筆者最近想食清淡啲,放工後相約友人到尖沙咀用餐,特意找到一間新開的健康餐廳,位置就響重慶大廈地庫,有三道紅色既門入去,落一層電梯就到,地庫岩岩翻新完,好多新餐廳進駐。選擇困難症的我,還是選了已經配搭好的組合。夏威夷風味Poh-Keh ($88 regular size)刺身吞拿魚、新鮮海帶牙、紫洋蔥、蟹籽、鰹魚醬油我哋叫左一半沙律+一半珍珠飯,好在叫左一半半,飯既份量超多!刺身吞拿魚切到一口口bite size, 而且好新鮮!配上微微海水🌊鹹味既海帶,爽甜紫洋蔥,毫不留情既蟹籽粒粒,淋上鰹魚醬油,呢款鹹鹹香香既poke就完成!加州風味California ($98 regular size)刺身三文魚、青瓜、雞蛋絲、三文魚籽、果仁芝麻醬這款沙律碗最特別是果仁芝麻醬!果仁和芝麻沙律醬香味非常合襯!令成碗boke鮮味提升!刺身三文魚🐟同樣切到bite size!非常新鮮!爽口青瓜粒和沙律菜中和了三文魚油膩感!上面鋪上金黃色的雞蛋絲,更有毫不留手的大粒三文魚籽!筆者比較後,喜歡加州風味多些。炸薯蝦出面比較少食到呢款小食,熱辣辣一口薯蝦,脆卜卜!吃到薯絲本來的味道,所用調味料不多,能帶出食材天

選擇困難症的我,還是選了已經配搭好的組合。

刺身吞拿魚、新鮮海帶牙、紫洋蔥、蟹籽、鰹魚醬油

刺身三文魚、青瓜、雞蛋絲、三文魚籽、果仁芝麻醬

炸薯蝦
出面比較少食到呢款小食,熱辣辣一口薯蝦,脆卜卜!吃到薯絲本來的味道,所用調味料不多,能帶出食材天然的味道,雖是炸物,卻沒有油份,很健康!

🥑牛油果奶昔
筆者是牛油果控,看到牛油果奶昔,毫無懸念選擇此飲品,可以選擇少甜少冰,份量好大杯,牛油果絕對飽肚,而且好有牛油果味!👍🏼👍🏼👍🏼

檸檬薑蜜(熱)
天氣開始轉涼,友人選了此滋潤飲品,滿滿薑味,可以驅寒,甜度也可選微甜,養生之選。

店員態度親切,入到門口已經主動打招呼,安排座位和介紹呢度係手機自助點餐,點完去櫃枱埋單。整體店鋪採用滑浪🏄🏻‍♀️夏日主題,有少少史迪仔沙灘🏖️既開心感覺,門口有滑浪板可供打卡,店內也放着不少沖浪裝飾而且光線充足,感覺精神奕奕!

此店有Mirror應援物免費送出(數量有限)😍如果你係鏡粉,不妨來此店打卡,支持一下!
加州風味
夏威夷風味