2016-10-11 1265 瀏覽
之前一路想試下尖沙咀那間只做外賣的慢煮工業,同事們都有叫過外賣,評價都唔錯,不過我就真係未試過!今次見到佢開咗舖,連Openrice都未搵到的,就即刻訂枱試食!餐廳裝修係走型格品味文青路線的!廚房以半開放式設計,係正餐廳中間,座位有近門口及廚房後面,因為book咗枱,所以坐位已安排咗係廚房後面,問題就出現了……初初坐係無問題的,未坐滿人,人不多,但坐耐小小就慘了……因為係入面,單多時油煙有點大,人開始多了,就覺得個裝修格局好有問題了!點菜係要係出面點的,就係廚房出菜位側,點菜要排隊,攪到個點菜及出菜走廊好迫好窄!落單小姐會俾個有枱號floor plan你睇,問你坐邊,成個點菜流程有點慢,後面排隊的人越來越多,排排下我都係返去坐下,等人無咁多時先再出黎落單!雖然問咗枱號,但我發現佢地上菜都好似唔多清晰咁,成日問你有無叫呢個嗰個,攪到好混亂!今次我地試咗2人份西冷牛扒($170)、煙燻豬仔骨($48)、燒露筍($26)、甜蕃薯條($26)、炸蘿白糕條($18)。西冷牛扒可能係慢煮嘅關係,所以味唔太濃,食落有煎香味,牛味唔太重,唔夠牛香味,但肉質係唔錯的!切開感覺好嫩好軟林林,無血水出,所以

西冷牛扒可能係慢煮嘅關係,所以味唔太濃,食落有煎香味,牛味唔太重,唔夠牛香味,但肉質係唔錯的!切開感覺好嫩好軟林林,無血水出,所以感覺好良好~

燒露筍$26有4條作伴菜,都係有點燒香味,無咩特別!係比較多渣,露筍老咗小小!
2人份西冷牛扒($170)、燒露筍($26)
煙燻豬仔骨味比牛扒濃,因為面加咗醬汁一齊燒,反而豬仔骨比我想像中好,豬肉黎講佢真係好滑嫩,超讚~

甜蕃薯條及炸蘿白糕條係真係好好食的,價錢又好抵喎~

$26甜蕃薯條有一大籃,$18炸蘿白糕條有6件,好抵食!甜蕃薯炸脆咗真係好好味,甜甜脆脆的~ 而炸蘿白糕條一向都係同事推介,食落又真係好唔錯喎~ 面煎脆了,味又調得幾好!外脆內軟,值得推介!
煙燻豬仔骨($48)、甜蕃薯條($26)、炸蘿白糕條($18)
第二次再order手工啤酒、甜品及加多份炸粗薯條,甜品想叫比利時小窩夫及焦糖慢煮梨子的,但都售罄咗,有點失望!只好叫最無興趣嘅雙重朱古力布朗尼啦!

手工啤酒可以即刻攞,我試咗拖肥蘋果味,略甜的啤酒,不過我覺得幾好味,至於北歐雜莓及模糊檸檬我的朋友都話唔錯,下次我都試下先!
手工啤酒:拖肥蘋果、北歐雜莓及模糊檸檬
不過最火滾係我後加嘅雙重朱古力布朗尼及炸粗薯條遲遲都未黎,啤酒都飲晒啦,追咗兩次,都好似無咩反應咁,最後叫佢check清楚,如果未整就不如取消佢啦!落單小姐叫我返位等等先,一陣check咗之後再退返錢俾我!咁只好等啦,等咗10分鐘,我相信落單小姐係太忙唔得閒覆我囉,咁我只好主動出去問啦,錢已經準備好係枱,我諗佢都係想等我黎攞嫁啦!唉~ 到我起身走人時,個炸粗薯條就黎~

嘢幾好食都好,可能新開張,所以所有事都好似好亂好唔清晰咁,廚房因為係半開放式,所以建議執返整齊啲,會好啲囉!
2人份西冷牛扒($170)、燒露筍($26)
  • 炸蘿白糕條
  • 甜蕃薯條