2017-01-28
久聞三田製麵很有名,多次經過CWB都未有機會試,今天有朋友話去就一起過去了。門外排長龍都早有心理準備,正值午餐時段,沒所謂,反正吃拉麵慢極有限。多口講句,香港人咩都排架啦,好食難食也照樣有人龍,奉勸各位自己去試試就知,人唔人龍呢D野⋯做人真的別看太表面。話說回來,我地叫左兩個最basic的沾麺加餃子。沾麵好快就上,湯汁望到幾係濃厚,好勁魚介味,起初感覺幾香,一將D麵放入湯度,個心涼左一截,因為個湯冇煙出,摸摸隻碗,lie野⋯湯唔夠熱,麵又硬,其實佢想點?敷衍食客?再講講個魚介湯,冇錯呀你做到貌似香氣迫人的效果,但唔係係咁整到個湯膽好濃郁就叫有日本味,講真你係over左,有D客會感覺難受,最致命的都係唔夠熱。塊叉燒好大但係好薄喔,感覺失望。至於餃子則不過不失,但跟餐只有三隻⋯忽見牆上貼住教客人吃光麵後可添加桌上熱湯到沾麵湯中,連湯都飲埋。唉,好可惜到那刻我們都已經沒了想飲湯的感覺。就算有,由頭到尾都冇店員提供那個所謂桌上的熱湯。你可以怪D客「咁你唔出聲?」,唔好意思個人認為服務就唔能夠本末倒置,隊左碗野比D客就咩都唔理,熱度、點食、有冇野缺等等⋯ 唔止店內員工,照顧外面排隊等候入座的果位
我地都真心希望佢做返好,唔好辜負條人龍。