2024-03-28 131 瀏覽
開業多年既燒肉店🔥 主打A4及A5宮崎和牛燒肉,選用由日本直接進口和牛,質素絕對有保證😍 裝修以簡約木系風格為主調,座位大多為卡位設計,環境寬闊且舒適☺️❀ 和宴沙律 🥗沙律菜上面灑滿櫻花蝦、炸薯仔絲及黃紅椒,口感好爽脆~加入酸甜既柚子醋調味,清新又解膩😚❀ 和牛拼盤5款 🐮拼盤有5款和牛,包括澳洲和牛横隔膜 (醬汁)、宮崎和牛上牛排肉、宮崎和牛上牛排肉 (鹽汁)、宮崎和牛特上肩肉眼及宮崎和牛特上雪花牛排肉✨ 依次序由脂肪較少既横隔膜食到油分最豐富既特上雪花牛排肉~横隔膜牛味最為濃厚,上牛排肉油脂分佈均勻,肉香細膩又多汁🥰 特上肩肉眼及牛排肉入口油香四溢,肉質特別柔嫩,齒頰留香😍❀ 宮崎和牛薄切牛板腱 (壽喜燒風) 🐮薄片牛板腱肉質較結實彈牙,牛味濃郁且鮮嫩😍 燒完再蘸上蛋黃醬油食口感更滑溜呢👅❀ 韓式煎餅 (海鮮) 🥢煎餅外層金黃酥脆,入面夾雜唔少海鮮及香蔥,啖啖都充滿鮮香味☺️

❀ 和宴沙律 🥗

❀ 和牛拼盤5款 🐮

❀ 宮崎和牛薄切牛板腱 (壽喜燒風) 🐮

❀ 韓式煎餅 (海鮮) 🥢
2024-03-08 189 瀏覽
尖沙咀原來有間開業超過15年嘅和牛燒肉店,主打A4同埋A5宮崎和牛食,今晚專登同男朋友過嚟食!和牛拼盤 7款 $998 有齊宮崎和牛同埋澳洲和牛,叫拼盤最好就係配搭好哂,balance哂肉香重同油香重嘅部位💁🏻‍♀️· 宮崎和牛 特上雪花牛扒肉油脂感同肉甘比較平均,雪花紋超級引,燒到5成熟啱啱好❣️· 宮崎和牛 上牛扒肉 (原味)肉味比較濃,燒到兩邊焦香,肉味會更加香· 宮崎和牛 上牛扒肉 (鹽汁)加咗醃料之後,輕輕嘅鹹味令肉味道更突出· 宮崎和牛 特上肩肉眼油脂感最重嘅一款,一路燒一路逼出油🤤 食太多真係有啲油膩,但係嗰種日本和牛獨有嘅油香味真係齒頰留香· 澳洲和牛 橫隔膜 (醬汁)橫膈膜就少啲脂肪,肉質軟嫩,食落較為清爽一啲~· 澳洲和牛 牛胃 (鹽汁)用上ミノ,即係牛嘅第一個胃,以花刀切開,肉厚又好有嚼勁,口感超正👍🏻· 特上牛舌棒牛舌棒口感較平時橫切的特別,厚身但肉質仍然好嫩滑,燒耐啲會食到外爽內嫩嘅口感野菜拼盤 $98食和牛必點,有齊哂燒肉必備嘅野菜,同和牛間住間住食先可以解膩🤣 個粟米好甜特別好食😋和牛溫泉蛋丼 $298有和牛橫隔膜、海膽、三文魚子,再加埋半熟蛋,每啖都好豐富,

· 宮崎和牛 特上雪花牛扒肉
油脂感同肉甘比較平均,雪花紋超級引,燒到5成熟啱啱好❣️

· 宮崎和牛 上牛扒肉 (原味)
肉味比較濃,燒到兩邊焦香,肉味會更加香

· 宮崎和牛 上牛扒肉 (鹽汁)
加咗醃料之後,輕輕嘅鹹味令肉味道更突出

· 宮崎和牛 特上肩肉眼

· 澳洲和牛 橫隔膜 (醬汁)
橫膈膜就少啲脂肪,肉質軟嫩,食落較為清爽一啲~

· 澳洲和牛 牛胃 (鹽汁)

