2017-03-08 187 瀏覽
放工後約左朋友係九龍灣,原本諗住係德福食飯,點知周圍都要等位,肚餓既我地最後都係行去淘大食。淘大花園相信因為沙士而一夜成名,講真,沙士前我真係未聽過呢個屋苑架。上海婆婆位於淘大花園商場以外,由德福行過去都只係需要5分鐘,相當方便,我地7點半到黎到,都唔洗等位,真係開心。其實呢間餐廳都有好多分店,都食過好幾次,所以其實唔係點需要睇餐牌都OK。我地一行3人叫左一份生煎包,一個擔擔麵,一份小籠包,一份醉雞同埋椰香糖湯圓。花雕醉雞: 講話醉雞,就梗係用酒浸住D雞架啦,平時唔係點飲酒既我,對呢味菜興趣真係唔大,所以只係試左少少,發現酒味比想象中無咁濃,雞皮爽口而且雞肉都幾滑添。擔擔麵: 因為有朋友唔食辣,所以叫左小辣,麵既條份量都算多,湯有肉碎同麻醬,味道都幾濃郁。生煎包: 一份有3個,真係剛剛好可以一人一個,包皮煎得好香,裡面既肉汁亦都好入味。小籠包: 小籠包既皮都幾薄,唔會咁易穿,入面粒肉亦都好多湯汁,味道亦都好鮮甜。椰香糖湯圓: 女生們真係奇怪,個胃真係有特別功能,明明話好飽,仲可以叫甜品。呢味椰香糖湯圓,賣相相當似糖不甩。包著香濃芝麻餡既湯圓,再係上面沾上椰絲砂糖,真係令我地食到停唔到口

花雕醉雞
擔擔麵
生煎包
小籠包
椰香糖湯圓
椰香糖湯圓: 女生們真係奇怪,個胃真係有特別功能,明明話好飽,仲可以叫甜品。呢味椰香糖湯圓,賣相相當似糖不甩。包著香濃芝麻餡既湯圓,再係上面沾上椰絲砂糖,真係令我地食到停唔到口。

我地3個食到咁飽又坐左咁耐,埋單都係每人90蚊到,真係幾抵食呀。
  • 生煎包