2020-10-30 1030 瀏覽
約咗朋友去美孚新邨買鳥結糖,順便一齊食晏。講真,其實平日絕少會嚟美孚搵食,所以真係無乜心水,好彩朋友一早做定功課,上網搵咗間抵食嘅點心店。估唔到入面地方都幾大,門面同裝修都好有格調,加上我們被安排坐在一張靠窗的四人檯,自成一角,感覺特別舒服。先睇點心紙,點心嘅選擇雖然唔夠茶樓多,但其實都唔算少,有蒸點類、腸粉類、煎炸類、粥飯類、甜點類、湯類、菜類,另外亦有一些小食同廚點供應。揀咗兩款蒸點、炸物及盅頭飯。先吃蟹子黑毛豬燒賣 ($31),燒賣選用了黑毛豬肉去製作,肉質彈牙爽脆,感覺特別鮮甜,食落充滿肉汁,配上面頭的蟹籽,更添咬口。露筍鮑魚鳳眼餃 ($34)  造型非常精美,面頭放咗露筍同原隻鮑魚,賣相貴氣!餃皮晶瑩剔透、厚薄適中,蝦肉彈牙味鮮,加上鮑魚嘅香味和煙韌質感,兩者非常雙襯,配上鳳眼餃的外型,絕對是一道色香味俱全的點心。牛油果蒜香蝦春卷 ($26)  平日食春卷,餡料不外乎蝦同新鮮豬肉,不過呢度就比較有創意,加入咗健康的牛油果,入口香脆得來又帶點清新,每一啖都食到所有配料。平日去飲茶都幾鍾意點盅頭飯食,呢度嘅鳳爪排骨飯 ($28)  味道亦唔錯,鳳爪骨肉分明,入口軟滑有彈性,排骨入

平日去飲茶都幾鍾意點盅頭飯食,呢度嘅鳳爪排骨飯 ($28)  味道亦唔錯,鳳爪骨肉分明,入口軟滑有彈性,排骨入味鬆軟,而飯粒亦爽口乾身,食落有米香。
食完幾款點心就輪到試下甜品,一口氣點咗三款,先嚟重口味薑汁糕 ($22),嘩!果然夠薑夠辣,應該係拌入咗以老薑做成的薑汁,食落煙煙韌韌,驅寒又暖胃。
接著吃紫醉金迷流沙包 ($26),粉紫色的包面再撞上「土豪金」,拼出清新感覺!把包掰開,流沙餡即時像岩漿般湧出,味道香甜不膩,非常好吃!
香芋地瓜丸 ($22)  一份有 4 粒,外層炸至金黃鬆脆,一咬開香芋味陣陣撲鼻,入口香綿軟糯,夠乾爽又唔油膩,正。
餐廳全日免收加一,而且早市同下午茶時段,點心仲有八折優惠,非常抵食。