· 特上牛舌棒

野菜拼盤 $98

和牛溫泉蛋丼 $298
有和牛橫隔膜、海膽、三文魚子,再加埋半熟蛋,每啖都好豐富,海膽好新鮮,配上三文魚子同和牛,一啖擺落口,仲記得嗰個味道係口入邊爆發嘅感覺💥

炸迷你甜薯配雲呢拿雪糕 $78
炸迷你甜薯好驚艷,又甜又軟綿綿😌
-和宴 🥩🌟🌟🌟🌟🌟今次呢個應該係我今年食過最好味既燒肉係一間位於尖沙咀開業超過15年主打A4 / A5 宮崎和牛既日式燒肉專門店全部都係由日本直接進口最優質既食材確保食到最高質 最時令食品既原汁原味!餐廳裝潢係以日式簡約風 木系為主調座位與座位之間既間板高 所以私隱度都好高環境闊落舒適 重點係網燒爐係下抽式油煙系統食完燒肉都完全唔會沾到半點油煙味而且店員服務細心體貼又好周到 真心值得推介❤️✨宮崎和牛薄切牛板腱 - 壽喜燒風($288)牛板腱既運動量多 容易變得發達所以肉筋及筋膜較為豐富 正中間有一條肉筋側邊有霜降花紋 形狀就好似樹葉咁食落有豐富膠質同濃郁風味 又帶有細緻既油脂香甜店家預設牛板腱使用壽喜燒既食法= 輕輕燒好2邊後 沾上蛋液食用想講呢個入口果種香氣四溢 入口即溶又香甜既口感 真心不得了第一次唔知食咩好 都一定要叫呢個❤️✨ 冠軍宮崎和牛拼盤5款($888)係期間限定拼盤 - 包括西冷 / 特上雪花牛排肉 / 特上肩肉眼 / 上牛排肉睇落雖然看似唔同 但係絕對夠2個人食有餘每款都係各有特色 又好有驚喜 勁好味!上牛排肉分別有提供原味同鹽汁個人覺得鹽味較為好味 提到牛肉鮮味 ;
和宴 🥩

🌟🌟🌟🌟🌟
今次呢個應該係我今年食過最好味既燒肉
係一間位於尖沙咀開業超過15年
主打A4 / A5 宮崎和牛既日式燒肉專門店
全部都係由日本直接進口最優質既食材
確保食到最高質 最時令食品既原汁原味!

餐廳裝潢係以日式簡約風 木系為主調
座位與座位之間既間板高 所以私隱度都好高
環境闊落舒適 重點係網燒爐係下抽式油煙系統
食完燒肉都完全唔會沾到半點油煙味
而且店員服務細心體貼又好周到 真心值得推介❤️

✨宮崎和牛薄切牛板腱 - 壽喜燒風($288)
牛板腱既運動量多 容易變得發達
= 輕輕燒好2邊後 沾上蛋液食用
想講呢個入口果種香氣四溢
入口即溶又香甜既口感 真心不得了
第一次唔知食咩好 都一定要叫呢個❤️

✨ 冠軍宮崎和牛拼盤5款($888)
睇落雖然看似唔同 但係絕對夠2個人食有餘
每款都係各有特色 又好有驚喜 勁好味!
上牛排肉分別有提供原味同鹽汁
紅肉與脂肪比例恰到好處 霜降均勻
比起牛排肉較為清爽不油膩
🥩 牛排肉味道相對地油脂香更為濃郁
食落係完全入口即化 係令人難忘既口感
食完第一片後 只有驚嘆 感嘆 同驚喜!
冇諗過係香港都可以食到咁高質又正宗既日本味道!

