2025-05-16
嗰晚,我同女朋友一齊去咗呢間日本餐廳。呢度有單點同套餐,當時我哋決定試下佢哋嘅498 tasting menu套餐。第一道菜係和牛配法包,牛肉好嫩滑,配埋香脆嘅法包,每一啖都係人間美味。跟住係海鮮韓式煎餅,外皮酥脆,入面有各式各樣嘅海鮮,口感層次好豐富,我哋覺得非常好食。之後上嘅係迷你沙律,入面有多種新鮮蔬菜,配埋一種特別嘅調味醬,啱啱好綜合之前嘅重口味,令人食慾大增。佢哋嘅牛板腱配日本蛋都唔錯,牛肉烤好之後,外焦里嫩,配埋嗰粒嫩滑嘅日本蛋,令整道菜增色唔少,口感順滑。鹽蔥汁牛舌芯一上枱,我哋即刻聞到香味,牛舌肉質鮮嫩,配埋佢哋嘅蔥汁,味道完美搭配。上牛排肉同肩肉眼燒完之後,外焦里嫩,肉質鮮美,每一啖都令我哋回味無窮。跟住嘅五花肉,肉質軟嫩而且好有彈性,食一啖,油脂嘅香味同肉香合埋一齊,口感豐富。最後係蝦同帶子嘅海鮮,呢度嘅海鮮非常鮮美,都大大粒,食得好過癮,令人贊不絕口。最後我哋嚟個甜品,係黑糖珍珠雪糕,軟軟順滑嘅雪糕,加埋有嚼勁嘅珍珠,黑糖香味好濃,甜度啱啱好。呢間日本餐廳真係值得推薦,以後一定要帶埋屋企人嚟試吓。
呢間日本餐廳真係值得推薦,以後一定要帶埋屋企人嚟試吓。