餐廳: Lamees
資訊:

2024-01-25 54 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時都好少去土瓜灣,今次去過原來先知咁多餐廳。走訪位於北帝街嘅地中海菜《Lamees》。由外籍大廚親自烹調,餐廳裝潢運用多種民族風嘅圖騰和裝飾,別樹一格。3款經典蘸醬拼盤 $160食得地中海菜,常見都會先食彼德包,因為包身本身冇乜味道,所以通常會配搭特製嘅醬料。我就試咗「Classics」,分別有經典鷹嘴豆泥、烤茄子醬和黑松露鷹嘴豆泥。鷹嘴豆味就試得多,烤茄子醬對我嚟講就充滿新鮮感,帶出獨有嘅甜味。香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110平時香腸豬肉同雞肉就食得多,羊肉腸就真係好少食。估唔到食落咁多汁,完全唔會有羊羶味,紅酒汁微酸更加能夠帶出羊肉嘅鮮味。鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95天氣凍凍地就最啱熱辣辣嘅鐵板。中東嘅芝士比較厚身,所以煎香左一陣都唔會熔,芝士香味極之濃郁。和牛尾煲仔飯 $340摩洛哥風格嘅煲身上面放咗一隻生嘅鵪鶉蛋,鵪鶉蛋倒入和牛尾煲入面,靠餘溫將蛋煮熟。和牛尾嘅肉質相對厚實又富含彈性。經典中東甜品 $105依款甜品其實係一款甜芝士,口感有啲似糯米咁煙煙韌韌,加入少少糖漿甜甜地都幾得意。如果唔想錯過其他好介紹,記得f

3款經典蘸醬拼盤 $160

香煎西班牙羊肉香腸佐零酒精紅酒汁 $110

鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95

和牛尾煲仔飯 $340

經典中東甜品 $105

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