🍹南高梅青檸梳打特飲($48)
南高梅既天然甜味 冇平時青梅既酸澀味 似較甜既鹹檸7
個人幾推薦嗌呢個 配搭燒肉飲 解渴又解膩~

🍹海洋荔枝梳打特飲($48)
賣相係漸變既藍色飲品 睇落夢幻又真係好海洋
荔枝味道都好突然 清清甜甜的~

最後想講係 呢度服務非常細心到位
燒肉前會奉上綠茶開胃 燒肉後會奉上焙茶解膩
同我係東京食壽喜燒既體驗係一樣 證明夠「日本」🌟
2023-11-16
講到於香港可以屹立十五年的日式燒肉店,曾獲米其林指南推介的@WA-En係近年於港食過數一數二的日式燒肉,餐廳主推A4A5宮崎和牛,如一行幾人share叫多啲單點加拼盤已好夠食👐🏻- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ๑ 和牛拼盤7款 $998拼盤適合幾人一人一片share,咁就唔會太濟膩主打的宮崎和牛,由淺入深的油脂感去食就啱啦🫶🏻+ 4款宮崎和牛 - 上牛扒肉 (原味) (鹽汁) ⮕ 特上雪花牛扒肉 ⮕ 特上肩肉眼先有風味稍有不同的兩款的上牛扒肉,側重陣陣肉香,後若有鹽汁吊味會惹味些少; 雪花牛扒肉紋理均勻,油脂感含於口中長點慢慢滲出; 特上肩肉眼係真係邊食邊狂分泌口水! 甘香油脂感未咬已經感覺到,一人一塊已經滿足了🤍+ 2款澳洲和牛 ⮕ 橫隔膜+牛胃 放於盤中心少見的牛胃,需燒的時間較長,質感較韌要考牙力+ 特上牛舌棒條狀的牛舌比片狀有更多面積可以燒,每面輕手燒十幾秒夠曬,微微煙韌亦不失嫩感๑ 野菜拼盤 $98๑ 和牛溫泉蛋丼 $298不經意食牛都夠飽,但有少少飯share都係燒肉必備🍚依𠆤豐盛的丼飯包括半熟炙燒的和牛+爆汁三文魚籽 +

๑ 和牛拼盤7款 $998
拼盤適合幾人一人一片share,咁就唔會太濟膩

主打的宮崎和牛,由淺入深的油脂感去食就啱啦🫶🏻

+ 2款澳洲和牛 ⮕ 橫隔膜+牛胃
放於盤中心少見的牛胃,需燒的時間較長,質感較韌要考牙力

+ 特上牛舌棒

๑ 野菜拼盤 $98

๑ 和牛溫泉蛋丼 $298
不經意食牛都夠飽,但有少少飯share都係燒肉必備🍚依𠆤豐盛的丼飯包括半熟炙燒的和牛+爆汁三文魚籽 +鮮味的海膽,mix埋溫泉蛋絕對係味蕾的享受

๑ 炸迷你甜薯配雲呢拿雪糕 $78
๑ 食物質素: 3.9/5
๑ 回頭率️: 3.9/5
๑ CP值: 3.7/5
๑ 服務質素‍: 3.8/5
๑ 環境裝修: 3.8/5
📍 和宴 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈12樓
這間日本燒肉始袓曾經獲得米芝蓮推介,到訪原因當然是因為和牛燒肉。當日我和朋友點了:。和宴沙律。和牛拼盤5款。宮崎和牛牛板腱(壽喜燒風)。韓式海鮮煎餅他們的日本和牛來自宮崎,和牛拼盤有宮崎和牛上牛排肉(原味、汁燒)、宮崎和牛特上雪花牛排肉、宮崎和牛特上肩肉眼和澳洲和牛橫膈膜。每款都鮮嫩粉紅,油花分布平均,非常高質。另外,宮崎和牛牛板腱(壽喜燒風)雖然雪花不太明顯,但入口亦十分軟腍入味。當吃到有點油膩時,吃一口酸甜口味的和宴沙律,立即感覺超清爽,然後又可以再戰了!

