😋對於冰室美食,歡迎大家與

行完油塘石礦場,友人提議旺記冰室食晚餐。

欣賞餐廳餐具和水杯整齊有序,井井有條。

聽聞滑蛋牛肉飯好味

餐牌食物選擇唔算多,我地輕鬆地決定點了4樣野。

熱檸樂煲薑(跟餐加$8) 4/5

個人看法認為呢類飲品用陶瓷杯盛載味道更正。

雙拼滑牛蝦飯

雙拼滑牛蝦蛋飯$58 4/5
嚐一口先,蛋的確幾滑,牛肉也比想像滑
蝦有四只,雖然不大,但勝在新鮮。

🐔扒忌廉烏冬($58)

對於冰室美食,歡迎大家與我交流分享

與人彼此分享美食是最開心的

雙拼滑牛蝦飯
  • 熱檸樂煲薑
  • 滑蛋叉燒蝦仁飯
2019-05-20 373 瀏覽
今日難得有Event出到油塘大本型附近,當然要搵搵呢到嘅人氣食店食返個豐富茶餐!每次睇blog經常見到灣仔一個非常吸睛的叉燒滑蛋飯,以及碟面印有旺記冰室已好想一試難得大本型大食代有分店,獨立舖位,檯面細心地有紙巾提供👍 由於這星期豬瘟問題,豬潤暫停,所以目標明確地決定試下同樣是旺記signature的下午茶餐主打: 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉整個下午茶餐份量滿多。脆炸午餐肉大大粒,脆卜卜而且香口,外脆內軟口感,是邪惡茶餐中的主菜,茄蓉味道濃郁,坑紋通粉既彈牙又吸味,每啖都滲入了茄醬汁的濃湯味,意外地比之前標榜蕃茄濃湯專門店還要濃!值得推介。另外只需加多5蚊便可轉奶油豬仔包包身烤得好脆、牛油同煉奶合二為一,上檯一刻那層煉奶超級迷人,見證住融入豬仔飽的過程👍4.3牛奶炒日本滑蛋,滑蛋帶甜味應該是加了明治牛奶一齊炒得香滑可口。最後一路喝著鐵杯保持冰凍的凍朱古力,下午茶餐飽足非常,能保持冰室質素又仍然受大眾歡迎的旺記下次一定要試試你的叉燒滑蛋飯😋👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

整個下午茶餐份量滿多。

另外只需加多5蚊便可轉奶油豬仔包

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
一直都好想食旺記嘅招牌叉燒炒蛋飯,但因為每一次放lunch嘅時候都要等好耐,成日都懶得去等😕難得今日唔使返工🤪就決定12點就去排隊,好彩12點排隊嘅時候冇乜人,大概等左10分鐘到就已經可以入去食。🤓專程嚟到梗係要試吓佢嘅招牌叉燒炒滑蛋飯,果然冇令我失望,order完之後大概10至15分鐘就有得食,非常之有效率,而且佢嘅所有嘢都係即叫即整,一定唔會整定先。叉燒大概都有八,九舊,唔會話好鞋,而且切得好薄,個滑蛋真係成個飯嘅精髓,佢應該係炒到半生熟,非常之滑,加埋甜豉油係Perfect match。想食嘅朋友仔如果係lunch嘅話一定要早啲嚟排隊,如果唔係真係有排等,不過排得耐都值得嘅因為真係好好味

2019-09-23 16 瀏覽
今日自己一個去食飯,咁就無謂食得太過豐富啦,就揀咗一間快餐店嚟食。咁我都冇好揀飲擇食,咁就去咗收工附近嘅一間餐廳嗰度食,咁呢間呢就叫做旺記冰室。咁呢一間嘅食物選擇其實都好多,不過聽講最出名就係啲豬潤,但係其實我一早已經到咗,六點幾左右其實已經開始落單,不過當時原來啲豬潤已經賣晒。所以我就叫左一個蝦仁滑蛋牛肉飯,加埋杯凍飲都只係$60。味道其實算唔錯,而且個份量都好夠,所以其實性價比都算幾高。咁呢間餐廳就係油塘大本營嗰邊嘅,所以個環境都唔錯因為始終都係係大商場入面。

