2014-08-16
每逢星期五,公主我就唔做慳妹,唔帶飯同同事出街食。今朝一早,公主我已經突然好想食海南雞飯,同事竟然咁啱提議去食新泰海南雞飯,真係夾都冇咁啱。其實我地已經一早打咗電話book,但去到都係爆晒,都係要等左一陣先有位。等位嘅時候,侍應俾咗餐牌我哋睇,除咗海南雞飯外,其他嘅巴東牛腩、泰式濕炒河公主都好似好好味,所以同事個個都轉晒肽唔食海南雞飯。不過,因為公主我一早已經諗住食海南雞飯,咁其他嘅留番下次先試啦。公主我冇特別要求㗎,佢都俾咗雞脾我。見到隔離枱嘅姐姐們,係雞胸同雞背,公主我就覺得So lucky!雞煮得幾好,剛剛熟,所以都算好滑唔會乾爭爭硬骨骨。不過雞皮好厚,好多肥膏,如果佢薄薄地又爽又脆嘅話,公主我都會食嘅,呢間就免喇。同埋雞嘅鮮味就唔太濃郁,就咁食嘅話都ok。如果點埋醬,就簡直唔係好覺得有雞味。另外,公主我個人偏好海南雞飯要有齊3種醬:老抽、薑蓉、蒜蓉辣椒醬。但泰式唔似南洋風咁有老抽。佢而家爭咁樣老抽令公主我硬係覺得唔圓滿,硬係爭咁啲嘢。仲有個湯入面嘅係冬瓜,但公主我個人偏好蘿蔔多啲,還好個湯尚算清唔肥膩。而油飯就煮得都可以接受,唔太咸唔太油,不過又唔算話有咩特別。雖則彈咗佢咁多其
雖則彈咗佢咁多其實都有啲嘢係好嘅,佢嘅份量都幾足,食完都好飽(但男仔可能爭啲喇)。而且亦有配蒜蓉炒蔬菜,唔會淨係得肉肉肉,感覺健康啲,平衡番成件事。
另外呢度都有個好處,唔飲凍嘢嘅公主我,除咗咖啡奶茶之外都可以飲熱華田。唔係間間泰國餐廳都有華田㗎!
其實食到一半,侍應姐姐已經攞咗啲甜品出來,使唔使咁趕呀?不過佢個椰汁珍多冰糕真係好香椰汁味,食落感覺似大菜糕,比較挺身。如果佢食落個質地似啫喱咁林滋滋,咬兩下就溶晒啲汁響個口到,公主我就唔會食。
其實佢個海南雞飯真係唔算特別好食,又唔係平,加埋一成七十幾蚊,雖則以灣仔嚟講個價錢算係咁。如果下次再去嘅話,就試吓其他嘢(因為同事叫嘅巴東牛腩同炒粉絲好似都唔錯咁)。
p.s. 食完呢餐之後,公主我突然好掛住新加坡嘅雞飯(啲飯係搓到一粒粒㗎),但唔知香港有無得食呢?