當日我和朋友點了:
。和宴沙律
。和牛拼盤5款
。宮崎和牛牛板腱(壽喜燒風)
。韓式海鮮煎餅

• 和牛拼盤
  • 和宴沙律
2024-03-08 35 瀏覽
🍽️ Just had an extraordinary dining experience at Wa-En Wagyu Yakiniku! 🇯🇵✨  . We indulged in a feast of flavors that left us speechless. Here are the highlights of our meal:🥗 Vegetable Platter: The assortment of fresh vegetables was perfect. Each bite was bursting with vibrant colors and crisp textures. A true celebration of nature’s bounty!🥩 7-Cut Wagyu Beef Platter: This platter was a meat lover’s dream come true! We relished in the exquisite taste and tenderness of seven different cuts of pre

🥩 7-Cut Wagyu Beef Platter: This platter was a meat lover’s dream come true! We relished in the exquisite taste and tenderness of seven different cuts of premium Wagyu beef. It was a symphony of flavors that delighted our taste buds. There are interesting parts like the cow’s stomach and it tastes really nice. 😋

🍳 Wagyu Onsen Tamago Donburi: A bowl of pure comfort! The combination of succulent Wagyu beef and the rich, silky onsen tamago (hot spring egg) created a heavenly blend of flavors and uni. It was like a warm embrace in every spoonful.

🍠 Deep-Fried Mini Sweet Potatoes with Vanilla Ice Cream: A sweet ending to our meal! The crispy, golden mini sweet potatoes perfectly complemented the creamy and luscious vanilla ice cream. It was a delightful contrast of textures and flavors.

Our experience at Wa-En Wagyu Yakiniku was truly exceptional. The premium quality of the ingredients, the attentive service, and the elegant ambiance made it an unforgettable dining adventure. If you’re a fan of Wagyu beef and crave an unforgettable culinary journey, this is the place to be! 🌟🍽️🥩
2024-03-05 33 瀏覽
「和宴」呢間燒肉店開業至今經已達50年,餐廳主打日本空運A4和同A5宮崎和牛,選用嘅牛肉全部都有證書認證,絕對有品質保證和宴沙律 ($85)開頭以為一定食唔晒,估唔到對消膩咁有用!以不同沙律菜搭配紅黃椒,並加入清新柚子汁點綴,非常開胃!和牛拼盤 ($798)拼盤包含五款和牛,分別有宮崎和牛特上雪花牛排肉、澳洲和牛橫隔膜、宮崎和牛上牛排肉、宮崎和牛特上肩肉眼同宮崎牛排肉。當中特上雪花牛排肉最為驚喜,油香四溢、肉味香濃,入口相當滑嫩!宮崎和牛牛板腱($288)牛板腱肉質柔嫰,油脂含量較少,蘸上蛋黃汁後,令牛肉更香滑~韓式海鮮煎餅($138)外層炸到金黃香脆,每一啖都食到海鮮,非常足料,口感層次豐富,食落亦唔會油膩

和宴沙律 ($85)

和牛拼盤 ($798)