所以我就叫左一個蝦仁滑蛋牛肉飯,加埋杯凍飲都只係$60。
味道其實算唔錯,而且個份量都好夠,所以其實性價比都算幾高。
星期日九點早上食早餐,未食完已被待應趕走先叫換枱,後收走通粉便直接叫我同朋友埋單但我們飲品未飲完!食物是冇熱誠,送來的通粉是‘結’是未煮散,最出名的蕃茄是罐頭開!總結!冇下之
總結!冇下之
2019-09-22
$75 (早餐)
2019-09-19 22 瀏覽
爲食熊上個禮拜做跟得男友兼攝影師,大熱天時係幫女友一個景影幾百張,好彩下午茶時間食左個好正嘅旺記茶餐,先至補得翻體力。我地去嘅旺記冰室係喺油塘大食代入面,呢間應該係新開嘅。之前主要幫襯尖沙咀分店,但由於近旅客區,所以通常都要排隊排到天荒地老先有得食。今日好好彩,都係等左5-10分鐘就有位。我叫左個叉燒滑蛋飯,配凍檸水。旺記呢個滑蛋飯真係個食過最好嘅,唔講佢個叉燒啦,佢個叉燒一定係做到基本要求啦。要欣賞嘅係佢個蛋,煮得超級滑,入口係即溶個種,勁似soufflé 嘅texture ; 加埋個甜醬油真係不得了,個甜醬油係成碟飯嘅靈魂,有種說不出聲嘅好食啊! 女友個蝦仁滑蛋都正,個蝦仁係超爽口。

2019-09-15
  • 滑蛋叉燒飯
2019-09-18 18 瀏覽
今日放工後,約咗朋友喺大本型食飯,因為早到咗半個鐘,所以喺附近行吓先。朋友到咗後,我哋決定去3樓美食廣場,行咗一個圈之後,最後決定去旺記冰室開餐,因為有好多人幫襯,同埋Openrice 度好似好評如潮。走進來一看,環境舒適而且非常非常乾淨,卡位看上去好有懷舊feel,係典型的冰室,諗返細個時阿媽帶我地去冰室食雞髀紅豆冰所以覺得呢度好有親切感。最鍾意就係個餐牌,睇圖就可以好快知道自己想食乜,最後我哋揀咗叉燒滑蛋飯,加杯凍檬茶,一共$58,價錢尚可,無話特別平或者特別貴,但勝在佢份量唔少,如果係比較細食嘅女仔,應該可以兩個人一齊share。滑蛋叉燒飯d蛋好滑好嫩,啲叉燒都幾瘦,同埋佢嗰豉油幾好食,送飯好正,覺得下次可以再嚟試一試佢個豬潤通粉。

2019-09-13 24 瀏覽
同朋友喺油塘大本營行完街,見到上網依家好多好評,於是同朋友嚟咗食,地理位置好方便,喺油塘站一出上電梯去美食廣場就到,係正門口好易認,裝修雖然係茶餐廳,但係都好新淨,而且環境清幽舒服~坐埋去一入去就有位了,種類都算好多,有通粉又有烏冬又有飯。我唔太想食飯,於是叫咗一個扒忌廉豉油湯讚岐烏冬$58比我想像中好味,湯底唔係味精湯,好龍嘅忌廉湯味,食完都唔會覺得好油,而且烏冬係讚岐烏冬,好彈牙,另外仲有青椒、菇、生菜等配料,我最鍾意烏冬配着生菜食,啲生菜吸晒湯底嘅忌廉味,好好食,奶茶亦都很濃味,正宗港式奶茶。總結來講,依間餐廳嘅服務態度也不錯,嘢食比預期中好味,亦係商場店,行完街就可以嚟食,好方便,想食香港味道嘅朋友,可以過嚟試吓😛

