2019-05-17 145 瀏覽
以前成日去德福搵親戚食野,都無食過依間日本餐廳,佢出面個裝修都好靚,用木築成,未入去已經好feel到係日本野。我同妹妹去食個tea,必叫既一定係佢個金魂鰻魚釜飯,勁出名,而且一啲都無令我地失望,我自己仲要超中意食鰻魚,日日食都唔厭,一擺入口就知係靚既鰻魚,甜得黎又唔會搶咗鰻魚本身既味道,口感軟林林,唔會有小骨,有啲似上次去大板食果個鰻魚飯咁,簡直係少見既鰻魚低調高手!最值得一讚係佢啲飯可以保持到溫度,因為用木係最外,熱力可以係食完烏冬之後都仲食到啲飯同鰻魚暖暖地。跟鰻魚飯餐配野飲,揀咗凍柚子蜜,一開始飲會覺得多冰,反而後尾飲飲下同埋桔多幾下,啲柚子味又出返黎,唔錯!而豬軟骨烏冬都好食,佢用既係稻庭烏冬,相比起普通烏冬扁身啲,我就好中意!不過再熱少少會更好。講到佢啲小食,其實我覺得好多都好鬼特別,例如係髒髒炸香蕉同埋溏心燒菠蘿,不過我地就叫咗另外兩樣。聽個名都覺特別既「梅干手羽先」,其實即係雞翼,不過係有梅味既雞翼,酸酸甜甜,又開胃,正。仲有又係我最愛,排第2既玉子,依個叫做串燒玉子,最得意係第一啖食落好似西多士,因為表面果層蛋燒到金黃色,又甜甜地,真係一種價錢兩種口味,好過隱🤣
金魂鰻魚飯

凍柚子蜜