餐廳: 御泰坊-泰越菜
資訊:

2014-04-13 4278 瀏覽
行行行,又到揾食時間,友人提意左好多餐廳都唔合心水,最後黎左apm食泰國菜。唔算多人等位,去左隔離零食舖兜個圈就有枱。路邊位,真係幾迫,枱好細但又有唔少餐具同裝飾,擺野有難度。餐牌都好多野揀呀,其實係門口已經決定左食乜,入到黎,發覺我想叫嘅居然無其他枱叫,唔通太另類?唔理啦,强迫友人陪我食先。青木瓜沙律牛肉 $72燒牛肉木瓜沙律,牛肉燒得甘香無渣,好食。木瓜好新鮮,清爽帶少少酸酸辣辣,好開胃。入面仲有酸豆角,紅蘿蔔絲,蝦米等,另賣相更好睇。我覺得唔辣但友人話好辣。香蔥蒜茸包 $24蒜茸包廿四蚊有五舊,ok啦。法包烤得好硬,撈埋咖哩汁食一流。冬蔭功 $62冬蔭功湯,黎親食泰野必叫,酸辣咸加埋奶味真係好正,湯料見到有蝦,草菇,香草等,比出面街少料,但味都幾濃,ok啦。份量夠兩人分到一小碗。我覺得好辣,但辣得過引,友人反而覺得唔辣。青咖哩豬脛肉 $78好有椰香嘅青咖哩,除左豬脛肉,仲有青茄子,秋葵豆,扁豆角,粟米仔等,煮得又淋又入味,用呢個汁撈落蒜茸包都好正。我覺得唔辣但友人話好辣。口味嘅野真係好奇怪,我同友人對辣嘅感覺完全相反,哈哈,但至少大家都覺得好好食。

路邊位,真係幾迫,枱好細但又有唔少餐具同裝飾,擺野有難度。

青木瓜沙律牛肉 $72
我覺得唔辣但友人話好辣。
香蔥蒜茸包 $24
冬蔭功 $62
我覺得好辣,但辣得過引,友人反而覺得唔辣。
青咖哩豬脛肉 $78
我覺得唔辣但友人話好辣。

2014-04-12