坐埋去一入去就有位了,種類都算好多,有通粉又有烏冬又有飯。

我唔太想食飯,於是叫咗一個扒忌廉豉油湯讚岐烏冬$58

2019-09-05 28 瀏覽
今日中午又同朋友去食午餐 好多地方都爆曬人 要排長隊咁既然都要排 不如排D好食D 去左旺記冰室 10分鐘就有位坐 諗都唔洗諗叫左個叉燒日本滑蛋飯 好快就嚟左 先講左好野先 因為都食過好多次個滑蛋依舊好滑 煮既狀態岩岩好 我鐘意佢無對個蛋過份調味某D餐廳既滑蛋飯個蛋一係無味 一係有D咸再配埋佢個豉油 真係無敵但係今次個叉燒就失左水準 叉燒無味 似普通豬肉咁但之前我記得個叉燒都唔差因為佢其保地方救左分 所以點都唔會差得去邊 都算係美食級數好難開咁多分店都keep到個水平
今日中午又同朋友去食午餐 好多地方都爆曬人 要排長隊
叉燒日本滑蛋飯
2019-09-05
叉燒日本滑蛋飯
2019-08-26 29 瀏覽
旺記冰室自家制叉燒日本滑蛋飯紅豆麥包西多士 (下午茶)呢間一向高人氣但平日下午茶時間就應該吾洗排隊的🤔之前平時試過排過一次,lunch time office放飯,好多人排🤢🤢個次放棄左首先叉燒滑蛋飯的蛋炒得好滑有奶香加埋豉油撈飯更加一流 但就有小小太油🙇🏻‍♀️另一個西多士紅豆超多粒粒飽滿👍🏻一路咬一路跌晒紅豆出來😂西多炸得金黃吾過火😀配上牛油糖漿超邪惡!😆建議多啲人share呀👯‍♂️
旺記冰室
自家制叉燒日本滑蛋飯
紅豆麥包西多士 (下午茶)

呢間一向高人氣但平日下午茶時間就應該吾洗排隊的🤔
2019-08-19
2019-08-24 24 瀏覽
竟然被我發現大本營開咗旺記冰室咁就坐低試試先一入去明明仲有好多位好多吉檯但阿姐係都要點我坐門口去同人搭檯好奇怪,後尾我行入啲坐其他吉檯嗌咗呢個招牌蝦仁牛肉滑蛋飯上菜果下見到成碟都係豉油有啲嚇親食落啲豉油唔咸帶甜啲滑蛋都幾滑唔老牛肉就冇乜特別,唔老蝦仁都爽口整體口感都唔錯,價錢嚟講都ok 唔貴以後係大本營多個選擇
竟然被我發現大本營開咗旺記冰室
咁就坐低試試先

一入去明明仲有好多位好多吉檯
但阿姐係都要點我坐門口去同人搭檯
好奇怪,後尾我行入啲坐其他吉檯

嗌咗呢個招牌蝦仁牛肉滑蛋飯
上菜果下見到成碟都係豉油有啲嚇親
食落啲豉油唔咸帶甜
啲滑蛋都幾滑唔老
牛肉就冇乜特別,唔老
蝦仁都爽口
整體口感都唔錯,價錢嚟講都ok 唔貴
以後係大本營多個選擇
2019-08-18 23 瀏覽
假期天,最適合跟家人一起去團聚飲茶。但除了飲茶之外。到出哂名既旺記冰室,吃招牌叉燒滑蛋飯也是不錯的選擇之一。豉油撈飯和叉燒相信是香港人的至愛,更是香港的傳統,這滑蛋叉燒飯令人一吃再吃!白飯的軟棉又不乾,加上自製甜豉油,叉燒滑蛋,好味!
假期天,最適合跟家人一起去團聚飲茶。

豉油撈飯和叉燒相信是香港人的至愛,更是香港的傳統,