宮崎和牛牛板腱($288)
牛板腱肉質柔嫰,油脂含量較少,蘸上蛋黃汁後,令牛肉更香滑~

韓式海鮮煎餅($138)
2024-03-03 34 瀏覽
今日來到彩星集團大廈的「和宴」,這家已開業15年的高級燒肉店,我平日返工成日都會去食午餐,今次就同朋友去食晚餐😊全店以木系為主,地方寬敞,這裏的牛,全部都有証書,主打日本空運A4和 A5宮崎和牛🐮,恍如置身日本🇯🇵🔺和牛拼盤5款|$798◈ 澳洲和牛橫隔膜 🐮外層帶有一層油脂,夾雜著豐厚牛肉味 ,肉質保有特別的咬勁,滋味濃郁◈ 宮崎和牛特上雪花牛排肉🐮油花分佈均勻,口感豐富,肉汁濃郁,肉質嫩滑🥰◈ 宮崎和牛上牛排肉🐮極嫩絲滑,肉質細膩,脂肪豐富,肉汁鮮美,咀嚼時肉香四溢🥰◈ 宮崎和牛特上肩肉眼🐮油花粉嫩口感細緻,牛脂滿溢🥰◈ 宮崎和牛上牛排肉🐮油花分佈完美,燒過後肉香十足、口感軟嫩、香氣特殊🥰🔸宮崎和牛牛板腱(壽喜燒風)|$288宮崎和牛牛板腱,口感緊緻滑順, 霜降均勻散佈在其間,脂肪豐富,輕輕燒過後口感清爽不油膩,沾蛋漿🥚來吃更滑嫩🔸韓式煎餅 (海鮮)🥘|$138酥脆彈牙,外層金黃酥脆,內裡鬆軟,海鮮的鮮甜與煎餅的香脆相融合,帶來豐富的口感層次🔸和宴沙律🥗|$85蔬菜新鮮,清脆爽口,口感脆嫩,醬汁帶有微妙的酸甜味,增添風味,可清清熱

🔺和牛拼盤5款|$798
◈ 澳洲和牛橫隔膜 🐮

◈ 宮崎和牛特上雪花牛排肉🐮
油花分佈均勻,口感豐富,肉汁濃郁,肉質嫩滑🥰

◈ 宮崎和牛上牛排肉🐮
極嫩絲滑,肉質細膩,脂肪豐富,肉汁鮮美,咀嚼時肉香四溢🥰

◈ 宮崎和牛特上肩肉眼🐮
油花粉嫩口感細緻,牛脂滿溢🥰

◈ 宮崎和牛上牛排肉🐮
油花分佈完美,燒過後肉香十足、口感軟嫩、香氣特殊🥰

🔸宮崎和牛牛板腱(壽喜燒風)|$288

🔸韓式煎餅 (海鮮)🥘|$138

🔸和宴沙律🥗|$85
和牛拼盤5款

和牛拼盤5款
和宴沙律
餐廳主打宮崎和牛,連續三屆日本和牛奧運會冠軍。特別係A4/A5和牛,特色和牛拼盤。🌇 餐廳環境氣氛不錯,裝修好Warm,彷彿去咗日本嘅感覺。環境闊落,而且卡位獨立感好高,幾有舒適感。➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺ ➺ ➺ 🥗 [ 和宴沙律 | 𝐇𝐊$𝟖𝟓 ]食燒肉解膩就一定,不過無諗過咁大份。--🐃 [ 和牛拼盤𝟓款 | $𝟕𝟗𝟖 ]宮崎和牛:特上雪花牛排肉、上牛排肉、上牛排肉(鹽汁)、特上肩肉眼 、澳洲和牛:横隔膜(醬汁)特上雪花牛排肉,幾款入面脂肪最重,肉質好滑,但食多都容易膩。上牛排肉,肉味都明顯,肉質實在,脂肪感剛好,無咁邪惡。特上肩肉眼 ,相對有咬口。澳洲和牛橫隔膜,肉味相對重。--🍳 [ 和牛溫泉蛋丼宮崎和牛牛板腱(壽喜燒風) | 𝐇𝐊$𝟐𝟖𝟖 ]薄切牛板肩,快燒幾下食得,再配上壽喜燒口味,肉質更滑身。--🥢 [ 韓式海鮮煎餅 | 𝐇𝐊$𝟏𝟑𝟖 ]飽肚好選擇,海鮮餅配料比例幾足,外身帶點點脆,整體感覺唔會太油膩。

🥗 [ 和宴沙律 | 𝐇𝐊$𝟖𝟓 ]
食燒肉解膩就一定,不過無諗過咁大份。

🐃 [ 和牛拼盤𝟓款 | $𝟕𝟗𝟖 ]

薄切牛板肩,快燒幾下食得,再配上壽喜燒口味,肉質更滑身。

🥢 [ 韓式海鮮煎餅 | 𝐇𝐊$𝟏𝟑𝟖 ]
和牛拼盤𝟓款
和牛溫泉蛋丼宮崎和牛牛板腱(壽喜燒風)
和牛拼盤𝟓款
和牛溫泉蛋丼宮崎和牛牛板腱(壽喜燒風)
2023-12-11 272 瀏覽
啱啱喺街頭轉角嗰間燒肉店搞掂餐肉燒!真係無得輸!食物嚟講啲嘢,入到口,我感覺我哋啲平日忙碌都值得咗。首先,個燒肉似乎有種魔力,外層烤得啱啱好,唔係乾柴似嘅,呢度嘅肉夠汁,夠香🤤! 煙燻味剛剛好,美妙滋味令我瞌睡蟲都跑光了,精神抖擻!佢哋個烤魚蛋神奇得很,鮮嫩彈牙,一啖咬落去,魚蛋內部嘅湯汁四處流,應該係用心煮成嘅。條炸雞翼又香又脆,啖啖肉感,唔會好似某啲街邊炸雞咁油到出汁。不過,呢度嘅殺手锏係佢哋嘅秘製醬汁,咁香、咁正嘅醬汁實在太罕有。我就嗌咗兩次醬汁加餸,完全忍唔住!每次嘅燒肉旅程,都要有個好醬汁做拍檔,呢度絕對唔會話你知失望。最抵讚嘅係,你喺度唔洗花大錢,都可以攞到滿足嘅經歷。而家外面食嘢都貴,能夠搵到呢種物超所值嘅地方,真係難得。下次帶埋班友來攞把聲,料理觀音,準備迎接更多饞嘅挑戰啦!😋👌✨

2023-11-22 287 瀏覽
睇吓尖沙咀食lunch表姐介紹食呢間 說有便當午餐咁就試一試 肉質美味,而且蛋黃很好吃壽喜燒材料豐富。有生雞蛋很讚啊我見這間主要食燒肉為主因為怕太大味,所以就沒有選擇,但他的午餐都很好食,下次有機會再幫襯
睇吓尖沙咀食lunch
表姐介紹食呢間 說有便當午餐
咁就試一試

肉質美味,而且蛋黃很好吃

壽喜燒材料豐富。有生雞蛋很讚啊

我見這間主要食燒肉為主
呢一間曾經獲得米芝蓮推介嘅燒肉,其實係日本燒肉嘅始祖,今次到訪都係衝着佢哋嘅黃牛而來,食完有種滿滿幸福嘅感覺☺️嚟到呢到,一定要試佢哋嘅和牛~今次就要咗份冠軍宮崎和牛併盤 ($888),將餐廳最招牌嘅宮崎和牛部位集齊,每款都鮮嫩粉紅,油花分布平均,睇到都已經流晒口水~店員教我哋可以由淡到濃味嘅順序品嚐,由上牛扒肉(原味)同上牛扒肉(鹽汁)開始,肉質軟腍,肉汁較多而且鮮嫩,自己覺得唔使點醬,原汁原味已經好出色🥰特上肩肉眼切成平時牛柳粒嘅厚度,自己燒到五成熟啱啱好🤪西冷就做咗薄切,油脂分布幾平均,最後嘅雪花牛扒肉係最油脂感重嘅重頭戲,入口啖啖油脂香味,軟腍入味,超搶火🔥除咗平時嘅燒肉,餐廳仲有另一款宮崎和牛薄切牛板腱 (壽喜燒風) ($288),自己私心更鍾意呢款!牛板腱肉質細嫩,肉味濃郁,輕輕一燒一反再蘸上日本蛋汁,個種幸福嘅感覺真係不能言喻🥹🙌🏻食和牛好容易會食到有啲油膩,今次嗌咗佢哋嘅南高梅青檸梳打特飲 ($48),入邊加咗酸梅,所以飲落去酸酸地幾開胃🤤朋友嘅海洋荔枝梳打特飲 ($48)都唔會太甜,荔枝嘅清香都幾解膩😆 最後餐廳仲奉上煎茶,特別幫助解膩😚總括嚟講,呢一間嘅和牛燒肉走精品

總括嚟講,呢一間嘅和牛燒肉走精品路線,無論係食品定係服務都相當有水準,環境亦都幾高私隱度,其實係有令我諗起去日本個啲精緻壽喜燒老店,當日到訪唔少都係日本人,相信都係因為呢到夠正宗~
2023-11-12 194 瀏覽
來到主打宮崎和牛既和宴,見到呢個冠軍宮崎和牛既期間限定拼盤,就試下冠軍和牛拼盤一上桌真係非常吸引,總共有5個部位,每款4件,每一件油花都分佈得好靚,店員稍作介紹之後,我地已經急不及待要即刻燒來試下另外我地仲叫左一份和牛牛板腱,配壽喜燒風醺汁4連霸冠軍宮崎和牛果然唔係浪得虛名稍為燒下已經聞到和牛既油滋香氣,燒到剛剛好時馬上入口品嚐,入口即溶,燒烤既方式可以百分百感受到和牛既原汁原味,壽喜燒醬汁淡淡既蛋香配上份量恰到好處既壽喜燒醬油,提升口感味道又不掩蓋和牛的美味,令人回味無窮和牛雖然美味但油脂含量非常高,連續食容易有油膩感,呢杯清爽既梅子青檸梳打,完全係最佳拍檔,解膩之餘又開胃呢餐真係大滿足

另外我地仲叫左一份和牛牛板腱,配壽喜燒風醺汁

4連霸冠軍宮崎和牛果然唔係浪得虛名

呢餐真係大滿足

2023-11-06
2023-09-14 572 瀏覽
疫情前這間是心水餐廳,今日和同事encore -下。餐廳的裝潢依舊,整潔而高雅的日式風格,卡位很寬濶,坐得舒適。午餐的烤肉餐由$128起,而其他熟食也是百多起。宮崎和牛上牛排定食$218這個和牛已經沒有以前的好吃了。-客六片,和牛帶-點厚度,肉質軟身,但部分帶筋,雖然有肉味,但不再juicy, 感覺牛角的和牛更有肉汁。白飯軟滑,紫菜湯清清地,加上配菜,十分飽足了。咖啡是即磨的,幾香濃,加上淡奶,口感香滑。

整潔而高雅的日式風格,卡位很寬濶,坐得舒適。

午餐的烤肉餐由$128起,
而其他熟食也是百多起。

宮崎和牛上牛排定食$218

紫菜湯清清地,加上配菜,
十分飽足了。

咖啡是即磨的,
幾香濃,加上淡奶,口感香滑。
2023-09-12
2023-07-25 694 瀏覽
星期六與朋友聚會 於Apple Store隔離大廈有朋友推薦米芝蓮和牛燒肉餐廳 當日一試 食物質素令人眼前一量 和牛一試難忘與朋友各自叫以下午市定食:燒肉定食包括三種泡菜 一碗白飯(可以免費添飯) 一碗麵豉湯之間再選擇肉品鹿兒島五花肉及優質豬頸肉(鹽汁)定食 豬肉肉質無雪藏味 豬肉燒完 表面會有焦脆口感 但內有有肉汁宮崎和牛特上肩肉眼定食和牛不是薄切 一定厚度更有口感 入口即融 是日本的味道完食後可以選擇雪芭或者飲品每一桌之間有一定距離 環境闊落舒服

當日一試 食物質素令人眼前一量 和牛一試難忘

與朋友各自叫以下午市定食: